Blaho od Aďky v Ružomberku: Pre radosť z dobrého koláča

 Blaho od Aďky v Ružomberku: Pre radosť z dobrého koláča

 

 „Mať vlastnú kaviareň bolo mojim snom už dlhšiu dobu. Mala som zabehnutú cukrárenskú výrobňu no cítila som, že sa chcem ešte niekam posunúť,“ priznáva Aďka Kubasová, ktorá aj napriek, alebo práve „vďaka“ korone, obliekla montérky a pustila sa vlastnoručne do zhmotnenia svojho sna.

 

blaho-od-adky
Nová kaviareň sa nachádza v Ružomberku.

 

stol

Patisserie by Katarína Šimonová v Leviciach: Z detskej kuchynky do vlastnej cukrárne

Čítať viac >

 

Jej známa výrobňa koláčikov, ktorú mnohí z blízka i ďaleka poznajú pod značkou „Od Aďky“, funguje len na objednávky a zameriava sa hlavne na svadby, rodinné oslavy a firemné akcie. No Aďka už dlhšie túžila v Ružomberku vytvoriť miesto, kde by si ľudia mohli vychutnať nielen jej koláčiky ale aj posedieť s priateľmi pri dobrej káve. „Ja sama som veľký kaviarenský nadšenec a som ochotná cestovať za peknou kaviarňou a kvalitným produktom akúkoľvek vzdialenosť. Káva a dobrý koláč mi dokáže spríjemniť aj horší deň,“ priznáva a dodáva, že tento pocit chcela dopriať všetkým.

 

blaho-adka-rk
„Od začiatku môjho podnikania som bazírovala na kvalite použitých surovín. Odjakživa používame výhradne špaldovú múku, trstinový cukor, pravé maslo,“ prezradila nám Aďka.

 

Kvalita známa v širokom okolí

Koláčiky od Aďky na dolný Liptov privádzajú ľudí zo širokého okolia a s rovnakou ambíciou otvorila aj svoju kaviareň. „Aby sme aj tu, v malom meste, mali miesto ktoré budú ľudia vyhľadávať pri svojich potulkách Slovenskom,“ priznala s úsmevom. A práve korona bola pre Aďku ideálnym časom na zrealizovanie svojho sna. „Vo výrobni bolo práce trochu menej, mala som zrazu viac času a nechcela som zamestnancov nechať bez práce“ spomína na obdobie, kedy vzniklo rozhodnutie, že sa so šikovným tímom dievčat pustia vlastnoručne „do roboty“. S odhodlaním „vyhrnuli rukávy“ vymenili zástery za montérky a z jemných žien sa stali na niekoľko mesiacov stavbárky. „Gro kaviarne sme vybudovali naozaj svojpomocne. Oškrabávali sme omietky, maľovali, brúsili a renovovali staré stoličky, vynášali ťažký stavebný odpad a kopec iných “mužských “ činností,“vymenúva Aďka a priznáva, že to síce bolo náročné,  no takto má kaviareň pre ňu oveľa väčšiu hodnotu.

 

dizajn-interier

 

odadky

 

Blaho od Aďky

Už v prvých predstavách Aďka vedela, že chce do Ružomberka priniesť kaviareň inú nielen ponukou ale aj interiérom. V Blahu je cítiť, že „pani domáca“ má rada minimalizmus, jednoduchosť a čisté línie. Celý priestor pôsobí vzdušne a otvorene aj vďaka obrovským oknám, cez ktoré do vnútra prúdi množstvo prirodzeného svetla. Atmosféru dopĺňa veľká inštalácia zo sušených kvetov od šikovných aranžérok pôsobiacich pod názvom Pivonia.  „S návrhom interiéru aj loga mi pomáhala kamarátka Laura, ktorá v tom čase pracovala v mojej výrobni a teraz v kaviarni,“ priznala. A tak, to, že pre niektorých je interiér Blaha nepochopený je vlastne pre Aďku poklonou a znamením, že svoj sen zhmotnila presne tak, ako chcela. „Často sa stretávam s názorom, že to v Blahu pôsobí tak ne-ružombersky, ale cítia sa ako v kaviarni  niekde v Prahe,“ dodáva s úsmevom.  Aj názov Blaho vznikol veľmi prozaicky. „Vedela som,  že chcem určite slovenský názov, ktorý bude evokovať príjemný pocit.“ A tak sa, už dva mesiace, u nej môžete cítiť pri skvelom koláčiku a káve z liptovskej pražiarne Aurelica coffee, blažene.

 

blaho-rk-adka

 

cappuccino
Už viac ako dva mesiace sa u Aďky môžete cítiť blažene- aj pri skvelom koláčiku a káve z liptovskej pražiarne Aurelica coffee.

