Adventný recept: Zamatová roláda
Jednoduché, dokonalo vyladené a chuťovo dokonalé. Vďaka tomuto dezertu vám domov zaleje vôňa noblesy, a tak trochu aj Tatier. Je to jasné – sú tu Vianoce. Ak by ste však chceli tento rok vyskúšať aj niečo nové, a dokonca i bezlepkové, skúste zamatovú roládu.
Čo potrebujeme
Na cesto:
- 6 vajec
- 100 g kryštálového cukru
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 40 g holandského kakaa
Na plnku:
- 200 ml mlieka
- 1 žĺtok
- 75 g hrubej múky (možnosť zameniť za overenú bezlepkovú múku)
- 2 PL kakaa
- 250 g masla
- 170 g kryštálového cukru
- vanilkový cukor
- 0,2 cl rumu
- Začneme prípravou cesta: z bielok a cukru si mixérom vyšľaháme tuhý sneh, následne do tejto zmesi pridáme žĺtky, premiešame, pridáme sódu bikarbónu s kakaom a opäť premiešame.
- Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, rúru si vyhrejme na 180 °C a dáme piecť približne na 10 – 15 minút. Keď je plát upečený, vyberieme ho z rúry, necháme vychladnúť a následne ho odlepíme z papiera.
- Pokračujeme plnkou: mlieko s cukrom a žĺtkom privedieme do bodu varu, vtedy prisypeme hrubú múku a uvaríme kašu.
- Odstavíme ju z plameňa, necháme vychladnúť, následne pridáme maslo, vanilkový cukor a vyšľaháme na krém. Na záver pridáme ešte rum a premiešame.
- Krém rozdelíme na dve časti, do jednej z nich pridáme kakao a premiešame.
- Plát natrieme najprv svetlým, potom tmavým krémom. Zrolujeme do rolády a necháme stuhnúť.
- Na záver roládu polejeme roztopenou čokoládou.
Adventný recept šéfkuchára máme z kaviarne Mozart, tatranského hotela Lomnica.
Recept pripravil Matúš Reľovský.
Text: Tomáš Turek
Foto: Tomáš Turek