Colette Gourmand Boutique – modelka vytvorila prvý gurmánsky butik na Slovensku

 Colette Gourmand Boutique – modelka vytvorila prvý gurmánsky butik na Slovensku

Colette – staré francúzske meno, tradičné, elegantné, vznešené, nezabudnuteľné. A presne taký je aj francúzsky gurmánsky butik Colette, ktorý založila modelka Michaela Budáčová. Zvonka nenápadný, zvnútra nápaditý, na rušnej bratislavskej Krížnej ulici. Colette je prvým gurmánskym butikom na Slovensku, ktorý ponúka Slovákom Paríž na tanieri. Čo všetko môžete čakať a aký príbeh sa skrýva za týmto jedinečným konceptom?

Colette-gourmand-boutique
Colette Gourmand Boutique – majiteľka Michaela Budáčová chcela vytvoriť jedinečné miesto s príjemnou a priateľskou atmosférou, ktoré bude ponúkať skvelé jedlá modernej francúzskej kuchyne.

Posedenia s priateľmi, pri ktorých zdieľate navzájom nielen zážitky, ale aj jedlá. Takéto zážitkové posedenia a večere zažívala Michaela ako modelka na svojich cestách bežne. Na Slovensku, konkrétne v Bratislave, jej však také miesto chýbalo. A tak jej neostalo nič iné, ako si vyhrnúť rukávy a jedno také, svoje vlastné, si vytvoriť.

Colette-Michaela-Budáčová-bar
Prehliadkové mólo a blesky fotoaparátu sa nebála vymeniť za svet gastronómie. Michaele Budáčovej chýbal v Bratislave štýl podniku, aké zvykla navštevovať počas svojich zahraničných ciest. A tak si jedno také vytvorila.

Colette dýcha Parížom – na tanieri, no i mimo neho

Z frekventovanej ulice v centre Bratislavy vstúpime do podniku s jedinečnou francúzskou atmosférou. Skôr, ako zažijeme Paríž na tanieri, nasávame parížsky pocit sálajúci z interiéru. Tomu kraľuje červené LED svetlo, ktoré si majitelia nechali doviezť priamo z Francúzska. Bolo vlastne prvou vecou, ktorú si do svojho budúceho podniku kúpili, a to aj napriek tomu, že ešte nemali zadefinovaný dizajn interiéru. Vedeli však, že tento jedinečný kúsok bude súčasťou Colette. Dominantné svetlo dopĺňa kombinácia čiernej a krémovej farby v spojení s dubovým drevom. 

Colette-interiér-dizajn
Cit, eleganciu a dotyk ženskosti dodala priestoru samotná Michaela. Celý návrh interiéru je výsledkom spojenia Michaely a jej priateľa, ktorý má vycibrený francúzsky štýl.

Pri návšteve určite nevynechajte toalety, ktoré sú obľúbeným miestom na zaobstaranie si selfie. Červený LED nápis J’adore je neprehliadnuteľným prvkom, ktorý si fotku priam pýta. Tento zaujímavý prvok mala Michaela v hlave ešte skôr, ako získal interiér Colette finálny vzhľad.

Colette-j'adore-nápis-LED
Collete j’adore! Toalety s LED nápisom sú zaujímavým miestom, ktoré hostia využívajú na selfie fotky.

Celý dizajn a zariaďovanie bolo v réžii Michaely a jej priateľa. On má skvelý a nefalšovaný francúzsky štýl, ona dotiahla detaily a pridala k tomu ženský cit. 

Colette-majitelia-Michaela-priateľ
Za všetkým hľadaj ženu? Áno. Ale tak trochu aj muža. Za vznikom Colette stojí aj Michaelin priateľ, ktorý je pôvodom Francúz. Ukazál jej čaro francúzskej kuchyne a teraz je neodmysliteľnou súčasťou Colette.

Od madleniek ku Colette Gourmand Boutique – náhoda či osud?

Nielen syr, víno či bagety. Synonymom Francúzska sú aj madlenky, ktoré patria k jedným z najobľúbenejších francúzskych dezertov. A práve Colette prináša túto tradičnú pochúťku z piškótového cesta v tvare mušličky. V jednoduchosti a striedmosti surovín sa skrýva ich čaro a možnosť prípravy rôznych variantov.

