Tie najlepšie zážitky kávičkárov z roku 2018 – II. časť
Už len pár dní a rok 2018 svoje dvere definitívne zatvorí. Náš tím mal opätovne tu česť vďaka všetkým cestám, miestam i ľuďom spoznať niečo nové. S atmosférou, príbehom, kávou, dobrým jedlom, zákuskami, čajom i inšpirujúcimi ľuďmi. Časť z nich sme vám predstavili v prvej časti. Dnes, si prečítajte druhú časť najlepších zážitkov z roku 2018.
Kristína Brezinová Rídekyová, redaktorka a fotografka
Keď ma Simona oslovila s korektúrami brožúrky 15 NAJ kaviarní z Trnavského kraja, netušila som, že to bude mať taký dopad na naše víkendy s manželom a 2-ročným synom. Nuž, ona o nich tak pútavo napísala, že sme takmer každú museli navštíviť aj osobne a dopriať si tam zážitok z kávy a koláčika. Nesklamala ani jedna, ale najviac sa mi v mysli zapísali Thalmeiner v Trnave – čarovné miesto, skvelý servis aj ponuka a k tomu nádherné letné počasie. Potom Villa Vodička v Piešťanoch, kde som sa cítila ako v Paríži. Dokonalé vytrhnutie z bežnej reality, miesto ako stvorené na nedeľnú poobednú kávičku a reset pred ďalším pracovným týždňom na materskej JA do tretice trnavská Synagóga Café a ich skvelé capuccino a majestátne priestory. Teraz som si uvedomila, že som zaťažená na architektúru a priestor, kde sa kaviareň nachádza… Áno, genius loci týchto kaviarní je niečím výnimočný. Kávový zážitok dokáže povzniesť na úplne inú úroveň.
Matúš Pastor, fotograf
Je ozaj ťažké vybrať najkrajšiu spomienku. Každá návšteva podniku či stretnutie s človekom je originálny a jedinečný zážitok. No ak by som si mal vybrať, je to cesta do Prahy na podujatie: Dilmah School Of Tea. Už samotný začiatok cesty predpovedal, že to bude veľmi zaujímavý deň. A táto moja predtucha sa nakoniec aj naplnila. Možnosť nahliadnuť do sveta čaju s ohromne skromným a charizmatickým človekom ako je pán Merril. J. Fernando,bola jednoducho neopísateľná. Spolu s Guťkou sme v ten deň zažili veľa pekných aj úsmevných zážitkov, ktoré spolu s vôňou čaju ostanú v mojej pamäti ešte poriadne dlho.
Branislava Hronská, redaktorka
Môj najkrajší zážitok z práce pre Kávičkárov prišiel až s odstupom času a ku koncu roka, ale o to viac na mňa zapôsobil. Ešte v auguste som robila rozhovor so zaujímavým človekom – Michalom Hamašom, ktorý dodáva doplnkové produkty do gastro prevádzok. Až v decembri som však zistila, ako naozaj zaujímavý je tento človek. Na Facebooku mi pípla notifikácia zo skupiny Susedská burza, ktorú som otvorila len tak zo zvyku… a tam bol inzerát práve od Michala, ktorý hľadal kontakty na 3 rodiny v núdzi v Bratislavskom kraji. Ako pomoc ponúkal vianočný nákup, ktorý im pred sviatkami privezie až domov. Veľmi to na mňa zapôsobilo. Je úžasné, že takíto ľudia existujú! A som šťastná, že ich môžem osobne poznať.
Augustína Markócsyová, zástupca šéfredaktora
Rok 2018 mi priniesol možnosť precestovať vďaka Kávičkárom, skoro celé územie našej krásnej krajiny. V srdci i pamäti mi ostali napríklad Bottova v Banskej Bystrici, kde som si pochutnala na dokonalých raňajkách, obede, kávičke i limonáde. Na tomto mieste cítiť inšpiráciu z celého sveta. K dokonalosti pomáha usmiaty personál a vždy pozitívne naladení majitelia Šimon Staš a Igor Čajko. Lokálnosť, poctivosť i svetovosť som zažila v podniku :Incité. Kremnica mi priniesla zážitok vďaka šálke kávy, miešaným drinkom i čerstvým koláčikom. Bonusom bolo stretnutie s Róbertom Pálikom a Matejom Mezeiom, ktorí môžu byť inšpiráciou pre všetkých mladých ľudí, ktorí chcú podnikať vo svete gastronómie. Ich odvaha pomohla i mne a vždy, keď mám z niečoho obavy pomáha mi pomyslenie na ich príbeh. Mesto Martin mi prinieslo skvelý zážitok, keď som navštívila prevádzku Basta Fidli. Multifunkčný priestor, kvalitná káva, domáce zákusky a raňajkové menu. Majitelia do tohto projektu vložili srdce a nápady z celého sveta. To zanechalo stopu i vo mne a určite sa sem opätovne vrátim. Nesmierne potešenie mi priniesla i (ne)konferencia Gastrolove, ktorá vznikla popri (ne)učebnici. Toľko inšpirácie a ľudí “žhaviacích” po myšlienkach, tipoch, trikoch a radách. Už teraz sa teším na niečo podobné. Motiváciu, nové nápady a najmä radosť mi prinieslo stretnutie so študentmi na strednej odbornej škole v Prievidzi, ktorí ukázali, že na Slovensku máme naozaj mnoho mladých ľudí, ktorým záleži na dobrej gastronómii. Pretože oni sú naša budúcnosť, vďaka ktorej budeme môcť neustále objavovať krásne miesta. Ja v to verím, ba dokonca som o tom presvedčená.
Kávičkári