 

Napriek prekážkam  – onedlho aj raňajky a brunche

Aj keď by sa mohlo zdať, že v Blahu u Aďky je všetko ideálne, nie je to tak. Korona zázračne nezmizla a gastro sa stále zmieta v meniacich sa opatreniach takmer bez pomoci. „No ja sa nevzdávam a chcem, aby ľudia ktorí pre mňa pracujú, mali svoju prácu radi, boli spokojní, adekvátne ohodnotení a  mali chuť neustále na sebe pracovať a zlepšovať sa. Pretože chcem prinášať to najlepšie našim zákazníkom,“ hovorí odhodlaná Aďka.  Keďže okrem objednávok musí byť plná aj vitrína v kaviarni, celý tím ide naozaj na plné obrátky. A napriek všetkému sa chcú stále i posúvať a prinášať novinky. A keďže sympatická brunetka má veľmi rada sezónnosť, už čoskoro nás prekvapí novou jesenno – zimnou ponukou v znamení gaštanov, sliviek a jabĺčok, ktorá krásne doplní stálice ako napríklad božský veterník so slaným karamelom. „Mojim plánom je ponúkať aj raňajky, plus chcem postupom času zaradiť aj pravidelné brunche,“ povedala trocha záhadne.

 

kava-kolac
Je to blaho a láska.

 

kolac

 

V kvalite nepoľavujú

„Od začiatku môjho podnikania som bazírovala na kvalite použitých surovín. Odjakživa používame výhradne špaldovú múku, trstinový cukor, pravé maslo,“ prezradila nám Aďka „tajomstvo“ svojho úspechu. Ich koláčiky chutia inak a asi len tu nájdete veterník z odpaľovaného cesta ktoré je z celozrnnej múky alebo punčák , ktorý neobsahuje žiadne farbivo ani arómu, ale varia doň naozajstný punč. „Práve preto sú naše koláčiky možno o niečo nákladnejšie, no určite to človek pocíti na chuti a vidím, že ľudia sú ochotní stále viac investovať do kvality,“ teší sa, že je jej snaha oceňovaná vernými i stále pribúdajúcimi novými zákazníkmi.  Je vďačná, že na to nie je sama. Má super kolegov, kamarátov a chápavú rodinu. „Obrovská vďaka patrí mojim dievčatám v pekárni, hlavne mojej pravej ruke Katke, prvé týždne boli naozaj veľmi ťažké, kým sme si našli systém, zrazu totiž bolo práce oveľa viac, keďže je treba denne zásobovať kaviareň.  Vďaka patrí aj personálu kaviarne – Laure, Marošovi, Beke, Miškovi a Cagimu – je to partia skvelých, šikovných, mladých ľudí , ktorí mi robia radosť a dostávam od zákazníkov mnoho pozitívnych ohlasov na ich prácu a prístup,“ hovorí s hrdosťou.

 

odadky-adka-kavickari
Jej známa výrobňa koláčikov, ktorú mnohí z blízka i ďaleka poznajú pod značkou „Od Aďky“ funguje len na objednávky a zameriava sa hlavne na svadby, rodinné oslavy a firemné akcie. No Aďka už dlhšie túžila v Ružomberku vytvoriť miesto, kde by si ľudia mohli vychutnať nielen jej koláčiky ale aj posedieť s priateľmi pri dobrej káve.

 

tim-odadky-blaho

 

Je to blaho a láska

I keď Aďka  už nejaký čas nemá veľa priestoru na relax, uvedomuje si, že v tak extrémne nastavenom tempe nebude môcť fungovať dlho. „Snažím sa nájsť balans, pochopiť že kopec vecí môžem aj delegovať na iných. No stále je to pre mňa proces spoznávania,“ priznáva. Resetom je pre ňu najmä pohyb, prechádzky v prírode, posedenie s blízkymi pri dobrom jedle a vínku či kvalitná kniha. „Myslím, že práca a osobný život by mali byť v rovnováhe. Snažím sa každým dňom, pomaly, uberať čas strávený v práci a mať aj voľno a priestor na osobný život. Donedávna som bola bez záväzkov, takže mojou prioritou bola iba práca, teraz sa už snažím, plnohodnotne, čas venovať aj niekomu inému,“ usmiala sa zamilovane na záver.

 

inerier
„Gro kaviarne sme vybudovali naozaj svojpomocne. Oškrabávali sme omietky, maľovali, brúsili a renovovali staré stoličky, vynášali ťažký stavebný odpad a kopec iných “mužských “ činností, „vymenúva Aďka a priznáva, že to síce bolo náročné,  no takto má kaviareň pre ňu oveľa väčšiu hodnotu.

 

Blaho od Aďky nájdete aj na instagrame.

 

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

 

Foto: Rudo Sladkovský

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Mária Baláž - Gyuranová

http://www.kavickari.sk

Vyzná sa v zákonoch, je rýchla ako blesk a zároveň si rada dopraje chvíľku pôžitku. Mária je redaktorkou portálu Kávičkári.sk, ktorá má pod palcom rozhovory, eventy, ale najmä novinky s vyhláškami týkajúce sa gastra.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

2 Comments

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *