Včelco v Smoleniciach vás príjemne prekvapí

 Včelco v Smoleniciach vás príjemne prekvapí

 

Traja kamaráti, ktorí sa poznajú od základnej školy a spája ich láska k prírode a včeláreniu, sa rozhodli v roku 2013 na konci Smoleníc vybudovať nádherný prírodný areál s exkluzívnym výhľadom na zámok.

 

V spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Trnavský kraj, prinášame články o najlepších gastronomických prevádzkach v Trnavskom kraji.  Od uvoľňovania opatrení sme s našou redakciou navštívili desiatky podnikov, ktoré vám postupne predstavíme.

 

kavickari-hortenzia-slovensko-samorin-trnavskykrajzazitkov

Cukráreň Hortenzia

Čítať viac >

vcelovina-smolenice

 

Sú miestni rodáci, a tak sa pre lokalitu bývalého broskyňového sadu rozhodli úplne spontánne. Farskú stodolu, starú viac ako 200 rokov, citlivo zrekonštruovali a zachovali všetko, čo sa zachovať dalo. „Výšky, tvar, pôdorys a piliere aj s malebnými nedokonalosťami,“ vymenúva včelmajster Eduard Štibraný. V tomto nádhernom priestore voňajúcom medom a drevom nájdete obchod s včelárskymi produktami, kaviareň s vonkajšou terasou a miesto pre podujatia s nezameniteľným výhľadom. Areál aj stodolu dokonalo dopĺňajú kované umelecké diela s tematikou včelárstva a v noci, keď sa dnu svieti, pripomína veľký včelí plást. Hneď vedľa je výroba, kde sa rodí ich tradičná medovina Včelovina, medové pivo a spracúvajú aj med.

 

detail-smolenice
Obchod s včelárskymi produktami.

 

Vo Včelárskej záhrade chcú priblížiť nielen včelárenie, ale aj ekológiu a ochranu prírody. Je tu množstvo kvetov a stromov, ktoré včely potrebujú pre svoj život, pretože im dávajú potrebný peľ, nektár a propolis. Umelecky zobrazujú historický vývoj včelárenia, rôzne druhy úľov, ktoré sa využívali v minulosti a všade je prítomný odkaz Juraja Fándlyho, autora kníh Piľní domajší a poľní hospodár a Slovenský včelár. Dokonca tu majú aj repliku úľa postaveného podľa opisu z jeho knihy. Všetci traja majitelia majú včelárenie v krvi a dedí sa u nich z pokolenia na pokolenie. Po rokoch spoločného včelárenia sa v roku 2007 rozhodli spolu aj podnikať. A veľmi chcú, aby včelárske remeslo a citlivý prístup k prírode chytili za srdce čo najviac ľudí. Príklad, ktorým idú, je obdivuhodný. Využívajú napr. energiu zo slnečných kolektorov alebo robia vodozádržné opatrenia.

 

vyhlad-smolenice
Prírodný areál s exkluzívnym výhľadom na zámok.

 

Svoju medovinu pripravujú podľa vlastnej receptúry. Vyrábajú niekoľko druhov medovín. Ich najznámejšou a zároveň najoceňovanejšou je tá, ktorú vyrábajú z troch druhov medu. Má názov Včelovina. „Je to pocta včelám,“ dodáva Eduard. Nás očarila aj veľmi jemná a lahodná medovina s prívlastkom Klasická. Vo všetkom, čo robia, pamätajú na odkaz starých otcov. Používajú len slovenský med, slady z najbližšej sladovne pre výrobu piva a vodu z úbočia Malých Karpát. Vo Včelárskej záhrade však nájdete nielen odkaz Fándlyho, ale aj kvetinový labyrint inšpirovaný dielom učiteľa národov Jána Amosa Komenského. Traja priatelia si tu plnia svoje sny z detstva a snažia sa vytvoriť niečo, čo tu zanechajú. Tak, ako tu zostali inšpiratívne diela, postupy a odkaz ich otcov, starých otcov a národných dejateľov.

 

kavickari
Vo všetkom, čo robia, pamätajú na odkaz starých otcov.

 

Kaviareň s terasou prirodzene dopĺňa možnosti, ktoré Včelárska záhrada ponúka. Chodia sem na exkurzie deti zo škôl, realizujú prehliadky výroby a teraz sa tu už môžete zastaviť nielen kvôli nákupu kvalitných medových produktov či degustácii, ale aj na kávičku s koláčikom. Ako inak, slovenskú zo Zlatého zrnka a Eduard nám prezradil, že momentálne sa pre nich praží medový špeciál. A čím si kávu osladíte? No predsa agátovým medom. „Skúšali sme rôzne druhy, no agátový káve najviac pristane,“ usmeje sa Eduard a po ochutnaní musíme iba súhlasiť. Káva a koláčik je nerozlučné duo. I tie sú vo Včelovine späté s regiónom a upečené podľa receptúr miestnych cukrárok. Chute hrajú bylinkami, medom a ovocím. Jednoznačne odporúčame ochutnať vyladený medový koláčik podľa vlastného receptu. Nazývajú ho tu jednoducho „Náš koláčik“.

 

slovensko-ttsk
Kaviareň s terasou prirodzene dopĺňa možnosti, ktoré Včelárska záhrada ponúka.

 

Čoskoro budú v ponuke aj čaje z byliniek z vlastnej bylinkovej záhradky. A, samozrejme, nebude chýbať ani tradičný lipový, ktorý mnohým pripomenie detstvo. V lete vás osviežia medové limonády, sajder z jabĺk, chmeľu a medu alebo jedinečné medové pivo, ktoré tu pripravujú, podobne ako slávne belgické pivné špeciály, dokvášaním priamo vo fľaši. A ochutnali ste už medový burčiak? Netušili ste, že medovina je vlastne medové víno? Miestny top produkt Včelovina je zmesou troch druhov medu – lipového, jarného z ovocných stromov a repky a letného slnečnicového. Majú aj špeciálzrejúci v dubových barikových sudoch.

 

kavickari
Svoju medovinu pripravujú podľa vlastnej receptúry.

 

TIP: Káva sladená agátovým medom, medové pivo dokvášané vo fľaši a Medovina Klasická

 

prirpava-kavy

 

Včelco v kocke:

  • Bohatá ponuka produktov z medu
  • Dizajnový skvost
  • Dôraz na ochranu životného prostredia
  • Názorné ukážky z histórie včelárenia a života včelárov
  • Degustácie a osvetové podujatia

 

obchod
Miestny top produkt Včelovina je zmesou troch druhov medu – lipového, jarného z ovocných stromov a repky a letného slnečnicového.

 

Včelovina

Továrenská 10A

919 04 Smolenice

 

 

Včelovinu nájdete aj na instagrame.

 

 

Text: Mária Baláž Gyuranová

 

 

Foto a video: Ondrej Bobek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Mária Baláž - Gyuranová

http://www.kavickari.sk

Vyzná sa v zákonoch, je rýchla ako blesk a zároveň si rada dopraje chvíľku pôžitku. Mária je redaktorkou portálu Kávičkári.sk, ktorá má pod palcom rozhovory, eventy, ale najmä novinky s vyhláškami týkajúce sa gastra.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

2 Comments

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *