Dolce Vita v Trhovej Hradskej
Omamná vôňa nás priviedla k cukrárni s atmosférou, kde sa spája moderná súčasnosť s chuťou tradície. V ponuke vychýrenej cukrárne Dolce Vita, v malej dedinke Trhová Hradská v srdci Žitného ostrova, už roky nájdete sladké potešenie len z tých najkvalitnejších lokálnych surovín.
V spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Trnavský kraj, prinášame články o najlepších gastronomických prevádzkach v Trnavskom kraji. Od uvoľňovania opatrení sme s našou redakciou navštívili desiatky podnikov, ktoré vám postupne predstavíme.
Keď sa povie tradícia a kvalita, synonymom je jednoznačne cukráreň Dolce Vita, ktorá už 13 rokov prináša všetkým milovníkom sladkého zo širokého okolia potešenie na bežný deň i slávnostné chvíle. Súčasťou vlastnej výroby je aj pekáreň, ktorá už od roku 1997 ponúka rokmi overenú ťahanú štrúdľu a domáce pagáčiky. „Všetko pečieme u nás – máme aj cukrárenskú, aj pekárenskú výrobu,“ prezentuje svoju prevádzku Kristína Bugárová.
V receptoch, ktoré sa u Bugárovcov dedia z pokolenia na pokolenie, nenájdete margarín len čerstvé maslo, žiadnu melanž ale vajíčka a plnky robia ozaj orechové. Víkendová ponuka je v znamení špecialít a koláčov aj pre ľudí s intoleranciami, za ktorými merajú cestu zákazníci z okolia. Pocit luxusu na jazyku dopĺňa moderný interiér cukrárne v tmavom dreve a tyrkysovej farbe, krištáľové lustre a koža. „Dovolenkovú“ taliansku pohodu vo vás umocní skvelé talianske tiramisu, panna cotta či tradičné cannoli a dopĺňa ju terasa s nádhernými magnóliami, oleandrami a palmami. Kapacitu priestoru nedávno doplnili aj o celoročne využiteľnú zimnú záhradu. I keď do „zákulisia“ zákazníci nevidia, vo výrobni majú tie najmodernejšie stroje a rekonštrukciou prešla aj budova druhej prevádzky – pekárne. Kristína zo všetkého najradšej pripravuje candy bary na svadby, moderné zdobené torty, makarónky a francúzske dezerty. Dovoz k zákazníkom do širokého okolia a do Bratislavy realizujú vlastnými autami.
Z tradičných slovensko-maďarských zákuskov nechýba v ponuke Kardinál rez, Opitý Izidor, Metrový koláč, Esterházy, Orechový krémeš a vynikajúce Šomlói galuska pripravené, ako inak, podľa tradičného receptu od babičky. Trhová Hradská je dlhé roky známa tradičným štrúdľovým festivalom. A práve zlaté trofeje, medaily a diplomy, ktoré Kristína Bugárová získala už 12 rokov po sebe, zdobia aj steny jej cukrárne. Dokonca je držiteľkou slovenského rekordu za najdlhšiu štrúdľu ťahanú ručne z jedného cesta. Nikde inde v ponuke nenájdete denne aj 10 druhov štrúdlí a počas festivalu je to aj 25 a mnohé i na slano – s tvarohom a kaprom, brokolicou a syrom či bryndzou a slaninkou. Už sa vám zbiehajú slinky?
Z Dolce Vity však neodídete ani smädní. S radosťou vám pripravia kávičku od Julius Meinl či domáce limonády alebo večer nalejú i kvalitné maďarské víno. Všetky suroviny sa snažia získať od miestnych dodávateľov. V lete nechýbajú poháre z čerstvého ovocia a pravá točená zmrzlina.
Tip majiteľky: Ťahaná štrúdľa
Cukráreň Dolce Vita v skratke:
- Majstri v ručnom ťahaní štrúdle
- Tradičné receptúry
- Štýlový moderný interiér
- Exteriérové detské ihrisko
- Točená zmrzlina
Cukráreň Dolce Vita
Hlavná 111/45
930 13 Trhová Hradská
Dolce Vita nájdete aj na instagrame.
Text: Mária Baláž Gyuránová
Foto a video: Ondrej Bobek