Zuzkina Pastry Academy vo Zvolene má kurzy pre všetkých, ktorí majú pečenie v krvi
Promo
Poznáte to. Chystáte sa osláviť výnimočný okamih. Alebo je na ceste dôležitá návšteva, ktorú chcete pohostiť. A čo je lepšie než skvelý koláč alebo nádherná torta? Asi nič neprekoná radosť v detských očiach pri sfukovaní sviečok. A uznanie hostí, ktorí si na konci návštevy vypýtajú recept, je radosťou každej cukrárky. Chcete pripraviť niečo špeciálne, no v talóne máte len stokrát obohrané klasiky a nič vám nenapadá. Ak chcete posunúť pečenie na vyššiu úroveň a knižné recepty či videonávody na internete s reklamami sú frustrujúce, existuje spôsob, ako sa za niekoľko dní naučiť aj sofistikované recepty na špičkovej úrovni. Práve tieto znalosti poskytujú profesionálne cukrárske kurzy. Jeden z nich, Pastry Academy, nájdete aj v srdci Slovenska – vo Zvolene.
Cukrárka Zuzka Nemcová zo Zvolena je veľmi šikovná a talentovaná a rozhovor s ňou si môžete prečítať aj na našom webe. Okrem svojej vlastnej cukrárenskej výroby sa venuje aj kaviarni. Ale to nie je všetko. Veľkú porciu času jej okrem výchovy malej dcérky zaberá aj Pastry Academy, ktorej sa venuje hlavne po víkendoch. V priestoroch výrobne, ktorú si zariaďovala priestorovo komfortne s víziou plánovania kurzov, sa takmer každý víkend zbiehajú prevažne účastníčky dychtivé po nových vedomostiach a receptoch.
Vášeň, ktorá spája
Starí, mladí, muži, ženy, vegetariáni aj mäsožravci – skrátka ľudia naprieč celým svetom a celou spoločnosťou milujú sladké. Relax, oddych, oslavy, ale aj pracovné stretnutia a mnohé výnimočné okamihy života sa spájajú práve s dobrým zákuskom. Kaviarne sú tu s nami už dekády, Instagramy plné receptov a aj televízna produkcia točí jeden cukrárenský projekt za druhým. Láska k jedlu nás mnohokrát spája a privádza do obľúbeného podniku, kde sa svet na chvíľu zastaví.
Inak to nevyzerá ani v novom podniku U Cukrárika, ktorý je otvorený len niekoľko týždňov, no už si získava srdcia svojich hostí. Viac o kaviarni nájdete aj v našom staršom článku. Majiteľka, podľa ktorej je prevádzka pomenovaná, sa okrem cukrárenskej výroby a prevádzkovaniu kaviarne venuje aj svojej vlastnej Pastry Academy, o ktorej si dnes povieme viac.
Naspäť do offline módu
Každý z nás už určite zažil moment, keď si dal v kaviarni absolútne fantastický dezert a zatúžil si ho pripraviť aj doma. Hoci internet a online priestor sú plné rôznych receptov, nehovoriac o kuchárskych knihách, je veľmi náročné mnohé z nich rovnako pripraviť aj doma. Sú to drobné nuansy a variácie receptov, konkrétne značky surovín a rôzne detaily, ktoré sa z knihy či videa nedajú naučiť. A uvedomila si to aj Zuzka, ktorá sama počas vlastného vzdelávania a napĺňaní sna absolvovala nemalý počet odborných kurzov doma i v zahraničí.
Nič, žiadne video, kniha či iná forma nenahradí skutočného človeka, ktorý svoje umenie a zápal predvádza naživo. Povzbudením v projekte vlastnej Pastry Academy jej boli aj hostia, ktorí ju pravidelne „bombardovali“ otázkami, ako sa pripravuje ten-ktorý dezert. A tak vzhľadom na rozmernú výrobu padlo rozhodnutie pustiť sa aj do vlastnej akadémie. Zuzka teda v Pastry Academy odovzdáva časť svojho rokmi nadobudnutého know-how nielen zvolenskej komunite, ale aj všetkým ďalším záujemcom.
