Iceland „Kálozi“: Rodinný podnik s dovolenkovou atmosférou v Galante
Rodinný podnik s dovolenkovou atmosférou je miestom, kde sa stretávajú dobrí známi, ale aj občasní návštevníci z väčších diaľok. Cesta ich už 25 rokov privádza celoročne za zmrzlinou pána Káloziho do Galanty. Mať zmrzlináreň bolo jeho dlhoročným snom, ktorý však musel dozrieť. „My sme najprv predávali ovocie a zeleninu, potom drogériu, a keď nás vykradli, povedala som si, že dobre, tak budeme mať zmrzlináreň,“ usmeje sa Kati Káloziová pri spomienke, ako sa pred 25 rokmi nechala konečne prehovoriť od svojho manžela, vyštudovaného stavebného zámočníka. A tak si „dorobil“ školu a otvoril svoju prvú malú zmrzlináreň.
V spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Trnavský kraj, prinášame články o najlepších gastronomických prevádzkach v Trnavskom kraji. Od uvoľňovania opatrení sme s našou redakciou navštívili desiatky podnikov, ktoré vám postupne predstavíme.
V repertoári dnes majú 60 druhov zmrzlín, ktoré obmieňajú. V sezóne ich ponúkajú denne 30. Medzi najobľúbenejšie patria maková, ktorej recept si doviezli zo susedného Maďarska, mliečny karamel, ale aj tradičná punčová, ktorá sa z pultov zmrzlinární časom vytratila, pretože je náročnejšia na prípravu. Za „Mercedes“ v ich ponuke považuje pani Káloziová Sicílsku pistáciovú. Smutní neodídu ani ľudia s intoleranciami. 90 % zmrzlín je bezlepkových a ponúkajú aj sorbety z ovocia i čokolády, a to všetko aj do bezlepkového kornúta. Majú dokonca aj DIA zmrzlinu a nesmie chýbať višňová, jahodová a jablková ľadová drť. Iceland nájdete otvorený celoročne. V zime sa ponuka zúži na 6 – 10 druhov zmrzliny a pribudne viac koláčikov. Časť pripravuje osobne pán Kálozi, a že si dáva poriadne záležať. „Nepustí z ruky nič, čo nie je na 100 %. Je precízny na chuť aj vizuál,“ konštatuje pani Káloziová. Úžasne sa dopĺňajú. Ona sa stará o faktúry, marketing a vizuál zmrzlinárne a on vyvára a vypeká všetky dobroty, ktoré u nich nájdete. Po rokoch je rukopis pána Káloziho známy v širokom okolí. Po 25 rokoch už má, vďaka svojej pani manželke, na koláčikoch aj svoje meno v podobe chutných čokoládok a dozrieva v nich aj presvedčenie, že by mali dať zmrzlinárni svoje meno – Kálozi. „Naše meno je naša značka, manžel si to zaslúži,“ hovorí s láskou pani Káloziová. Keď pred štyrmi rokmi začali rekonštruovať a zvalili unimobunku, v ktorej mali pôvodnú prevádzku, strhla sa medzi miestnymi hystéria. Báli sa, že prídu o najlepšiu zmrzlinu v meste, ktorú vyhľadávajú aj ľudia z Trnavy či Bratislavy.
Na krásnej terase plnej zelene, vďaka čomu sa cítite ako na dovolenke, vám k zmrzline či koláčiku s úsmevom ponúknu aj čerstvý fresh či limonádu s ovocím alebo nalejú dobré vínko od Matyšáka i maďarské Tokaji. Samozrejmosťou je aj dobrá káva – Mauro, pripravená na kvalitnom stroji Nuova Simonelli. Domovinou kvalitnej zmrzliny je Taliansko a práve to je najobľúbenejšia destinácia pána vedúceho a pani vedúcej, ako sa s láskou oslovujú. Pravidelne chodia načerpať inšpiráciu, či navštíviť svojich dlhoročných dodávateľov. Zmrzlináreň je rodinný podnik a Káloziovci dúfajú, že kumšt varenia zmrzliny odovzdajú čoskoro svojmu synovi a neskôr vnukovi, ktorý už od 3 rokov dedkovi pri výrobe zmrzliny, podľa tradičného receptu, rád „pomáha“.
Tip majiteľov:
Zmrzlina – maková, punčová, mliečny karamel a svieža bezlepková pomarančová torta
Iceland „Kálozi“ v kocke:
- 25-ročná tradícia
- 30 druhov zmrzlín v sezóne, vrátane sorbetov a ľadovej drte
- Ľahké nadýchané torty
- terasa s prímorskou atmosférou
Adresa:
Iceland „Kálozi“
Bratislavská 18
924 01 Galanta
Text: Mária Baláž Gyuranová
Foto a video: Ondrej Bobek