Colette-madlenky
Madeleines. Medvedie labky? Marlenka? Nie, madlenky. Typické francúzske pečivo z piškótového cesta, ktoré má tvar mušličky a tisíc tvárí.

Pôvodne chcela Michaela laboratórium na madlenky, slúžiace iba ako predajňa. Nakoniec však skončila pri gurmánskom butiku. Osud jej totiž do cesty zavial veľkorysý priestor, ktorý by bola škoda nevyužiť. A keďže mala doma a po svojom boku Francúza, rozhodnutie bolo jasné – z laboratória na madlenky bude francúzsky gurmánsky butik.

Colette-Michaela-Budáčová-madlenky
Láska k madlenkám vyvrcholila nápadom otvoriť si vlastné madlenkové laboratórium. Zakročil však osud a Michaele privial do cesty veľkorysý priestor, ktorý sa rozhodla pretaviť do niečoho väčšieho. A tak vznikol gurmánsky butik Colette.

Prvý gurmánsky butik na Slovensku a after-work koncept

Colette v sebe spája modernú francúzsku kuchyňu a koncept after-work podniku, ktorý je otvorený v čase od 16:00 do neskorých večerných hodín. Čo si však môžeme predstaviť pod pojmom gurmánsky butik? Chcela som podnik, ktorý by ponúkal príjemný priestor. Nie príliš veľký, ale taký akurát, útulný, otvorený, priateľský a unikátny svojím štýlom a konceptom. Ako keď navštívite butik ponúkajúci unikátne kúsky, ktoré nenájdete v bežných obchodoch. A presne také unikátne a jedinečné jedlo modernej francúzskej kuchyne sme chceli ponúkať, približuje majteľka Colette, pôvabná Michaela Budáčová.

Colette-výberová-káva-slovenská-pražiareň
Colette je miestom, kde sú kvalita a lokálnosť na prvom mieste. Aj preto sa Michaela rozhodla podporiť slovenské pražiarne. Po prieskume padol výber na bratislavskú pražiareň Goriffee. Perfektne sa hodí k sladkým dezertom, ktoré v Colette ponúkajú.

Varenie pred zákazníkmi – divadlo, umenie a pôžitok

Varenie je umenie, divadlo, predstavenie. A to si vyžaduje nielen umelca v podaní kuchára, v prípade Colette šéfkuchára Zoltána Baláža a kuchára Šimona Jurčáka, ale aj divákov, čiže hostí. Front cooking, varenie pred zákazníkmi, je určitá forma zážitkovej gastronómie. Popritom, ako sedíte, popíjate a vychutnávate si spoločnosť priateľov, môžete sledovať kuchárov pri príprave jedla. A to po celú dobu prípravy. Koncept otvorenej kuchyne je čoraz obľúbenejší. Colette nie je výnimkou a hosťom chce ponúknuť zážitok z prípravy, no aj pohľad na to, ako sa ich pokrm pripravuje. Myslím, že toto by malo byť samozrejmosťou. Aj ja ako hosť chcem vidieť, z čoho a ako sa moje jedlo pripravuje, vysvetľuje Michaela.

Colette-otvorená-kuchyňa-šéfkuchár
LED svietidlo, dominanta priestoru, sa zapína vtedy, keď sa kuchyňa otvára. A tak nielen dodáva jedinečnú atmosféru, ale zároveň vyzdvihuje umenie šéfkuchára Zoltána Baláža, ktorý si koncept otvorenej kuchyne pochvaľuje.

Sharing starters i hlavné jedlá

V jedlách, ktoré Colette ponúka, nájdete správne namiešaný koktail tradičnej francúzskej kuchyne so štipkou moderného umenia či nápadite primiešaných ingrediencií. Výsledkom toho je menu s jedinečným rukopisom. To má pod palcom šéfkuchár Zoltán Baláž, ale aj Michaelin priateľ, ktorému akosi prirodzene prúdi v žilách zmysel pre kvalitnú gastronómiu.

Colette-menu-tatarák-Joue-et-ratatouille
Tatarák, ktorý vás opantá dvojmo – najrpv svojím vzhľadom, potom chuťou. Joue et ratatouille – dusené hovädzie líčko, zemiakové pyré s prepáleným maslom a ratatouille v chrumkavom ceste. Gurmánsky butik sa snaží ukázať Slovákom aj menej známe chute a tváre Francúzska.

