Sladká bodka je prevádzka s výborným jedlom a ešte lepšou myšlienkou
Jej keramické výrobky poznajú za oceánom, dokonca sa „zúčastnili“ aj na dvoch olympijských hrách – v čínskom Pekingu a v japonskom Nagane. Teraz si Renáta Hermysová, majiteľka firmy Majolika R z Pezinka, ktorú má už vyše 30 rokov, splnila aj svoj sen z mladosti – mať reštauráciu alebo aspoň gastronomickú prevádzku. Hovorí, že ju držal odvtedy, ako voľakedy brigádovala v reštaurácii v Taliansku. Teraz si ho splnila v podobe Sladkej bodky. Tak sa volá prevádzka rýchleho občerstvenia, ktorú pred niekoľkými týždňami otvorila v bratislavskej Tržnici Nivy.
Za čo môže korona
Za to, že sa okrem keramiky presunula aj do gastra, paradoxne môže koronakríza, ktorá bola ku gastrobiznisu všetko iné, len nie priaznivá. Renáta Hermysová totiž v keramickej výrobe, ktorú má v Pezinku, už 18 rokov zamestnáva ľudí s rôznymi hendikepmi, pretože je presvedčená, že každý, kto chce pracovať, má túto šancu dostať. Majolika R má od roku 2011 štatút chránenej dielne a je sociálnym podnikom.
Pred koronou sa firme darilo, okrem klasickej výroby robili aj rôzne akcie, worshopy, skupiny záujemcov si u nich doslova podávali kľučky. Lenže prišli lockdowny a všetky tieto aktivity sa skončili. „Ľudia v dielni však chceli robiť ďalej, tak som rozmýšľala, ako to urobiť. Rada vymýšľam a robím nové projekty, a tak vznikla myšlienka postaviť pri ceste na Kamzík mobilný stánok, kde sme predávali bubble vafle, corndogy, ale aj naše keramické výrobky,“ hovorí R. Hermysová.
Keď sa úspech neodpúšťa
Ich slané a sladké produkty mali úspech a pomohli im v ťažkých časoch, iné príjmy veľmi nemali. Úspech novej prevádzky na Kamzíku sa však niektorým stal tŕňom v oku, takže po niekoľkých mesiacoch museli nechať miesto iným záujemcom a presunuli sa inde – do bratislavskej zoologickej záhrady. Príbeh úspechu sa zopakoval, niekedy stávali na ich vafle až 20-metrové rady. Lenže zopakovalo sa aj to, že úspech sa neodpúšťa…
Možnože inšpirovaná úspechom stánku Majoliky R si neďaleko zriadila prevádzku známa tvár slovenského šoubiznisu. Po nejakom čase musela R. Hermysová svoj stánok najprv posunúť o 2 metre a potom prišiel šok – vedenie ZOO im prenájom miesta zrušilo. „Prosila som, aby sme tam mohli zostať, ale nepomohlo. A nepomohol nám ani fakt, že sme chránená dielňa a dávame prácu hendikepovaným ľudom. Tak sme sa znovu sťahovali, tentoraz pri Kuchajdu,“ spomína na nedobrú skúsenosť R. Hermysová.
Sladká bodka je splnený sen – od piky
Myšlienky na vlastnú gastroprevádzku sa však nevzdala. Svoju keramiku vtedy chodili ponúkať do nového projektu – Tržnice Nivy, a tak vznikla myšlienka urobiť ju tam. Už nielen ako mobilný stánok s vafľami, ale ponúkať „normálne“ jedlo, ktoré sčasti pripravujú priamo tam. Tak vznikla Sladká bodka. R. Hermysová hovorí, že začínala znova od piky, prevádzku piplala niekoľko mesiacov, od projektovej dokumentácie až po zostavenie menu. Pochvaľuje si, že jej veľa pomohli a pomáhajú autori celého konceptu Tržnice Nivy, manželia Zelenayovci. A to najmä s vecami, v ktorých ona nie je doma.
Teraz v prevádzke ponúkajú denné menu v podobe krémovej polievky, ktoré si návštevníci veľmi chvália, jedného mäsitého jedla a okrem toho pirohy nasladko a naslano, šúľance, palacinky a bubble vafle. Sladká bodka ponúka aj výbornú kávu v krásnych šáločkách od Majoliky R. Za tých pár týždňov, čo otvorili, si už vypočuli množstvo chvály a návštevníci sa k nim opakovane vracajú.
Sladká bodka – podnik s myšlienkou
„Aj v Sladkej bodke zamestnávame ľudí s hendikepmi, len s ľahšími ako v keramickej dielni. Teší ma, že aj tu našli uplatnenie. Pracuje pre nás napríklad Katka, pre ktorú je to prvé stále zamestnanie v živote, alebo Lucia, ktorá má diagnostikovanú sklerózu,“ vymenúva majiteľka prevádzky.
A hneď pokračuje, že u nich hostí možno neobslúžia takisto rýchlo ako v iných okolitých prevádzkach, Sladká bodka to však nahrádza prístupom k zákazníkom. „My chceme ponúkať hosťom chutné domáce jedlá a zároveň je Sladká bodka o myšlienke pomáhať. Pomáhať ľuďom, ku ktorým život a okolnosti neboli také milosrdné ako k väčšine. Preto dúfam a želám si, že sa bude našej prevádzke dariť, aby mohli aj títo ľudia naďalej pracovať a mali uplatnenie,“ uzatvára majiteľka Sladkej bodky a Majoliky R.
Sladká bodka je aj na Facebooku a Instagrame.
Text: Natália Horváthová
Fotografie: Ondrej Bobek