Sladká mlsnotka k nedeľnej kávičke: Pavlove tortičky
Je ľahučká ako sukňa baletky. Biela ako sneh. Sladká ako bozk. Krehká a vláčna zároveň. Jednoducho hriešne chutná, že jej nebude vedieť odolať. Pavlova torta a jej nespočetné variácie, ako sa dá tvarovať, upiecť, naplniť a ozdobiť. Dať si ju v kaviarni ku kapučínu je lahodný zážitok, ale skvele sa hodí aj k proseccu. Pripraviť si tieto sladké penové obláčiky doma je výzvou, ktorú však stojí za to prijať. Garantujeme vám, že podľa tohto receptu sa vám podaria na prvý raz.
Vari neexistuje na internete viac receptov ako na Pavlovu tortu a všetky sú, čo sa týka postupu, rovnaké – vyšľahať bielky do tuhej peny a pomaly zašľahávať cukor. Ak máte len ručný mixér, trvá to príliš dlho a cukor treba pridávať naozaj po lyžiciach. Stačí pridať o niečo viac cukru, a pena padne a z torty nič nebude. Ak máte kuchynský robot, tam je úspech viac-menej zaručený, ak celý proces neuponáhľate. (Priznám sa, mne sa to podarilo len raz z množstva pokusov. Jednoducho som nebola dostatočne trpezlivá…) Tento rok som však konečne natrafila na recept, ktorý mal iný postup ako všetky ostatné.
Šľahať bielky naraz s kryštálovým cukrom nad parou. Povedala som si, že to musím vyskúšať! Keď som neveriacky sypala všetok cukor k ešte nevyšľahaným bielkam, v duchu som si hovorila, že to nemôže dopadnúť dobre. No a dopadlo to výborne! Tak poďme nato.
Budeme potrebovať:
4 bielky (jeden bielok 35 g)
240 g kryštálového cukru (60 g cukru na jeden bielok)
100 g práškového cukru (25 g na jeden bielok)
(2 lyžičky vínneho octu a 2 lyžice kukuričného škrobu – ak chcete mať vnútro vláčne, odporúča sa pridať pri veľkej torte. Pri mini pavlovkách nemusíte pridať, či už pridáte alebo nie, rozdiel nie je až tak cítiť.)
2 x 180 ml šľahačková smotana
vanilka
práškový cukor podľa chuti
Postup:
Do väčšieho hrnca dajte zovrieť cca pol litra vody a do druhej kovovej nádoby si pripravte bielka s kryštálovým cukrom. Keď voda zovrie, vložte nad vodný kúpeľ nádobu a hneď začnite šľahať, až sa cukor úplne rozpustí. Bude to trvať zhruba 5 minút. Či je cukor v bielkach rozpustený, zistíte, keď si naberiete trošku peny a pošúchate medzi prstami. Ak budete cítiť kryštáliky, ešte chvíľu šľahajte. Potom nádobu vyberte z vodného kúpeľa a šľahajte ďalej, pokiaľ vyšľaháte tuhý sneh. Následne prisypte práškový cukor (teraz môžete pridať ocot aj škrob) a ešte chvíľu šľahajte, pokiaľ bude sneh lesklý a tuhý. Ak sa vám tvoria penové špičky, po vytiahnutí metličiek, pena je hotová.
Plech si vysteľte papierom na pečenie a tvarujte penu podľa želania. Ja som zvolila minipavlovky do tvaru venca, ktoré som striekala pomocou cukrárenského vrecka so špičkou. Takýto veniec môžete vytvoriť úplne jednoducho aj pomocou lyžice, ktorou budete nanášať kôpky peny. Tortičky budú mať krásny rustikálny ráz. Ak vám zostane trošku peny, tak ako mne, naneste na ďalší plech pár malých pusiniek, ktorými môžete tortičky na záver dozdobiť. Trúbu si vyhrejte na 110 stupňov a po vložení plechu do trúby teplotu stiahnite na 80 stupňov. Tortičky sušte hodinu, tortu 2 hodiny. Po vychladnutí naplňte šľahačkou ochutenou vanilkou a troškou práškového cukru. (Ja som pre kyselkavý nádych pridala do šľahačky aj 80 g Lučiny.) Navrch už len drobné kyselkavé ovocie – jahody, maliny, čučoriedky, kiwi… a Pavlovky sú hotové! Najchutnejšie sú, keď ich necháte odstáť v chladničke pár hodín.
História Pavlovej torty vraj siaha až do roku 1800, keď si nemeckí prisťahovalci so sebou do amerického Wisconsinu priniesli recept na tzv. „Schaum Torte“ (penovú tortu), ktorá sa pripravovala obdobne ako neskôr slávna Pavlova. U nás sa na rovnakom princípe sušia snehové pusinky, vo Francúzsku torta „meringue“ a v Čechách „bezé“. O prvenstvo v pôvode torty sa večne pasujú Autrália a Nový Zéland. V oboch krajinách sa totiž táto mlsnotka považuje za národné jedlo. Ale jedno je isté, torta je pomenovaná po slávnej ruskej baletke a choreografke Anne Pavlovovej, ktorá v rokoch 1926 a 1929 navštívila obe zeme v rámci svojho turné. Hovorievalo sa o nej, že netancuje, ale „vznáša sa, akoby mala krídla“. Preto je torta, ktorá nesie jej meno, taká ľahká, krehká a vzdušná a vzhľadom pripomína baletnú tutu sukňu.
O tom, či si ju primabalerína Pavlovova, ktorá sa preslávila v úlohe umierajúcej labute, dopriala raz za týždeň alebo len raz čas, môžeme iba polemizovať. Isté však je, že vzhľadom na množstvo cukru by sme to s týmto nadýchaným dezertom nemali preháňať. Nuž ale, kto raz ochutná, pravdepodobne sa chytí do sietí sladkej vášne a keby len raz do mesiaca si pomyslí, že za kúsok Pavlovky by dal aj život…
Recept pre vás pripravila redaktorka a fotografka, Kristína Brezinová Rídekyová.
Link na pôvodný recept:
https://www.mykitchendiary.sk/recept/torta-pavlova/
Text: Kristína Brezinová Rídekyová