Wine Car Selaví: Rafinovaný spôsob, ako dostať špičkové vína medzi ľudí

 Wine Car Selaví: Rafinovaný spôsob, ako dostať špičkové vína medzi ľudí

 

Pramatka všetkých dodávok, i tak môžeme nazvať dnes už legendárny Citroën HY. Úžitkové vozidlo vyrábané vo Francúzsku v 60. rokoch azda i vďaka svojmu hravému dizajnu a praktickosti neskončilo zabudnuté. A neskončilo ani odparkované v múzeách – stretnúť sa s ním môžeme aj dnes. Na cestách už menej, no tam, kde to žije – festivaly, rínky, street food trhy – už častejšie. Konkrétne pod krycím menom Wine Car Selaví. Ako napovedá samotný názov, nebude prekvapením, že si tu na svoje prídu najmä milovníci vína. Čo tu však na nich čaká?

hotel-lomnica-tatry-31

Slovenské víno na kolesách

S Wine Car Selaví je spojená nielen dvojčlenná posádka v zložení Adam a Lukáš, ale tiež slovenská značka vína Via Jur. O víne sa hovorí ako o najušľachtilejšom nápoji, no keď pochádza priamo z kaštieľa, možno je namieste hovoriť i o jeho urodzenosti. Mladé slovenské vinárstvo Via Jur sa zrodilo v meste s dlhoročnou vinárskou tradíciou, vo Svätom Jure. Svoje útočisko našlo v zrekonštruovanom Kaštieli Pálffy, do ktorého veľkorysých pivníc sa presťahovalo v roku 2017.

hotel-lomnica-tatry-35

hotel-lomnica-tatry-38

Via Jur v sebe nesie spojenie tradície s históriou. Logo fliaš zdobí lipa, ktorá je príznačným stromom pre Pálffyovcov. História sa viaže rovnako i s krédom Pro rege et patria – Pre kráľa pre krajinu, keďže Pálffyovský rod bol vždy verný Habsburgskej dynastii. Výroba vína spája tradičné postupy s modernými technológiami, vo svojich radoch zamestnáva zanietených odborníkov. A  práve to najlepšie z ich produkcie príde za vami na štyroch kolesách. Biele, ružové, červené, ale aj Prosecco. To pochádza zo spriateleného toskánskeho vinárstva Mazzei, ktoré vedie markíz Francesco Mazzei. Ponuku okrem toho dopĺňajú tiež vína iných slovenských kvalitných producentov.

hotel-lomnica-tatry-46

Okrem výnimočných vín i výnimočný gin

Hoci vinárstvo Via Jur patrí k tým mladším, vďaka svojmu drajvu a zanieteniu dostali nesmierne prestížne hodnotenie svojej práce. Medzi pýchy patrí najmä Müller Thurgau, Cabernet Sauvingnon, Dunaj či Rizlingy – Vlašský i Rýnsky. Práve Rizling Rínsky z roku 2017 očaril držiteľa 8 michelinských hviezdičiek, talianskeho šéfkuchára Enrica Bartoliniho počas návštevy Hotela Lomnica. Očaril ho až tak, že sa ho okamžite rozhodol zaradiť do ponuky vína vo svojej 3-hviezdičkovej reštaurácii Mudec v Miláne.

hotel-lomnica-tatry-64

Vo Wine Car sa ale netočí všetko iba okolo vína, ak máte radi miešané nápoje, mali by ste spozornieť. Adam s Lukášom vám pripravia tiež Gin & Tonic. Čo by to bolo ale za zážitkovú dodávku, keby aj tento drink nebol výnimočný. Môže za to špeciálny gin, ktorý nielen pre Wine Car Selaví, ale i pre Hotel Lomnica vyrába špičkový rodinný liehovar Žufánek z Česka. Tu tiež perfekcionizmus pokračuje ďalej, vybrať si môžete medzi výrazným, korenistým ginom Franz a lahodnejším, jemnejším ginom Sissi. Asi vás neprekvapíme, no tento gin si nikde inde, ako tu či v Hoteli Lomnica, nekúpite. A aby sme nezabudli: v ponuke nechýba ani grappa – destilát z vína.

hotel-lomnica-tatry-53

hotel-lomnica-tatry-45

Wine Car Selaví + FoodCar Selaví = fine dining

K dobrému vínu patrí aj výborné jedlo. A k Wine Car aj jeho Citroën HY dvojička – Food Car. Food Car počas leta servíroval 10-chodovú degustačnú večeru, podávanú priamo pod tatranským nebom. Preto keď spoločne spoja na podujatí sily – pokojne si ich však môžete zavolať na svoj event či festival i vy –, pripravte sa na vyladenú explóziu chutí. Dostane vás fine dining, ktorý môže byť spojený s párovaním vína.

hotel-lomnica-tatry-48

hotel-lomnica-tatry-36

Wine Car Selaví je výborný spôsob, ako ukázať a najmä dosiahnuť, že jedinečné vína nemusíte piť iba v luxusnom podniku s dresscodom. Pokojne si ho môžete dať v tielku a žabkách na letnom festivale, alebo v softshellovej bunde a vibramách po túre pred Hotelom Lomnica. Tu nie je dôležité, čo máte na sebe, ale to, čo dostanete do seba. Nie je to iba víno, je to intenzívne precítenie vinárskeho remesla, ktoré by bola škoda, keby nezušľachtilo čo najviac chuťových buniek.

hotel-lomnica-tatry-60

Selaví nájdete aj na instagrame.

Text: Tomáš Turek

Foto: Tomáš Turek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články