Po otvorení jedálneho lístka na vás zažmurká ponuka rozdelená na sharing starters a hlavné jedlá. Sharing starters – to je koncept, kedy sa o predkrmy delíte s ostatnými pri stole. Ochutnávate a vychutnávate si jedlo a spoločnosť priateľov či známych. 

Colette-sharing-starters
Okrem hlavných jedál nájdete v ponuke aj takzvané sharing starters. Menšie či väčšie pokrmy, o ktoré sa podelíte s priateľmi pri stole.
Colette-nápoje-víno-koktaily
Nielen kvalitné vína, ale aj rôzne alkoholické cocktaily či mocktaily, nealkoholické nápoje z kvalitných francúzskych sirupov. Nápojová ponuka je rovnako lákavá ako tá jedálna.

Colette ponúka správne zostavené menu pre každého. Poriadna dávka mäsa, rýb, ale aj niečo pre vegánov. Jedlá, o ktorých ste možno nikdy nepočuli, ale aj klasiky spojené s francúzskou kuchyňou. Cibuľová polievka je asi to prvé, čo mnohým v spojení s francúzskou kuchyňou napadne. Tá nechýba ani v Colette. Podávajú ju s chrumkavým zelerom a chlebíkmi so syrom Comté. A áno, nechýba ani foie gras či french fries. V ponuke však nájdete aj jedlá, ktoré nie sú prvoplánovo spájané s Francúzskom. Vyberie si tak skutočne každý.

Colette-ponuka-jedál
Colette dokáže s gráciou a eleganciou naservírovať a podať každé jedlo. Od tradičnej francúzskej cibuľovej polievky až po jedlá, ktoré sú pre Slovákov menej známe.

Sestry, ktoré vymenili mólo a parket za kuchyňu

Jedna je kráľovnou prehliadkových mól, druhej patrí tanečný parket. Sebavedomými krokmi a ladnými pohybmi však ovládli aj niečo viac ako mólo či parket. Každý deň si nasadia zásteru, obklopia sa plechmi, mixérmi a zdobiacimi vreckami a tvoria sladké dezerty. Michaela a jej sestra Evamária ručne pečú sladké francúzske dezerty, ktoré nájdete vo vitríne. Každý deň čerstvé, s láskou a ručne pripravené. Nielen madlenky na viacero spôsobov, ale aj tarty či iné francúzske dezerty. Obe dámy v kuchyni rady experimentujú, skúšajú nové veci a prinášajú nové a vylepšené dezerty.

Colette-tarte-banánová-sladké-dezerty
Láska k pečeniu, poctivé suroviny a chuť tvoriť nové dezerty. Okrem madleniek ponúka Colette rôzne sladké dezerty. Tie pečie Michaela spolu so sestrou.

Colette – francúzska kuchyňa pretkaná modernými niťami

Colette vám okrem gurmánskeho zážitku dá pocit, že nie ste iba jedným z mnohých hostí. Vskutku raritný koncept, vyšperkované jedlo, prvotriedne víno či koktaily a výnimočná starostlivosť, a to všetko v elegantnom, štýlovom prostredí. 

Colette-Bratislava-Michaela-Budáčová
Michaela patrí k tým majiteľom, ktorí sú neodmysliteľnou súčasťou každodenného fungovania podniku. Všetok svoj čas venuje Colette a tomu, aby jej podnik fungoval správne a napredoval.

Hlavným cieľom bolo priniesť zahraničný, medzinárodný koncept, poskytnúť kvalitné služby a jedlá na svetovej úrovni aj u nás. A to všetko s nádychom Francúzska. My sme mali možnosť na chvíľu zažiť atmosféru tohto podniku, ako aj ochutnať vyladené chute, a musíme konštatovať, že Michaele sa skutočne podarilo vytvoriť Paríž na tanieri priamo v hlavnom meste Slovenska.

Colette-Michaela-Budáčová-majiteľka
Colette žnie úspechy a ľudia si podávajú kľučku. V čom vidí majiteľka Michaela Budáčová tajomstvo úspechu? Že svojmu nápadu od začiatku verila.

Colette Gourmand Boutique nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *