Aurelica coffee: Srdce kávovej kultúry na Liptove
Prvá liptovská pražiareň a jedna z najstarších kaviarní s ponukou výberovej kávy na Slovensku. Miesto, ktoré sa stalo srdcom kávovej kultúry v jednom z najkrajších regiónov Slovenska – na Liptove. Taká je Aurelica, miesto, kde sa všetci zdravia, baristi poznajú svojich hostí po mene a presne vedia, na čo majú chuť. V Aurelice sa už 8 rokov píšu kapitoly životov nielen obyvateľov Liptovského Mikuláša. Pod celým konceptom je podpísaný talentovaný a vždy dobre naladený Marek Benikovský so svojím tímom. Marek má v mladom veku na konte už niekoľko úspešných gastronomických projektov vrátane kaviarne Aurelica či úspešného konceptu Moment.
Stodola a Einstein – alebo ako sa to celé začalo
Kaviareň Aurelica nesie názov po jednom z najvýznamnejších liptovských rodákov – Aurelovi Bohuslavovi Stodolovi. A prečo Einstein? Pretože počas pôsobenia v úlohe profesora na univerzite v Zürichu v tom čase navštevoval školu aj najslávnejší fyzik všetkých čias, s ktorým udržiavali priateľské a neskôr aj profesionálne vzťahy. A keďže je Marek lokálpatriot v tom najlepšom zmysle slova, rozhodol sa uctiť si osobnosť Aurela Slobodu týmto spôsobom. Toľko historické okienko a poďme do Aurelicy. Tá čoskoro oslávi 8 rokov na mape slovenských pražiarní a kaviarní, ktorú sama pomáhala tvoriť. A nepochybne za tie roky inšpirovala mnohých ďalších.
Mladosť – pochabosť, tak sa u nás často hovorí. Marek mal len 21, keď sa rozhodol bez výraznejších skúseností s pražením a výberovou kávou vo všeobecnosti investovať do vlastnej prevádzky a biznisu. Časť peňazí dal zo svojich úspor, časť mu požičala rodina a na zvyšok jeho „šialenej“ idey sa mu podarilo nájsť investora. Toho pomerne v krátkom čase vyplatil, znova s pomocou svojej rodiny, aby mohol kávu robiť podľa seba a najlepšie, ako vie. A tak je to doteraz.
Aurelica v srdci Liptova
Liptov mnohí považujú za najkrajší kút Slovenska. Či je to pravda, to necháme na vaše posúdenie. Čo je však pravda – v Aurelice vždy dostanete skvelú kávu. Stačí len ísť námestím a na jeho konci neďaleko Župného domu prejsť malou pasážou a dostanete sa priamo pred dvere útulnej kaviarne. Rovnako bezproblémová je aj návšteva autom či bicyklom. Veľké parkovisko pre autá a priestranná terasa ako stvorená na odloženie svojho dvojkolesového miláčika.
Počas letných mesiacov kaviareň disponuje naozaj bohatým počtom miest na sedenie, počas zimy je ich menej, ale je to o to útulnejšie. Príjemne teplý drevený interiér s výborne vymysleným sedením priamo na širokom parapete okien je ako stvorený na šálku kávy a dobrý koláč. Čulý ruch a vôňa kávy z pražiarne vytvára nezameniteľnú atmosféru, v ktorej je ľahké stratiť sa aj na niekoľko hodín. Ideálne miesto na stretnutia, rannú kávu, prácu či chvíľu pre seba zastaviť sa a vychutnať si obľúbený kávový nápoj.
Aurelica – viac ako len kaviareň
Aurelica, to je oveľa viac než len kaviareň. Celý koncept bol postavený s cieľom praženia kávy a s ambíciou priniesť do regiónu prvýkrát výberovú kávu. A ako to spraviť lepšie, než spojiť pražiareň a kaviareň v jednom priestore? Hostia sa takto môžu naživo stretávať priamo s procesom spracovania kávy od zeleného zrna až po finálne cappuccino a byť tak napevno súčasťou príbehu celého priestoru. To, že táto symbióza nádherne funguje, možno ilustrovať na výnimočnom vzťahu medzi personálom a hosťami. Mnoho hostí sa vracia pravidelne až denne a takisto turisti sa zvyknú vracať počas svojich návštev za krásami Liptova. S mnohými hosťami sa poznajú po mene. Vedia chuťové preferencie svojich hostí a hlavne skvelo čítajú v ich náladách. Podľa toho im môžu ponúknuť naozaj to, čo v tej chvíli potrebujú.
Malý priestor kaviarne je zároveň predajňou kávy a kávového príslušenstva a logistickým centrom distribúcie kávy. Všetko od príjmu zeleného zrna cez praženie, príjem objednávok, balenie a odosielanie sa odohráva v miestnosti za dverami, ktoré možno vidieť za barom. Okrem tohto sa v Aurelice organizujú aj rôzne baristické kurzy plné teórie, praxe, latte artu, brewingu… Vlastne všetkého, čo sa kávový nadšenec, domáci barista, ale aj profík za barom potrebuje naučiť alebo sa zdokonaliť.
Za každou úspešnou kaviarňou hľadaj skvelú pražiareň
Čo by to bolo za kaviareň bez dobrej kávy? 🙂 Kvalitný produkt je alfou a omegou každého majiteľa, ktorý to so svojou prevádzkou myslí naozaj vážne. Preto nie div, že slovenské pražiarne zažívajú v posledných rokoch obrovský boom a ich počet už dávno presahuje stovku. Kúpiť hotový produkt od kvalitného pražiara je výhodná cesta, no nákladovo vyššia a celý proces nemáte v rukách a pod kontrolou. Marek si od začiatku chcel určovať a kreovať chuťové profily káv, a aj preto je Aurelica spojením pražiarne a kaviarne. Odtiaľ dodáva kávy pre svoju kaviareň, pre svoj ďalší projekt s názvom Moment aj pre ďalšie vybrané prevádzky v regióne.
Po vyštudovaní hotelovky, absolvovaní všemožných barmanských a baristických kurzov a krátkej pracovnej anabáze v Rakúsku sa rozhodol priniesť svetovú kvalitu výberovej kávy aj do Liptovského Mikuláša. Vzdelávať svojich budúcich zákazníkov a ukázať im cestu a benefity, ktoré kvalitná káva prináša. Začínal na malej elektronickej pražičke, experimentoval, učil sa a spolu s ním sa učila a rástla aj celá kávová komunita v meste. Po čase prišiel čas na dospelácku plynovú pražičku, ktorá celý proces kvalitatívne posunula. Ďalšie roky boli o zdokonaľovaní, konzistencii a kvalite, ktorú poznáme dnes.
V ich ponuke nájdete espresso roasty, ale aj perfektné zrná na alternatívne prípravy káv. V chuťovom profile majú niečo pre tradičných a konzervatívnejších milovníkov kávy. Nechýbajú ani zábavné a acidné kúsky, ktoré ocenia všetci tí, ktorí sa doma radi bavia kávou. Tento rok je veľkou novinkou pražená bezkofeínová káva a takisto kapsuly do Nespresso kapsulových kávovarov naplnené ich výberovou kávou. A o tom si povieme viac.
Sú kapsuly budúcnosť?
Teraz možno pravých kávičkárov pichlo pri srdci, ale… Ak nejde Mohammed k hore, ide hora k nemu. Je to tak aj vo svete kávy. Svetoví a slovenskí pražiari hľadajú cestu, ako sprostredkovať kávový zážitok ľuďom, ktorí na kávu nechodia von, pijú ju len sporadicky doma alebo v práci majú len kapsulový kávovar. Poslanie Aureliky bolo odjakživa ľudí vzdelávať a priniesť ju v čo najlepšom pomere kvalita/cena svojim hosťom v šálke.
Marek pripravuje videoblogy na kanáli Aurelica coffee na Youtube, takže aj dnes si veľmi rád zamudruje na túto tému. Ale ako zreje, už sa na kávový svet nepozerá tak striktne ako na začiatku jeho cesty. A niekto sa určite môže pozerať cez prsty na krok ísť robiť kapsuly. Kapsuly predsa nie sú práve synonymom kvality a chuti. Lenže to by nebol Marek, ktorý produkt vyšperkoval naozaj tak, že acidné espresso z Kolumbie je na míle vzdialené tomu, čo si bežne kúpite v obchodoch. Cieľom tohto produktu nie je ani to, aby si ľudia začali kupovať kávovary na báze Nespressa a prestali chodiť do kaviarní, skôr naopak. Je to určené pre tých, ktorí takéto zariadenie už používajú. A pomocou kvalitnej a chutnej kávy z lokálnej pražiarne im chce sprostredkovať oveľa kvalitnejší, chutnejší a zdravší zážitok z kávy.
Aurelica praží najlepšie slovenské kávové kapsuly
Tak ako pred ôsmimi rokmi priniesol Marek výberovú kávu do mesta plného tmavo pražených talianskych komoditných káv, dnes chce týmto spôsobom robiť ďalšie kolo osvety. Chce ukázať, že káva z kapsulového stroja môže chutiť dobre, a otvoriť tak dvere do sveta výberovej kávy všetkým, ktorí majú obavy. Pozvať ich k sebe do kaviarne a ukázať im, aký bohatý a pestrý môže byť svet kávy.
A absolútne hot news! Vo veľkom teste približne dvadsiatich piatich druhov kapsulových káv, ktorý realizoval najznámejší slovenský kávový bloger, sa Columbia – Anserma z Marekovej pražiarne stala absolútnym víťazom. „Slovenská pražiareň Aurelica pripravila skvelé ovocné kapsuly. Chuť je plná a telo stredne ťažké. Textúrou nápoj pripravený z týchto kapsúl najviac pripomína textúru skutočného espressa.“ Takže ak patríte medzi občasných kávičkárov alebo to chcete pre mamu či starých rodičov, prípadne do kancelárie, s týmito kapsulami určite neurobíte krok vedľa.
Podpora regiónu
Marek miluje Liptov a na podnikanie sa pozerá trocha inak. Okrem vysokej kvality služieb a produktov sa snaží podnikať a tvoriť projekty s pridanou hodnotou. Samotné založenie pražiarne aj kaviarne prospelo celému regiónu. Zo strany zákazníkov prišla požiadavka po väčšom množstve podobných konceptov v iných mestách. Vďaka Marekovi tak postupne vznikli ďalšie a ďalšie kvalitné pražiarne a kaviarne a naštartoval celú kávovú kultúru. Aj svojich dodávateľov pre prevádzky sa snaží hľadať v regióne. Či už sú to koláčiky alebo doplnkový sortiment – v jeho ponuke nájdete skvelé koláče od Kus Torty alebo Od Aďky.
Rovnako má partnerov, ktorý od neho odoberajú kávu pre svoje prevádzky, a darí sa mu spolupracovať naozaj s peknými konceptmi. V neposlednom rade zastrešuje široké spektrum dobročinných a charitatívnych projektov, ktorým sa Marek v regióne venuje vďaka tomu, že jeho podnikanie je úspešné. A úspešné je len vďaka hosťom, zákazníkom a celej kávovej komunite, ktorej to potom náležite vracia. Takto vyzerá správny lokálpatriotizmus v praxi. A kde všade nájdete Marekovu kávu? Napríklad v Blahu od Aďky, o ktorom sme už písali, na Žiarskej chate, v Mýto kaviarničke a, samozrejme, v druhej Marekovej prevádzke – Moment Liptov. Ako hovorí Marek, nie sú to len klienti, ale aj partneri a skvelí priatelia.
Gastronómia je postavená na ľuďoch
Podnikanie v gastronómii je extrémne náročné na ľudí. Nájsť kvalitných zamestnancov je enormne náročné a ešte ťažšie je udržať ich. O to viac v menšom meste, ktoré šikovný barman či barista veľmi rýchlo prerastie a chce sa posúvať ďalej. Aj toto je jeden z mnohých dôvodov, prečo je v službách a práve v gastronómii taká vysoká fluktuácia zamestnancov. Toto však v Aurelice vôbec neplatí.
Ak ste pravidelný hosť, určite vašej pozornosti neušlo, že tam za barom vidíte pomerne stabilnú zostavu. Tá postupom času dokázala väzbami s hosťami vybudovať perfektnú, až skoro domácu atmosféru. Kvalitných a motivovaných ľudí jednoducho cítiť v prevádzke a vy máte chuť prísť tam znova. A znova. A zrazu už nejdete na kávu, ale idete pozrieť Adama, pokecať si a stretnúť sa tam s ďalšími ľuďmi, z ktorých sú teraz už priatelia. Tajomstvo úspechu je v Marekovi a jeho životnom príbehu.
Aurelica prežila vďaka ľuďom
Marek má skvelý cit na spolupracovníkov a dokázal sa obklopiť skvelými kolegami a ľuďmi, ktorými verili jeho vízii. Sen prevádzkovať svoj podnik však pomerne skoro zahatala neúprosná diagnóza – skleróza multiplex. Včasne diagnostikovaná a liečená, ale je to diagnóza, ktorá výrazne zasahuje do každodenného fungovania. V hre bol dokonca predaj celého projektu, ale ukázalo sa, aké dôležité je mať okolo seba správnych ľudí. Veľká podpora okolia a šikovný študent, ktorý Marekovi pomáhal v kaviarni, to potiahli aj za neho a Aurelica prežila. Postupom času sa z Michala stal zamestnanec, dostal možnosť odkúpiť čiastočný podiel vo firme, čo ho ďalej motivovalo pracovať na sebe, ale aj napredovaní firmy.
Pre Aurelicu je to skvelý krok, Michal je jej súčasťou od začiatku a momentálne má na starosti jej druhú prevádzku, ktorú poznáte ako Moment. Podobne je to aj s Adamom a so Sisou v kaviarni. Adam nie je len zamestnanec, ale aj zodpovedný prevádzkar, má na starosti portfólio a podieľa sa na pražení. Sisa sa okrem svojich dní za barom venuje fungovaniu e-shopu. Na príklade Aurelicy môžeme vidieť, že správny výber a motivácia zamestnancov sú kľúčové nielen pre ich udržanie, ale aj rast a napredovanie celej firmy.
