Gourmettalk – Škola čaju Dilmah
Dovolíme si tvrdiť, že naše znalosti z oblasti kávy a jej prípravy sú na viac než základnej úrovni. Chuť po vzdelávaní a objavovaní nových chutí je však pre nás výzvou. Nesmierne sme sa potešili, keď nám do redakcie „pristála“ pozvánka do Školy čaju Dilmah v Prahe. Nielen, že sme objavili čaro nového nápoja, ale získali sme aj exkluzívny rozhovor so zakladateľom firmy Dilmah. Ale o tom, potom.
Na úvod si vzal slovo zakladateľ rodinnej firmy Dilmah pán Merrill J. Fernando, ktorý priblížil príbeh ukrytý za každou jednou šálkou čaju. Charizmatického pána Merrila následne vystriedal za mikrofónom jeden z jeho synov, Dilhan C. Fernando, ktorý je riaditeľom čajovej školy Dilmah.
Rodinná firma si zakladá na tradíciách a najmä ručnom zbere čaju. Hlavnou zásadou ich firmy je zodpovedný prístup k podnikaniu. Prednáška sa začala históriou a kultúrou čaju. Nasledoval výklad o tom, aký vplyv má na čaj príroda – nadmorská výška, počasie, pôda i vzduch. Dozvedeli sme sa, čo všetko má vplyv na to, aby ste si vychutnali dokonale pripravený čaj. Základom je pôvod čaju. Pri jeho uskladnení by sme sa mali vyhýbať najmä svetlu a teplu. Zalievať by sme mali čaj filrovanou vodou, ktorá nepovzbudzuje žiadne chemické reakcie. Dilhan nám totiž zdôraznil, že čaj je natoľko dobrý aká dobrá je samotná voda. Na zohriatie vody by ste mali používať vákuový hrnček namiesto rýchlovarnej kanvice. Vodu by sme nemali zohrievať opakovane, pretože získa kovovejšiu chuť. Zásadnú úlohu hrá tiež dávkovanie čaju: je dôležité pre nájdenie rovnováhy chuti. Keď už spomíname chuť… Naučili sme sa, že príprava čaju sa líši v závislosti od jeho druhu. A dokonca aj to, že dochucovať by sme ho mali najmä mliekom, medom, mätou, levanduľou, čili alebo citrónovou trávou. Čaj nám prináša hneď niekoľko benefitov pre naše zdravie. Sú to najmä antioxidanty, ktoré nám napomáhajú vo fyzickom aj psychickom zdraví. Celú prípravu čaju sme si následne vyskúšali v praxi. Dilhan nám bol veľmi nápomocný.
Rovnako, ako to poznáme pri víne, aj čaj sa kombinuje k rôznym druhom jedál. Jeho rozmanité chute a vôňa vedia v správnej kombinácii s jedlom vytvoriť dokonalý gurmánsky zážitok. A to my máme nesmierne radi. K malému hovädziemu burgeru Dilhan zvolil silný čaj s názvom Brillant Breakfast. K zeleninovému šalátu podával bylinkový – jasmínový čaj a k čokoládovému mousse vybral zelený čaj, ktorý vytváral dokonalý kontrast dvoch výrazných chutí. Pre „párovanie čaju s jedlom“ je potrebné poznať dokonale textúru, komplexnosť a charakteristiku jednotlivých chutí. Pretože aj vďaka čaju vieme ľuďom sprostredkovať zážitok z chutí. Čaj by pri prezentovaní s jedlom mal zaujať tri z našich zmyslov: zrak, chuť a čuch.
Pre mňa osobne bolo najväčším prekvapením kombinovanie čaju v miešaných nápojoch. Prednášku s názvom Tea Mixology mal na starosti dlhoročný ambasádor značky Dilmah, Alberto Pizzaro. Drink by mal podľa Alberta vystihovať náladu a príležitosť. Dalo by sa teda povedať, že by mal byť inšpirovaný momentom. Svoje kreácie miešania nám ukázal priamo na pódiu. Jednotlivé spirity sme si vychutnali na jazyku i pohľadom.
Škola čaju nám odovzdala množstvo nových poznatkov. Existuje veľa možností prípravy čaju a kombinácií chutí. Najdôležitejšie však je, že čaj je symbolom pohostinnosti, nepoukazuje na žiadne rozdiely a v medzinárodnej reči vždy znamená niečo pozitívne. Prináša nám to, čo príroda ponúka.
Viac o rodinnom podniku a ceste podnikania značky Dilmah vám prinesieme v exkluzívnom rozhovore so samotným zakladateľom spoločnosti Merrillom J. Fernandom.
Za pozvanie a očarujúci zážitok ďakujeme spoločnosti Gastrovia Group, ktorá nás inšpirovala k novým chutiam.
Text: Augustína Markocsyová
Foto: Matúš Pastor