Patisserie by Katarína Šimonová v Leviciach: Z detskej kuchynky do vlastnej cukrárne

 Patisserie by Katarína Šimonová v Leviciach: Z detskej kuchynky do vlastnej cukrárne

 

Najprv boli Dobrotky od Katky, dnes Patisserie by Katarína Šimonová. Všetko sa to však začalo ešte oveľa skôr: v časoch, keď malá Katka pobehovala v kuchyni okolo svojej mamy a túžila jej pomáhať piecť koláče. Nadšenie dosahovalo takých rozmerov, že rodičia svojej malej cukrárke kúpili detskú kuchynku, kde si sama pripravovala cesto, vykrajovala koláče a položila základy svojho remesla. Dnes má Katarína v Leviciach prvú, už skutočnú prevádzku – Patisserie by Katarína Šimonová.

 

patisseria-katarina-simonova-levice-8

 

Patisserie v Leviciach

Peter Szabó z pražiarne Coffeein: Farmárom sa snažíme pomôcť aj adopciou kávovníkov

Čítať viac >

 

„Moja cukrárčina, sa tak, ako aj väčšiny ostatných kolegyniek, rodila v domácich podmienkach. Najprv to bolo len pár kúskov pre blízkych, ale postupne sa dopyt zvyšoval“, tvrdí Katarína Šimonová. „Aj vďaka silnej podpore rodiny, ale i facebookovej komunity som sa začala zamýšľať nad vlastnou prevádzkou“, dodáva Katarína.

 

Katkine koláčiky patria medzi najobľúbenejšie nielen v Leviciach, ale aj v okolí.

Rovnako prišiel na rad aj nový názov. Pretože Katka si medzičasom vybudovala na sociálnych sieťach svoj malý brand „Dobrotky od Katky“, ale to už nebolo presne to, ako by svoju vysnívanú cukráreň nazvala.

 

Hoci jej to pred objektívom mimoriadne pristane, radšej sa vidí vo svojej cukrárenskej dielni.

 

„A tak, ako sa vraví, šla som s kožou na trh a zrodila sa Patisserie by Katarína Šimonová. Cukráreň, ktorej domov sme našli na ulici Bernolákovej 2 v Leviciach.“

 

 

patisseria-katarina-simonova-levice-32

 

Koláče nielen na objednávku

 

Patisserie by Katarína Šimonová je cukráreň s kaviarňou spojená priamo s výrobou. Keď pri bare zazvoníte na zvonček, priamo z výroby k vám príde Katka. Je perfekcionistka, tak trávi vo výrobni každý jeden deň. „Rada sa rozprávam s hosťami, hoci úprimne stále na to nie som veľmi zvyknutá. „Pri objednávkach toriet, svadieb či rodinných osláv je však prítomnosť cukrára mimoriadne dôležitá. Vyhneme sa tak nedorozumeniam, zladíme správne chute a zapíšeme si aj rôzne intolerancie hostí. Pretože aj s nimi musíme pracovať. I preto v našej ponuke nájdete vždy niečo bezlepkové, či vegán“, upresňuje ponuku.

 

patisseria-katarina-simonova-levice-11
Dnes má Katarína v Leviciach prvú, už skutočnú prevádzku – Patisserie by Katarína Šimonová.

 

patisseria-katarina-simonova-levice-4

 

Katarína vo svojej sladkej dielni okrem svadobných či narodeninových objednávok denne pripravuje koláče, ktoré si môžete kúpiť hneď. Keď vstúpite, pred vami sa zjaví plná vitrína a vy máte čo robiť, aby ste si vybrali. Ako už samotný názov napovedá, veľkú rolu v ponuke hrajú francúzske dezerty: tartaletky, paris brest či makrónky. Práve na makrónkach si tu pochutíte ako v jedinej cukrárni v Leviciach.

 

 

„Samozrejme, že ako mladý človek, ktorý sleduje trendy, by som bola rada, aby som mohla popustiť uzdu fantázii a neustále prekvapovať svojich hostí. Zároveň však rozumiem tradičným požiadavkám na veterníky, krémeše či laskonky, a tak v našej vitríne nechýbajú ani tie“, dodáva Katarína.

 

patisseria-katarina-simonova-levice-30
Vo veterníku vás prekvapí krém bez cukru, avšak poliaty sladkým karamelom.
patisseria-katarina-simonova-levice-30
Katarína vo svojej sladkej dielni okrem svadobných či narodeninových objednávok denne pripravuje koláče, ktoré si môžete kúpiť hneď.

 

Každopádne i k tradičnému pristúpila trochu inak, po svojom – urobila koláčiky netradičnými. Napríklad v krémešovej plnke nájdete aj trochu vaječného likéru, laskonka je vylepšená čučoriedkovým krémom a vo veterníku vás prekvapí krém bez cukru, avšak poliaty sladkým karamelom.

 

Ku koláču patrí káva

 

Ku koláču patrí káva. „Dostala nás práve tradičná horkočokoládová chuť s dochuťou orieškov od sicílskej rodinnej pražiarne Morettino, ktorá sa sem skvelo hodí. Dodáva nám ju známy gurmán Rami Kotroch, teda o kvalitu servisu je tu značne postarané“, prezentuje s hrdosťou v hlase Katarína. A párik, ktorý si kávu práve kupuje, prikyvuje. „Káva je výborná, dostala nás od prvého ochutnania.“ K dokonalosti chýba snáď len to, že ktorý veterník od Katky si teraz dáme?

 

patisseria-katarina-simonova-levice-30
Ku koláču patrí káva. Tú u Katky zastrešil známy gurmán Rami Kotroch.

 

Patisserie by Katarína Šimonová vznikala v hlave dlho, jej realizácia prebehla priam bleskovo. Od nájdenia priestoru cez vybavenie všetkých potrebných formalít až po otvorenie ubehli sotva dva mesiace. V samotnom priestore ešte trochu cítiť, že nie je „zabývaný“ – cukráreň otvárala len pred troma mesiacmi. No keď sa dostanete k samotnej podstate, k tej na tanieri s vidličkou, budete mať chuť dať si ešte jedno sladké pokušenie.

 

patisseria-katarina-simonova-levice-30

 

A tiež ochutnať i velvet tortu, ten spomínaný krémeš, a ozaj, aj tie makrónky by som rád vyskúšal, a keď som už tu, tak dajte aj tú tartaletku s marakujovou ganache. Ako to vlastne všetko zjem? To nech vyrieši moje budúce ja.

 

 

Patisserie by Katarína Šimonová nájdete na instagrame aj facebooku.

 

 

Text : Tomáš Turek

 

 

Foto: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *