Myšlienky kávičkárov
Na sklonku roka sa zvykne bilancovať. Pozerať sa späť, hodnotiť, či plánovať. Dobrá rada sa hodí vždy, a preto sme si pre vás pripravili tie najlepšie. Aj s odkazmi na rozhovory, v ktorých zazneli. Prečítajte si myšlienky, ktoré vyšli vďaka drine, citu i láske ku gastronómii v roku 2019.
“Táto práca sa nedá robiť kvôli peniazom. Buď to človek robí preto, že to má rád, alebo to môže rovno zavesiť na klinec. Inak to nejde.”
Manželia Katarína Káňová a Martin Kurhajec doniesli k brehom Štrbského plesa taliansku kuchyňu i rodinnú atmosféru v hoteli Solisko.
“Mať motivovaný a zapalený personál je kľúč k úspešnému podniku. Celé to stojí a padá na ňom.”
Viliam Pavlovský otvoril po rokoch v Bistre Smartfood inovatívny koncept v Lúčenci, Sympl.
“Aj ľudia v malom meste si zaslúžia kvalitu”
Majiteľka kaviarničky Zoy v Zlatých Moravciach, Katarína Bányi, svoj “gastro” sen otvárala popri starostlivosti o malú dcérku.
“Nesnažíme sa veci urýchliť. Len pozorovaním toho, ako veci fungujú, sa dajú správne vyvíjať. Radšej pomalšie, ale na pevných základoch.”
Ida Topinková miluje čaj a vďaka nej aj množstvo iných ľudí a hostí Barovne Čarovne.
“Šéfkuchár nemá byť boss, ktorý kričí, musí byť líder, ktorý je vpredu a ťahá ľudí.”
Miloslav Pabiš precestoval celý svet, aby s pokorou riadil kuchyňu v obľúbenej reštaurácii Korzo v Bratislave, kde sa dobre najedia aj ľudia s intoleraciami.
“Sme iba takí silní, ako najslabší článok nášho teamu.”
Peter Múdry sa zo Sydney vrátil do Tatier. Riadi sekciu F&B v Hoteli Lomnica.
“Už dávno by nám bolo lepšie pracovať strojovo a bolo by to oveľa ekonomickejšie a rýchlejšie. Ale my radšej zamestnáme ľudí a dáme im prácu.”
Miroslav Telehanič spolu s priateľom- učiteľom vyrábajú na východe Slovenska sirupy, ktoré sú oceňované odbornou verejnosťou. Výťažkom z predaja navyše podporujú miestne deti a posielajú ich do tábora.
“Myslím si, že slovenská komunita by si mala pomáhať. Náš priestor a trh je taký, že sa každý uživí.”
Martin Novák, šéfkuchár zámockej reštaurácie Pálfy, prišiel do Šimák Zámok Pezinok z vychýreného FACH-u.
„Správaj sa k ľuďom tak, ako chceš, aby sa správali oni k tebe.“
Miroslav Zamiška riadi kuchyňu v Grand Hotel Kempinski High Tatras. Vie, že tajomstvom úspechu je neukazovať ego a byť s tímom na jednej lodi.
“Je nezodpovedné vložiť to, čo budujete, do rúk niekoho, kto zodpovedný nie je.”
Bratia Gajdošovci sa rozhodli na kvalitu vo svojom podniku dohliadať sami.
“Chceme prinášať omnoho viac, než len pohostinnosť. Prajeme si obohacovať životy našich zamestnancov, hostí, investorov, spoločnosti a tým aj celého sveta.“
Vlastimil Plch sa k práci na rozprávkovom zámku Chateau Mcely dostal vďaka svojej manželke. Dnes vie, že v riadení veľa robia pevne stanovené hodnoty.
Text: Simona Budinská, Kavickari.sk
Foto: archív článkov