Editoriál: Tomáš Ševčík – Život je zmena, aj v gastre. A často ste prvým impulzom k nej práve vy

 Editoriál: Tomáš Ševčík  – Život je zmena, aj v gastre. A často ste prvým impulzom k nej práve vy

Foto: archív ZAR Hospitality

Editoriál

Každý deň v hospitality segmente nás učí, že nápady neprichádzajú len z kancelárie, ale aj od stola, za ktorým sedí hosť. Roky pracujem s projektmi, ktoré stoja na službách – či už sú to reštaurácie, alebo hotely. A jedna vec sa mi potvrdzuje stále viac. Naše sny a vízie môžu byť akokoľvek krásne, ak sa v nich nenájde hosť, ostanú len na papieri. 

Tomáš Ševčík
Tomáš Ševčík, Group Executive Chef spoločnosti ZAR Hospitality, pod ktorú patrí aj Hotel Lomnica a Kaštieľ Pálffy, verí, že je dôležité nájsť cestu, ktorá spojí vlastné vízie s očakávaniami hostí. Pod jeho rukami vznikajú koncepty, ktoré sú o jedle a o zážitku, ale tiež o rovnováhe medzi nápadom a tým, čo ľudia naozaj chcú zažiť. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Keď zmena dáva zmysel

Začiatkom tohto roka sme v Hoteli Lomnica otvorili nový lobby bar. Vznikol na mieste, ktoré hostia poznali ako fine dining reštauráciu Franz Josef. Charizmatický priestor a názov zostali, no koncept prešiel obmenou. Nebola to však žiadna unáhlená zmena. Uvedomovali sme si, že čoraz viac hostí túži po mieste, kde si môžu každý deň neformálne posedieť – pri káve, víne či dobrom jedle. A práve táto spätná väzba bola impulzom, ktorý nás posunul k rozhodnutiu transformovať reštauráciu na lobby bar.

Hotel Lomnica lobby Franz Josef
Na mieste fine dining reštaurácie Franz Josef v Hoteli Lomnica dnes nájdeme lobby bar. K zmene prišlo aj na základe impulzov priamo od hostí. ǀ Foto: Marek Hajkovský

Franz Josef ako fine dining mal svoje silné obdobie a priniesol množstvo nezabudnuteľných momentov. Nechceme na ne zabudnúť, práve naopak. Aj preto sme si ponechali názov, pretože veríme, že si ho ľudia budú spájať nielen s výnimočnou gastronómiou, ale aj s atmosférou, ktorá bola pre tento priestor typická. Dnes vídam nový lobby bar plný spokojných ľudí, ktorí si ho od prvého momentu obľúbili. Nevrátili sme sa späť, len sme sa vydali cestou, ktorá sa nám odkrývala až postupne – a práve tá sa napokon ukázala ako správna.

Nový nádych

Podobný príbeh máme aj v Kaštieli Pálffy vo Svätom Jure. Na mieste, kde kedysi sídlil Hostinec Palatín s exkluzívnou rakúsko-uhorskou kuchyňou, dnes nájdeme piváreň PaB. Kuchyňa zostala verná poctivým jedlám a kvalitným surovinám, uvoľnila sa však atmosféra. Cítili sme, že ľudia z tohto regiónu hľadajú niečo iné – miesto, kde sa môžu zastaviť len tak, dať si dobré jedlo, poctivé remeselné pivo a zabaviť sa. Neznamenalo to vzdať sa našej pôvodnej vízie. Znamenalo to prispôsobiť formu tomu, aby zodpovedala miestnej nálade a životnému tempu Svätého Jura a okolia.

PaB Kaštieľ Pálffy
“Cítili sme, že ľudia z tohto regiónu hľadajú niečo iné – miesto, kde sa môžu zastaviť len tak, dať si dobré jedlo, poctivé remeselné pivo a zabaviť sa. Neznamenalo to vzdať sa našej pôvodnej vízie. Znamenalo to prispôsobiť formu tomu, aby zodpovedala miestnej nálade a životnému tempu Svätého Jura a okolia”, približuje Tomáš Ševfík.ǀ Foto: archív ZAR Hospitality

PaB je dnes miestom stretávania sa nielen pri pive, ktoré priamo v kaštieli varíme, ale aj pri rôznych sprievodných aktivitách, ktoré sme postupne začali organizovať. Zábavné kvízy, športové talkshows, live prenosy… Otvoril sa nám nový priestor aj pre iný typ zážitkov. A to všetko preto, že sme počúvali hostí a nebáli sa urobiť krok, ktorý možno nebol vopred v pláne.

PaB Kaštieľ Pálffy
Piváreň PaB lepšie reaguje na to, čo ľudia v okolí vyhľadávajú. Spolu s dobrým jedlom a remeselným pivom návštevníci oceňujú aj program, ktorý rozširuje možnosti trávenia času vo Svätom Jure a okolí. ǀ Foto: archív ZAR Hospitality

Svet okolo nás sa hýbe

Apartmány Kuszmannov Bazár – súkromie s vôňou chleba, výhľady na štíty a benefity päťhviezdičkového hotela

Čítať viac >

Ani jedna z týchto zmien neprišla zo dňa na deň a ani jedna nebola pre nás ľahká. Každý náš koncept má svoju históriu, svoju identitu, svojich fanúšikov. No ak chceme budovať silné podniky, musíme dovoliť, aby do nich vstúpila aj realita. A tú nám dennodenne ukazujú naši hostia, ktorých nálady, zvyky a očakávania sa prirodzene vyvíjajú. Uvedomili sme si, že takéto zmeny nemusia znamenať ohrozenie našej pôvodnej vízie. Naopak, môžu byť jej prirodzeným pokračovaním. Ak má byť hotel alebo reštaurácia úspešná, nemôže predsa zastať na mieste. Musí rásť a je pekné keď dokáže rásť spolu s hosťami, ktorí do nej vstupujú.

Kaštieľ Pálffy
“Ak má byť hotel alebo reštaurácia úspešná, nemôže predsa zastať na mieste. Musí rásť a je pekné keď dokáže rásť spolu s hosťami, ktorí do nej vstupujú”, komentuje zmeny v najnovšom editoriáli pre Kávičkári.sk, Tomáš Ševčík. ǀ Foto: archív ZAR Hospitality

Podnikli sme kroky, ktoré nás veľa naučili o rovnováhe medzi víziou a flexibilitou. A čo si z toho odnášame? Že otvorenosť voči zmenám nie je slabosť. Je to schopnosť, ktorá nám umožňuje rásť a posúvať sa. Dnešná doba nám len potvrdzuje, že okrem kvality, odhodlania a nápadov si celý hospitality segment vyžaduje aj schopnosť vnímať očakávania a potreby zvonka. A to preto, aby naše vízie dávali zmysel aj tým, ktorí ich zažívajú na vlastnej koži – našim hosťom.

Hotel Lomnica
“Hospitality segment vyžaduje aj schopnosť vnímať očakávania a potreby zvonka.” ǀ Foto: archív ZAR Hospitality

 

Text: Tomáš Ševčík
Foto: archív ZAR Hospitality

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Odporúčané články