Adventný recept: Zamatová roláda

 Adventný recept: Zamatová roláda

 

Jednoduché, dokonalo vyladené a chuťovo dokonalé. Vďaka tomuto dezertu vám domov zaleje vôňa noblesy, a tak trochu aj Tatier. Je to jasné – sú tu Vianoce. Ak by ste však chceli tento rok vyskúšať aj niečo nové, a dokonca i bezlepkové, skúste zamatovú roládu.

Čo potrebujeme

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 40 g holandského kakaa

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-prirpava

seckuchar-grand-hotel-kempinski

 Miroslav Zamiška: Príprava jedál je ako maľovanie obrazu

Čítať viac >

Na plnku:

  • 200 ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • 75 g hrubej múky (možnosť zameniť za overenú bezlepkovú múku)
  • 2 PL kakaa
  • 250 g masla
  • 170 g kryštálového cukru
  • vanilkový cukor
  • 0,2 cl rumu

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-rolada-cokolada-kavickarisk

  1. Začneme prípravou cesta: z bielok a cukru si mixérom vyšľaháme tuhý sneh, následne do tejto zmesi pridáme žĺtky, premiešame, pridáme sódu bikarbónu s kakaom a opäť premiešame.
  2. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, rúru si vyhrejme na 180 °C a dáme piecť približne na 10 – 15 minút. Keď je plát upečený, vyberieme ho z rúry, necháme vychladnúť a následne ho odlepíme z papiera.
  3. Pokračujeme plnkou: mlieko s cukrom a žĺtkom privedieme do bodu varu, vtedy prisypeme hrubú múku a uvaríme kašu.
  4. Odstavíme ju z plameňa, necháme vychladnúť, následne pridáme maslo, vanilkový cukor a vyšľaháme na krém. Na záver pridáme ešte rum a premiešame.
  5. Krém rozdelíme na dve časti, do jednej z nich pridáme kakao a premiešame.
  6. Plát natrieme najprv svetlým, potom tmavým krémom. Zrolujeme do rolády a necháme stuhnúť.
  7. Na záver roládu polejeme roztopenou čokoládou.

Adventný recept šéfkuchára máme z kaviarne Mozart, tatranského hotela Lomnica.

Recept pripravil Matúš Reľovský.

 

Text: Tomáš Turek

Foto: Tomáš Turek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články