Zimný festival jedla – začína 11. ročník gurmánskych zážitkov pre každého

 Zimný festival jedla – začína 11. ročník gurmánskych zážitkov pre každého

Aj tento rok štartuje gurmánsky rok veľkolepo – gastronomickým podujatím Zimný festival jedla. Známy bedeker Gurmán na Slovensku organizuje už 11. ročník tohto obľúbeného podujatia, vďaka ktorému máte možnosť spoznať chute celého Slovenska. A na čo sa môžete tešiť tento rok? Na „crème de la crème“ slovenskej gastronómie, rekordných 43 oceňovaných reštaurácií a ich špeciálne menu za zvýhodnené ceny. Ak chcete malú ochutnávku toho, čo vás čaká, pozrite sa spolu s nami, ako vyzerala slávnostná otváracia večera.

11. ročník Zimného festivalu jedla odštartoval na slávnostnej otváracej večeri organizátor a riaditeľ Radoslav Nackin (vpravo). Príhovor mal aj Václav Mika (vľavo), generálny riaditeľ Slovakia Travel, ktorý je jedným z hlavných partnerov.

3,2,1 – Zimný festival jedla odštartovaný

Zimný festival jedla odštartoval v reštaurácii BUBBLES, ktorá má čarovnú polohu na nábreží Dunaja, vďaka čomu budete mať Bratislavu priamo na dlani. Šéfkuchár Andrej Turček si pripravil do bodky vyladené menu. Degustáciu zostavil, rovnako ako ostatní šéfkuchári tých najlepších reštaurácií ocenených najvyšším hodnotením v bedekri Gurmán na Slovensku, podľa nasledujúcich kategórií:

  • Chute regiónov
  • Ikonické jedlo
  • Kuchárova voľba
Otváracia večera sa konala v reštaurácii BUBBLES, ktorá ponúka výhľad na Dunaj a Bratislavu ako z pohľadnice. Je to jedna zo 43 reštaurácií ponúkajúcich v rámci Zimného festivalu jedla svoje festivalové menu. Prídete ochutnať?

Symfónia chutí na tanieri

Degustačné menu pozostávalo z amuse bouche, polievky, hlavného jedla a dezertu. Suroviny, z ktorých jednotlivé chody pozostávali, vyzerali na prvý pohľad jednoducho. No ruky šéfkuchára z nich dokázali vytvoriť rozmanité pokrmy, v ktorých sa snúbili chute tak dokonale, že výsledok ulahodil všetkým prítomným. Svedčilo o tom aj ticho pri stole, keďže všetci prísediaci si užívali každé sústo.

Amouse bouche, pohladenie na jazyku v jednom súste – kozí syr, cvikla, figy, smrekové šišky a píniové orechy.

Amuse bouche kombinovalo chute kozieho syra, cvikly, fíg, smrekových šišiek a píniových orechov. Kombinácia chutí, ktorá vás dokonale navnadí na ďalší chod. Tým bola polievka pozostávajúca z jednoduchých surovín, a to kapusty, fenikla a pohánky. Výsledok však prevyšoval všetky očakávania. Ani hlavné jedlo sa nenechalo zahanbiť a halibut, mušle, petržlen a mangold vytvorili dokonalé spojenie. A čerešnička na torte? Dezert, ktorý obsahoval biely mak, nugát, lokálne čučoriedky a lieskovce si právom zaslúži prvé miesto na stupienku víťazov.

Ikonické jedlo reštaurácie, polievka – kapusta, fenikel, pohánka.
Kuchárova voľba, hlavné jedlo – halibut, mušle, petržlen, mangold.
Chute regiónov v podobe dezertu – biely mak, nugát, lokálne čučoriedky, lieskovce.

Zážitkom bolo nielen samotné jedlo, ale aj servírovanie. Nehovoriac o príjemnom hudobnom sprievode, o ktorý sa postarali študenti konzervátoria. Symfónia hudby skvele dopĺňala symfóniu chutí na tanieri.

Po celý čas spríjemňovala večer živá hudba v podaní nadaných študentov z konzervatória.

Nosníkom celého menu boli lokálne suroviny. Keďže sa však šéfkuchár riadi tým, že varí pre hostí a snaží sa ich chute rešpektovať, rozhodol sa do hlavného jedla zakomponovať namiesto sladkovodnej ryby morskú rybu, ktorá je u hostí všeobecne obľúbenejšia.

43 reštaurácií z celého Slovenska 

V rámci Zimného festivali jedla sa môžete tešiť na zaujímavé reštaurácie a pestrú škálu rôznorodých chutí z celého Slovenska. Tematické, špeciálne, ale aj hotelové reštaurácie sa tešia na milovníkov kvalitného jedla, aby ich mohli pohostiť a predstaviť im svoje degustačné 3-chodové alebo 4-chodové menu. Menu pozostávajúce zo 4 chodov ponúkajú iba reštaurácie, ktoré sa môžu pýšiť ocenením Zlatá vidlička.

Šéfkuchár reštaurácie BUBBLES, Andrej Turček, pripravil harmonicky zladené menu. Dôraz kládol na lokálne suroviny, pričom však bral do úvahy preferencie a chute hostí.

Užite si gurmánsku zimu naplno a navštívte gastronomickú špičku ako UFO watch.taste.groove, Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica*****, IASAI FOOD BAR BRATISLAVA, Belene – Chateau Gbeľany, Mlyn 108, Au Cafe či Slávia. Stačí si prezrieť zoznam vybraých reštaurácii, porovnať si ich menu a vybrať si to, ktoré najviac odpovedá vašim chuťovým preferenciám. Následne si musíte rezervovať miesto, keďže počty miest sú limitované a míňajú sa rýchlo.

Otváracia večera odštartovala vynikajúco. Hostia si pochvaľovali festivalé menu a v družných debatách strávili príjemné chvíle podčiarknuté gurmánskym zážitkom.

Zimný festival jedla – zážitok z jedla už 11 rokov 

Organizátorom festivalu je Radoslav Nackin, ktorý je zároveň zakladateľom platformy Gurmán na Slovensku a vydavateľom rovnomenného gastronomického časopisu. Spoločensko-gastronomické akcie, ktoré zastrešuje, majú vždy úspech a skvelú odozvu. Rovnako je to aj v prípade Zimného festivalu jedla. Hlavnými partnermi sú Slovakia Travel, národná destinačná organizácia v oblasti podpory rozvoja cestovného ruchu v Slovenskej republike, ako aj spoločnosť KON – RAD. Tá sa stará o pitný režim vďaka vode S.Pellegrino a Champagne Laurent Perrier.

Šéfkuchári TOP slovenských reštaurácií, ktoré získali najvyššie hodnotenie v populárnom reštauračnom bedekri Gurmán na Slovensku, si pripravili jedinečné festivalové menu za výhodnú cenu. Ideálny spôsob, ako odštartovať gurmánsky rok 2024.

K Zimnému festivalu jedla patrí aj sprievodný program, ktorý posunie zážitky na vyšší level. Tento rok sa môžete tešiť na novinku v podobe zážitkového kuchárskeho kurzu s najlepšími kuchármi Slovenska. Ak túžite po intenzívnom zážitku, využite zase Gurmánske pobyty.

Podporte gastronómiu na Slovensku, užite si jedinečný chuťový pôžitok a objavte nielen nové chute, ale aj podniky. Pretože o tom je Zimný festival jedla – o chutiach, objavovaní a pôžitkoch.

Pozrite si 3-chodové alebo 4-chodové menu všetkých reštaurácií, pričom 4 chody ponúkajú iba v reštauráciách ocenených Zlatou vidličkou bedekrom Gurmán na Slovensku. Či už pôjdete na istotu a navštívite váš obľúbený podnik, alebo zvolíte niečo nové, určite nebudete sklamaní.

Zimný festival sa koná v termíne 13.január – 25.február 2024.

 

autor text & foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články