Alternatívna príprava kávy doma: Cold Brew – trendová záležitosť, na ktorú čoskoro zabudneme?

 Alternatívna príprava kávy doma: Cold Brew – trendová záležitosť, na ktorú čoskoro zabudneme?

 

Káva s názvom Cold Brew sa veľmi zle prekladá do slovenčiny. Nie preto, že by sa to nedalo, ale ak by sme chceli byť úplne exaktní, muselo by to vyzerať asi nejako takto: Za studena lúhovaná káva. To teda vôbec nie je „sexi meno“. Navyše, bola by to veľká škoda, pretože Cold Brew si len pomaly hľadá svoje miesto na trhu s kávou na Slovensku. A to by teda bolo naozaj veľkou stratou pre budúcnosť kávy na Slovensku, najmä tej svetlejšie praženej. Vôňa a chuť Cold Brew je nezameniteľná. V každom prípade tento zdanlivo nový trend k nám prichádza len v ostatných mesiacoch, no vo svete nie je žiadnou novinkou.

priprava-coldbrew-mlsnacava-1

Už pred rokom 1600 sa v Japonsku pripravoval čaj podobnou metódou, a síce jeho vylúhovaním počas dlhšej doby v studenej vode. Dokonca už tesne po roku 1600 sa objavujú prvé zmienky o podobnej príprave kávy v Európe, konkrétne v Holandsku. Moreplavci si ešte na pevnine pripravovali silný koncentrát, ktorý si potom vedeli vychutnať na drevenej lodi – bez použitia ohňa, ktorý bol potenciálnym nebezpečenstvom pre plavidlo.

priprava-coldbrew-mlsnacava-3

V roku 1640 sa takýto studený kávový koncentrát objavil vďaka holandskej lodi práve v Japonsku. Netrvalo dlho a technika prípravy ľadového čaju v studenej vode japonských riek sa preniesla aj do sveta kávy, konkrétne v mesto Kyoto.

Variácií pri príprave ľadovej kávy bolo v minulosti v rôznych oblastí sveta neúrekom. Okolo roku 1840 sa v dnešnom Alžírsku (vtedy okupovanom Francúzskom) pripravoval sladký kávový sirup, ktorý sa riedil studenou vodou. Po návrate vojakov do Francúzska sa tento nápoj rozšíril aj v kombinácii s mliekom, citrónom a rumom.

priprava-coldbrew-mlsnacava-4

Za zrejme prvý krok ku celosvetovému rozšíreniu Cold Brew (tak ako ho dnes začíname spoznávať) sa považuje vynález Američana Todda Simpsona. Ten v roku 1964 vycestoval do Peru, kde študoval miestnu flóru. V Peru sa káva v tom čase pripravovala metódou extrakcie v studenej vode a potom sa cez prestávky počas práce zohrievala. Todd si všimol jemnú aciditu kávy a výraznú chuť. Po návrate domov do USA založil spoločnosť TODDY, ktorá sa dodnes venuje výrobe zariadení na prípravu kávy a čaju za pomoci studenej vody. Definitívne sa Cold Brew začalo šíriť po USA a neskôr do celého sveta po roku 2000, keď zakladateľ pražiarne Stumptown Duane Sorenson začal tento nápoj predávať vo svojich kaviarňach už nafľašovaný.

priprava-coldbrew-mlsnacava-6

Dnes nájdeme na trhu viacero zariadení na prípravu Cold Brew, no dokážete si ho vyrobiť aj doma. A to prakticky i bez akéhokoľvek kávičkárskeho „náčinia“. Potrebujete len papierový filter, pretože kávu stačí ponoriť do studenej vody na 18 – 24 hodín, scediť ju a Cold Brew je hotové. Výbornou pomôckou však je napríklad Filter-In fľaša od spoločnosti Hario. Jej objem je 650 ml, takže odporúčame použiť 75 – 80 gramov na hrubo zomletej kávy. Prečo práve toľko? Tak ako každá iná príprava kávy má svoj určitý recept, tak tomu nie je inak ani s Cold Brew, kde odporúčame používať až 120 gramov kávy na 1 liter vody. Cold brew si najlepšie vychutnáme z afrických, svetlo pražených, výbeorvých káv, pretože v nich vystúpi ich výnimočná ovocnosť. Táto fľaša má zabudovaný filter, do ktorého nasypete kávu a ponoríte ju priamo do nádoby. Premiešate a odložíte na 18 – 24 hodín do chladničky. Tadá, káva je hotová.

priprava-coldbrew-mlsnacava-7

Návod ako na to, či informácie o tom, čo všetko ešte budete potrebovať, nájdete v niekoľkých videách na našom #Youtube kanáli @mlsnacava.coffee

priprava-coldbrew-mlsnacava-9

Návod na alternatívnu prípravu kávy doma sme pre vás pripravili v spolupráci s pražiarňou kávy mlsnacava z Banskej Bystrice

Mlsnucavu nájdete aj na instagrame.

Text: Šimon Staš, Tomáš Turek

Foto: Rudo Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články