Zimný festival jedla – začína 11. ročník gurmánskych zážitkov pre každého
Aj tento rok štartuje gurmánsky rok veľkolepo – gastronomickým podujatím Zimný festival jedla. Známy bedeker Gurmán na Slovensku organizuje už 11. ročník tohto obľúbeného podujatia, vďaka ktorému máte možnosť spoznať chute celého Slovenska. A na čo sa môžete tešiť tento rok? Na „crème de la crème“ slovenskej gastronómie, rekordných 43 oceňovaných reštaurácií a ich špeciálne menu za zvýhodnené ceny. Ak chcete malú ochutnávku toho, čo vás čaká, pozrite sa spolu s nami, ako vyzerala slávnostná otváracia večera.
3,2,1 – Zimný festival jedla odštartovaný
Zimný festival jedla odštartoval v reštaurácii BUBBLES, ktorá má čarovnú polohu na nábreží Dunaja, vďaka čomu budete mať Bratislavu priamo na dlani. Šéfkuchár Andrej Turček si pripravil do bodky vyladené menu. Degustáciu zostavil, rovnako ako ostatní šéfkuchári tých najlepších reštaurácií ocenených najvyšším hodnotením v bedekri Gurmán na Slovensku, podľa nasledujúcich kategórií:
- Chute regiónov
- Ikonické jedlo
- Kuchárova voľba
Symfónia chutí na tanieri
Degustačné menu pozostávalo z amuse bouche, polievky, hlavného jedla a dezertu. Suroviny, z ktorých jednotlivé chody pozostávali, vyzerali na prvý pohľad jednoducho. No ruky šéfkuchára z nich dokázali vytvoriť rozmanité pokrmy, v ktorých sa snúbili chute tak dokonale, že výsledok ulahodil všetkým prítomným. Svedčilo o tom aj ticho pri stole, keďže všetci prísediaci si užívali každé sústo.
Amuse bouche kombinovalo chute kozieho syra, cvikly, fíg, smrekových šišiek a píniových orechov. Kombinácia chutí, ktorá vás dokonale navnadí na ďalší chod. Tým bola polievka pozostávajúca z jednoduchých surovín, a to kapusty, fenikla a pohánky. Výsledok však prevyšoval všetky očakávania. Ani hlavné jedlo sa nenechalo zahanbiť a halibut, mušle, petržlen a mangold vytvorili dokonalé spojenie. A čerešnička na torte? Dezert, ktorý obsahoval biely mak, nugát, lokálne čučoriedky a lieskovce si právom zaslúži prvé miesto na stupienku víťazov.
Zážitkom bolo nielen samotné jedlo, ale aj servírovanie. Nehovoriac o príjemnom hudobnom sprievode, o ktorý sa postarali študenti konzervátoria. Symfónia hudby skvele dopĺňala symfóniu chutí na tanieri.
Nosníkom celého menu boli lokálne suroviny. Keďže sa však šéfkuchár riadi tým, že varí pre hostí a snaží sa ich chute rešpektovať, rozhodol sa do hlavného jedla zakomponovať namiesto sladkovodnej ryby morskú rybu, ktorá je u hostí všeobecne obľúbenejšia.
43 reštaurácií z celého Slovenska
V rámci Zimného festivali jedla sa môžete tešiť na zaujímavé reštaurácie a pestrú škálu rôznorodých chutí z celého Slovenska. Tematické, špeciálne, ale aj hotelové reštaurácie sa tešia na milovníkov kvalitného jedla, aby ich mohli pohostiť a predstaviť im svoje degustačné 3-chodové alebo 4-chodové menu. Menu pozostávajúce zo 4 chodov ponúkajú iba reštaurácie, ktoré sa môžu pýšiť ocenením Zlatá vidlička.
Užite si gurmánsku zimu naplno a navštívte gastronomickú špičku ako UFO watch.taste.groove, Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica*****, IASAI FOOD BAR BRATISLAVA, Belene – Chateau Gbeľany, Mlyn 108, Au Cafe či Slávia. Stačí si prezrieť zoznam vybraých reštaurácii, porovnať si ich menu a vybrať si to, ktoré najviac odpovedá vašim chuťovým preferenciám. Následne si musíte rezervovať miesto, keďže počty miest sú limitované a míňajú sa rýchlo.
Zimný festival jedla – zážitok z jedla už 11 rokov
Organizátorom festivalu je Radoslav Nackin, ktorý je zároveň zakladateľom platformy Gurmán na Slovensku a vydavateľom rovnomenného gastronomického časopisu. Spoločensko-gastronomické akcie, ktoré zastrešuje, majú vždy úspech a skvelú odozvu. Rovnako je to aj v prípade Zimného festivalu jedla. Hlavnými partnermi sú Slovakia Travel, národná destinačná organizácia v oblasti podpory rozvoja cestovného ruchu v Slovenskej republike, ako aj spoločnosť KON – RAD. Tá sa stará o pitný režim vďaka vode S.Pellegrino a Champagne Laurent Perrier.
K Zimnému festivalu jedla patrí aj sprievodný program, ktorý posunie zážitky na vyšší level. Tento rok sa môžete tešiť na novinku v podobe zážitkového kuchárskeho kurzu s najlepšími kuchármi Slovenska. Ak túžite po intenzívnom zážitku, využite zase Gurmánske pobyty.
Podporte gastronómiu na Slovensku, užite si jedinečný chuťový pôžitok a objavte nielen nové chute, ale aj podniky. Pretože o tom je Zimný festival jedla – o chutiach, objavovaní a pôžitkoch.
Zimný festival sa koná v termíne 13.január – 25.február 2024.
autor text & foto: Dominika Noskovičová