Svet šéfpekárov – Ján Turinič a BA(J)KERY v Šamoríne

 Svet šéfpekárov – Ján Turinič a BA(J)KERY v Šamoríne

V Šamoríne pribudla nová remeselná pekáreň BA(J)KERY, kde si môžete vychutnať skvelé kváskové produkty. Stojí za ňou šéfpekár Ján Turinič, skúsený gastronóm Róbert Takács a Dávid Pokorný.

BA(J)KERY v Šamoríne
Za novou remeselnou pekárňou, BA(J)KERY v Šamoríne. Zľava stoja Róbert Takács, Dávid Pokorný a Ján Turinič.

Ján Turinič, spolumajiteľ BA(J)KERY v Šamoríne:

To, že sa tam stal pekárom sa prihodilo. Najprv pracoval v Írsku ako pomocná sila v kuchyni, kde musel často piecť za pekára. I v jeho ďalšom pôsobisku hlavnému pekárovi, ktorý pochádzal z Nového Zélandu, nepredĺžili pracovné víza. Čiže buď náhoda, alebo skrátka- osud.

Ján Turinič sa vypracoval na kváskového majstra pekára, riadil a otváral postupne najlepšiu írsku sieť
pekární Avoca Ireland. Po návrate na Slovensko v roku 2015 začal pracovať na pozícii hlavného pekára v Yeme plnochutné potraviny. Yeme ako jediný reťazec na svete má pekáreň v každej svojej prevádzke, aj v tých najmenších. Týždenne predávajú spolu 20-25 tisíc bochníkov chlebíka. Ján zakladal ich prvý pekárenský tím so siedmimi ľuďmi, otváral všetky pekárne v nových prevádzkach a posledné roky riadil celú výrobu už so 60 pekármi.

Tento rok sa Jan rozhodol posunúť niekam ďalej a vyšlo to doslova. Po odchode z YEME sa stretol s majiteľmi kváskovej pekárne v Šamoríne, ktorí piekli už 1,5 roka kváskové chlebíky a chceli ďalej tiež.

BA(J)KERY
Za BA(J)KERY v Šamoríne stoja skúsení profesionáli. Zákazníkom pripravujú denno-denne dobroty z kvásku.

Róbert Takács, spolumajiteľ pekárne BA(J)KERY v Šamoríne:

Róbert Takács je vyučený kuchár – čašník a je vlastníkom jedálne v Bratislave, no epidémia koronavírusu urýchlila jeho rozhodnutie vytvoriť pekáreň v pivnici svojho rodinného domu. Pomáha mu nádejný zať Dávid Pokorný, ktorý je vzdelaním rehabilitačný pracovník.

 BA(J)KERY Šamorín
BA(J)KERY v Šamoríne je otvorená len týždeň a už sa teší obľube miestnych.

Dávid Pokorný, spolumajiteľ pekárne BA(J)KERY:

Kathrin Noll Kempinski

Manažérka Grand Hotela Kempinski High Tatras, Kathrin Noll: Pre zamestnancov je dôležité, že ma vidia tvrdo pracovať

Čítať viac >

Dávid dnes už nemiesi ľudí, ale cesto, a to spolu s vyššie spomínanými pánmi. Trojica pánov otvorila minulý týždeň novú pekáreň BA(J)KERY v Šamoríne, kde spojili svoje skúsenosti a nadšenie s vodou, múkou a kváskom. Takéto kombo nemohlo dopadnúť inak ako výborne. Vznikol nový voňavý projekt s otvorenou pekárňou, kde vyrábajú chlieb a pečivo len zo základných surovín, pričom nepoužívajú žiadne pridané konzervanty či stabilizátory.

A prečo BA(J)KERY? Páni spojili svoje podnikanie i s ekológiou- plánujú totiž svoj výživný, chrumkavý a ľahkostráviteľný chlebík rozvážať bicyklami.

 

BA(J)KERY nájdete aj na Instagrame

Text: Zuzana Kvočeková

Foto: archív BA(J)KERY v Šamoríne

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Zuzana Kvočeková

https://www.facebook.com/zuzana.kvocekova.90

Milovníčka života a gurmánka s balkánskymi koreňmi. Takéto kombo v spojitosti s vášňou k hotelierstvu a k personalistike ju priviedlo neomylne k práci headhunterky so špecializáciou na cestovný ruch v rámci projektu www.hotelity.sk. Doma je vo svete najlepších chutí a šéfkuchárských osobností, s ktorými zdieľa lásku k vareniu a dobrému jedlu. Zuzana Kvočeková ďaka svojmu skvelému prehľadu zostavuje pravidelnú rubriku na Kávičkári.sk, Svet šéfkuchárov.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články