Sladký Valentín: Recept na Sacher tortu

 Sladký Valentín: Recept na Sacher tortu

Sacher torta – legendárny dezert z čarovnej Viedne spájajúci čokoládový korpus, šťavnatý marhuľový lekvár a sladkú čokoládovú polevu. Kto by nepoznal tento kúsok sladkého pokušenia s jedinečnou históriou? Originálny recept je síce zahalený prísnym rúškom tajomstva, avšak toto prevedenie od Annamárie Wurster Nagy, šéfcukrárky z Castel Mierovo Bakery, vás určite nesklame. Pripravte si túto známu klasiku spolu s nami a vyčarujte si sladkého Valentína.

Sacher torta Castel Mierovo
Ideálna sladká bodka za romantickou večerou? Sacher torta nikdy nesklame. Ponúkame vám overený recept, ktorého výsledkom je šťavnatá torta a plné chute rozplývajúce sa na jazyku.

Sacher torta, ktorej história siaha až do roku 1832, je cukrárskym pokladom. Vedeli ste, že jej pôvod a príbeh sú rozporuplné a vyústili nakoniec do dlhoročného sporu? Práve dôsledkom toho dnes poznáme 2 varianty Sacher torty. Originálna Sacher torta má dve vrstvy marhuľového lekváru, pod polevou a v strede, zatiaľ čo Demelova Sacher torta má iba jednu vrstvu pod polevou. Oba originálne recepty sú však prísne tajné. To však neznamená, že si túto viedenskú dobrotu nemôžete upiecť v pohodlí domova a osladiť si tak napríklad aj sviatok všetkých zamilovaných. Vďaka tomuto overenému receptu si sladký výsledok celkom určite zamilujete.

Sacher torta

(recept na 12 porcií)

Sacher torta Castel Mierovo
Upiecť dobrú Sacher tortu nie je vôbec také jednoduché. S týmto receptom z Castel Mierovo Bakery sa vám to však určite podarí. Stačí sa držať postupu a pridať k tomu štipku lásky. 🙂

Suroviny

Korpus:

  • 120 g čokoláda na varenie
  • 120 g maslo
  • 6 ks vajcia
  • 80 g práškový cukor 
  • 160 g kryštálový cukor
  • 120 g hladká múka 
  • 50 g mandľová múka 
  • 1 ČL prášok do pečiva

Plnka:

  • 1 marhuľový lekvár

Ganache:

  • 100 g čokoláda na varenie
  • 100 ml smotana na šľahanie
Gbelany

Zažite Valentína v Château Gbeľany

Čítať viac >

Postup

Čokoládu si roztopíme nad vodnou parou. Žĺtky si oddelíme od bielkov. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom. Potom si vymiešame dopenista mäkké maslo s práškovým cukrom a postupne, po jednom, primiešame žĺtky. Nakoniec zmiešame so snehom z bielkov, pridáme vlažnú rozpustenú čokoládu a oba druhy múky, ktoré sme premiešali s práškom do pečiva.

Cesto dáme do tortovej formy s priemerom 24 cm, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie, a pečieme pri 180 °C približne 30 minút.

Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 časti, potrieme ich marhuľovým lekvárom a uložíme na seba. Lekvárom potrieme aj vrch a boky torty. Tortu necháme cez noc odpočívať v chladničke.

Nasledujúci deň si pripravíme ganache. Polámanú čokoládu v miske zalejeme horúcou smotanou, necháme chvíľku postáť a potom miešame, až kým sa čokoláda nerozpustí a nespojí v hladký krém. Tortu, ktorú sme nechali schladiť v chladničke, potrieme vychladnutou ganache. Ozdobíme ovocím, snehovými pusinkami či inými dekoráciami podľa vlastnej fantázie.

Castel-Mierovo-Bakery
Recept na Sacher tortu pripravila šéfcukrárka Annamária Wurster Nagy z Castel Mierovo Bakery, ktoré je miestom pre sladké snívanie.

Castel Mierovo Bakery nájdete aj na Instagrame a Facebooku.

Recept: Annamária Wurster Nagy

Text: Dominika Noskovičová

Foto: Dominika Noskovičová a Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články