Svet šéfpekárov – Ján Turinič a BA(J)KERY v Šamoríne
V Šamoríne pribudla nová remeselná pekáreň BA(J)KERY, kde si môžete vychutnať skvelé kváskové produkty. Stojí za ňou šéfpekár Ján Turinič, skúsený gastronóm Róbert Takács a Dávid Pokorný.
Ján Turinič, spolumajiteľ BA(J)KERY v Šamoríne:
To, že sa tam stal pekárom sa prihodilo. Najprv pracoval v Írsku ako pomocná sila v kuchyni, kde musel často piecť za pekára. I v jeho ďalšom pôsobisku hlavnému pekárovi, ktorý pochádzal z Nového Zélandu, nepredĺžili pracovné víza. Čiže buď náhoda, alebo skrátka- osud.
Ján Turinič sa vypracoval na kváskového majstra pekára, riadil a otváral postupne najlepšiu írsku sieť
pekární Avoca Ireland. Po návrate na Slovensko v roku 2015 začal pracovať na pozícii hlavného pekára v Yeme plnochutné potraviny. Yeme ako jediný reťazec na svete má pekáreň v každej svojej prevádzke, aj v tých najmenších. Týždenne predávajú spolu 20-25 tisíc bochníkov chlebíka. Ján zakladal ich prvý pekárenský tím so siedmimi ľuďmi, otváral všetky pekárne v nových prevádzkach a posledné roky riadil celú výrobu už so 60 pekármi.
Tento rok sa Jan rozhodol posunúť niekam ďalej a vyšlo to doslova. Po odchode z YEME sa stretol s majiteľmi kváskovej pekárne v Šamoríne, ktorí piekli už 1,5 roka kváskové chlebíky a chceli ďalej tiež.
Róbert Takács, spolumajiteľ pekárne BA(J)KERY v Šamoríne:
Róbert Takács je vyučený kuchár – čašník a je vlastníkom jedálne v Bratislave, no epidémia koronavírusu urýchlila jeho rozhodnutie vytvoriť pekáreň v pivnici svojho rodinného domu. Pomáha mu nádejný zať Dávid Pokorný, ktorý je vzdelaním rehabilitačný pracovník.
Dávid Pokorný, spolumajiteľ pekárne BA(J)KERY:
Dávid dnes už nemiesi ľudí, ale cesto, a to spolu s vyššie spomínanými pánmi. Trojica pánov otvorila minulý týždeň novú pekáreň BA(J)KERY v Šamoríne, kde spojili svoje skúsenosti a nadšenie s vodou, múkou a kváskom. Takéto kombo nemohlo dopadnúť inak ako výborne. Vznikol nový voňavý projekt s otvorenou pekárňou, kde vyrábajú chlieb a pečivo len zo základných surovín, pričom nepoužívajú žiadne pridané konzervanty či stabilizátory.
A prečo BA(J)KERY? Páni spojili svoje podnikanie i s ekológiou- plánujú totiž svoj výživný, chrumkavý a ľahkostráviteľný chlebík rozvážať bicyklami.
BA(J)KERY nájdete aj na Instagrame
Text: Zuzana Kvočeková
Foto: archív BA(J)KERY v Šamoríne