Ten správny Moment na ďalší krok?
V roku 2020 sa Marek rozhodol urobiť zásadný krok v existencii Aurelicy. Už predtým prevádzkoval druhú kaviareň s názvom „Dvojka“, ale projekt, ktorý sa črtal, bol oveľa väčší. Po zrelých úvahách odpredali „Dvojku“ a vrhli sa na koncept, ktorý v sebe spájal kvalitné potraviny, pekáreň a kaviareň s ponukou raňajok. Je to spojenie dvoch firiem – Marekovej kaviarne Aurelica a potravín Sýpka, ktoré toho času existovali v Liptovskom Mikuláši. Dvaja obchodní partneri, každý zodpovedný za svoju časť, ku ktorým sa pridal šikovný pekár kváskového pečiva, a voilà – krásny a zaujímavý koncept je na svete.
Na otváracom dni dokonca stáli pred prevádzkou dlhé rady. Predsa len koncept lokálnych farmárskych potravín, domáceho pečiva z vlastnej pekárne a k tomu kvalitná káva a chutné raňajky. Kto by sa netešil? Dizajnový priestor v OC Jasná bol už napohľad príjemný a nakupovanie na nedeľný obed dostalo v takomto prostredí jednoducho iný rozmer. Skvelý servis a kvalita produktov, na ktorú boli hostia zvyknutí, sa preniesli aj na nové miesto. K tomu sa pridali farmárske potraviny, mäso, zelenina a vlastne všetko, čo si v potravinách viete predstaviť. Nehovoriac o skvelom čerstvom pečive a chlebe, ktoré nemá v regióne konkurenciu Vyzeralo to, že je okrem chleba zamiesené aj na úspech, a do toho prišiel po dvoch týždňoch od otvorenia kovid…
Z krízy do krízy
Gastrosektor dostáva v poslednom období jednu ranu za druhou. Obzvlášť zložité a dlhé obdobie kovidu výrazne zmenilo aj spotrebiteľské správanie zákazníkov. Aurelica patrila medzi tie prevádzky, kde sa poctivo dodržiavali všetky nariadenia. Za to si spolu s ďalšími zodpovednými prevádzkami užili neuveriteľné množstvo nenávisti na internete, ale na druhej strane aj obrovskú mieru podpory. A tú potom vracali naspäť v podobe balíkov káv pre lekársky personál v nemocniciach a iných aktivitách.
Rýchly prechod do módu „take away“ a silnejšie predaje balíčkov kávy do určitej miery kompenzovali pokles tržieb. Počas tohto obdobia bolo dôležité udržať personál, aby bolo s kým po pandémii znovu otvoriť, a v tomto boli úspešní. A keďže vo všetkom zlom treba hľadať aj niečo dobré, toto obdobie prinieslo čas viac zapracovať na e-shope a online predaji, ktorý sa posilnil. Aj ku kríze sa dá postaviť „optimisticky“ a snažiť sa z nej vyťažiť čo najviac. A že potom prišla energokríza, ktorá je pre mnohých na likvidačnej úrovni, je, žiaľ, smutnou čerešničkou na torte sklamania. V Aurelice však, zdá sa, majú zatiaľ dobre nastavené zmluvy a v súčasnosti zdražovanie až tak zásadne necítia. Veríme, že už to bude len lepšie a nielen oni, ale ani nikto ďalší už nebude ohrozený cenou energií.
Čo ďalej?
Aurelica začala ako „šialený“ nápad mladého chalana, vypracovala sa na silného hráča a postupne sa rozrastala personálne aj priestorovo. Dnes má dve prevádzky – pražiareň s kaviarňou a kaviareň s pekárňou a predajňou potravín. A k tomu niekoľko klientov, ktorých zásobuje kávou, a k nim nepochybne pribudnú ďalší. Rozbieha nový segment bezkofeínovej kávy a kapsúl do systémov Nespresso s vlastnou výberovou kávou. To, spolu s posilňovaním e-shopu, vytvára pomerne silný tlak na objem a limity súčasných priestorov a kapacity pražiarne. Najväčším projektom tohto roku bude hľadanie a sťahovanie pražiarne do väčších a novších priestorov. Tento presun zabezpečí väčšiu kvalitu a servis pre klientov. V novom priestore by malo vzniknúť aj školiace stredisko, kam budú presunuté všetky profesionálne kávové kurzy, ktoré aktuálne ponúkajú.
Aurelica coffee nájdete aj na Facebooku a Instagrame.
Text a fotografie: Rudolf Sladkovský