Pastry Academy: priestor pre každého
Môžem ísť na taký kurz, aj keď nemám doma profesionálne vybavenie? Alebo ak nie som profi cukrárka a pečiem len tak doma pre radosť? Samozrejme, že áno. Zuzka vytvorila na zvolenskom sídlisku Zlatý Potok jedinečný priestor, ktorý prepája všetkých tých, ktorí majú pečenie v krvi. Nie je to len sterilný priestor s pracovnými plochami a technológiami, ale takmer domácky zariadený kúsok raja, kde sa dá načerpať množstvo inšpirácie. Za tie roky fungovania Pastry Academy sa vo Zvolene vybudovala pomerne silná komunita ľudí, ktorá sa stretáva aj mimo kurzov v osobných životoch. A je to práve koláč a Zuzkina charizma, ktorá ich spojila dohromady.
Ako to na kurze v Pastry Academy vyzerá?
Ak máte v hlave spomienky na traumatické výučbové školské časy, Zuzkine kurzy v Pastry Academy sú úplne iná pesnička. Keďže sa na jednom mieste stretnú ľudia, ktorých baví pečenie, atmosféra je ako na stretnutí dobrých priateľov. Na stole vždy čaká pripravené občerstvenie – slané, sladké, chlebíčky a nesmie chýbať ani prosecco. Na pracovných stoloch sú pripravené recepty a skriptá. A účastníci sa pozvoľna ponárajú do postupov, procesov, váženia, miešania a pýtania.
Otázok je vždy veľa, obzvlášť pri nových členoch alebo pri menej pokročilých. Zuzka s každým veľmi profesionálne a trpezlivo komunikuje a spolu si všetko prechádzajú. Od základných postupov až po tajné know-how. Zuzka vám v Pastry Academy poradí napríklad aj to, ktorá múka alebo značka čokolády je najlepšia alebo že miešať proti smeru hodinových ručičiek je lepšie ako v smere. Účastníci sa učia pracovať s profitechnológiou a skúšajú aj zložitejšie techniky a postupy.
S pokročilými účastníkmi riešia zariaďovanie kuchyne, napríklad aký konvektomat si kúpiť domov a podobne. Každý si tam nájde, čo potrebuje, podľa toho, v akej fáze svojej cukrárskej kariéry sa nachádza. Kurzy v Pastry Academy sú orientované na rôzne typy dezertov, trvajú jeden deň a za ten čas účastníci stihnú zvládnuť recepty na pomerne dobrej úrovni. Zuzka sa venuje hlavne francúzskym typom dezertov a práve týmto smerom orientuje aj svoje kurzy.
Sladkí favoriti na kurzoch v Pastry Academy
Medzi najobľúbenejšie rozhodne patria makrónky, eclairs, odpaľované cesto a tartaletky. V prípade záujmu môže pripraviť aj kurzy orientované na iné typy dezertov, ako sú cupcakes, brownie, profiterolky, crème brûlée a mnohé iné. Témy kurzov sú ovplyvnené aj výnimočnými udalosťami – vianočné či veľkonočné pečenie a podobne. Dobrá nálada sa šíri od jedného stanovišťa k druhému a nikomu sa nechce ísť domov. Celý čas kurzu je veľmi intenzívny, deje sa tam toho veľa a radosť v očiach dospelých ľudí, keď sa naučia niečo nové, je azda krajšia ako u detí. Účastníci si z kurzu odnášajú nové recepty, vedomosti, priateľstvá, certifikát a plnú škatuľku koláčov, ktoré si napiekli.
Môžem prísť do Pastry Academy, aj keď som začiatočník/začiatočníčka?
Zuzkine kurzy v Pastry Academy sú vhodné pre všetkých. Od amatérov, ktorí nikdy nepiekli, až po skúsených cukrárov a cukrárky, ktorí chcú vyskúšať niečo nové. U Zuzky to je aj s pridanou hodnotou. Okrem nových skúseností a certifikátu o absolvovaní odchádzate z Pastry Academy aj s neoceniteľnými novými priateľstvami. A o tom by to malo byť – o silnej komunite, ktorú spája spoločná vášeň.
Kurzy v Pastry Academy majú svoje logické poradie a po absolvovaní všetkých máte akýsi „masterclass“ a zvládnuté mnohé techniky a recepty. A už za pár dní sa z každého začiatočníka stane takmer profesionál. Nie je výnimka, že sa na Zuzkinom kurze objaví aj kolegyňa, ktorá sa chce niečo nové naučiť. A v tom je krásna sila komunity a celého cukrárskeho odvetvia, že si navzájom odovzdávajú svoje know-how a zvyšujú úroveň i kvalitu celého segmentu. Pastry Academy by Zuzanka je skvelou cestou k novým vedomostiam, skúsenostiam a hlavne priateľstvám.
Pastry Academy Junior
A to nie je všetko. Okrem kurzov pre dospelých realizuje Zuzka aj špeciálne kurzy pre deti. S podobnou tematikou ako kurzy pre dospelých, no postupy a recepty sú zjednodušené a prispôsobené pre detského účastníka. Podmienkou je vek aspoň 7 rokov, aby dieťa poznalo čísla a písmenká, pretože budú samy vážiť a vyberať jednotlivé suroviny podľa receptu.
Je to super príležitosť, ako vzbudiť v deťoch vášeň pre gastronómiu, ale aj lepšie pochopiť procesy, učiť sa nové veci a zlepšovať sa v rozvoji zručností. V Pastry Academy Junior je vždy kopa zábavy a hrdé pohľady rodičov, keď ich ratolesť odchádza z kurzu s plnou škatuľkou ručne pripravených dezertov, je na nezaplatenie. Keďže sa junior kurzy odohrávajú cez víkend, doma sa už nič nemusí piecť, deti sa o to postarajú na kurze. A rodičia si chvíľu oddýchnu a majú čas aj pre seba.
Novinkou tohto roka sú letné cukrárske tábory pre deti, kde si v priebehu troch dní osvoja niekoľko rôznych receptov. Tri tematické tábory zamerané na francúzske, talianske alebo americké dezerty nájdete na Instagrame @cukrarikzuzanka, kde môžete svoje detičky aj prihlásiť.
Pečenie ako terapia
„Učenie ma baví a vlastne nápad robiť kurzy som mala v hlave skôr ako samotnú výrobu či kaviareň. Aktuálne je Pastry Academy niečo, čo ma asi najviac napĺňa a motivuje pokračovať v aktivitách ďalej napriek jednej kríze za druhou. Byť v kontakte s ľuďmi, ktorých to baví rovnako ako mňa, a bezprostredne vnímať spätnú väzbu je super. Pomaly tvoríme silnú komunitu a ohlasy na kurzy sú takmer výlučne pozitívne. Mnoho účastníkov sa vracia na ďalšie témy, čo pre mňa znamená veľa a som vďačná za všetku podporu.“
Toto v našom rozhovore povedala Zuzka o svojej motivácii založiť vlastnú akadémiu. Pečenie je aj akousi formou terapie. Proces, ktorý ma začiatok a koniec a vyžaduje trpezlivosť a pozornosť. Čas vyhradený len na seba. Plné sústredenie na teploty, váhy, presnosť, pri čom človek vypne hlavu a dokáže zrelaxovať. A keď sa pri pečení stretne s priateľmi, je to kvalitne strávený čas. Je jasné, prečo sú kurzy v Pastry Academy také obľúbené a ľudia sa s nadšením vracajú. Dokáže vytvoriť jedinečnú atmosféru, ktorá vás pohltí.
P. S. Zuzka má kopu noviniek vo svojej novej kaviarni, ktoré by ste rozhodne mali ísť ochutnať. Skvelé raňajky, ale aj nové monodezerty či miešané nápoje. Dajte nám vedieť, ako vám chutilo, a označte nás aj na sociálnych sieťach. #kavickari
Text a fotografie: Rudolf Sladkovský