Bocuse d’Or 2025 deň prvý. Slováci predviedli top formu

 Bocuse d’Or 2025 deň prvý. Slováci predviedli top formu

Tieto dni žijeme najprestížnejšou kulinárskou súťažou na svete – Bocuse d’Or. Tá sa stala centrom pozornosti šéfkuchárov, gastronómov a milovníkov jedla. Svetové kolo za prítomnosti najlepších šéfkuchárov sa koná tieto dni, 26. a 27. januára 2025, vo francúzskom Lyone. Po prvýkrát má aj Slovensko reprezentanta v podobe Mareka Minariča a jeho tímu. Aké dojmy zanechalo ich podávané jedlo? Máme horúce vyjadrenia priamo z centra diania. 

Náš tím v zložení Marek Minarič (v strede), Márk Janák (vpravo) a Peter Vajgel (vľavo) sa v marci 2024 úspešne prebojovali do prvej desiatky z európskeho kola, čím si zabezpečili miesto na svetovom finále.

Lyon zažíva najväčšiu gastronomickú udalosť roka 2025

Tímy šéfkuchárov z celého sveta sa postavili pred výzvu pripraviť jedlá, ktoré očarili nielen chuťové poháriky, ale aj zrak. Kandidáti pritom musia zvládnuť prísne pravidlá, časové limity a tlak publika. Do súťaže sa kvalifikovalo 24 krajín z celého sveta, ktoré súťažili o prestížny titul. Medzi účastníkmi sú: Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké, Maroko, Nový Zéland, Čína, Taliansko, Švédsko, Vietnam, Maďarsko, Kolumbia, Singapur, Litva, Japonsko, Fínsko, Dánsko, Maurícius, Island, Kanada, Francúzsko, Mexiko, Nórsko, Čile, Austrália a Slovensko.

Náš tím predviedol naozaj skvelú prácu a dostal od poroty pochvalu nielen za vyladené chute, ale aj detail, akým je nahriatie tanierov.

A aké dojmy zanechal náš tím? Prvé vyjadrenia mentora Bocuse d’Or Slovakia Jaroslava Žídeka priamo z Lyonu sú dôvodom na úsmev: „Náš tím dostal priamo v štúdiu, kde sa komentovala celá súťaž, autentickú pochvalu o tom, že chute boli vyladené a jedlo bolo teplé. Trvá totiž veľmi dlho, kým sa jedlo z prípravy dostane priamo k porote. A slovenský tím nepodcenil taký dôležitý detail, ako je nahriatie tanierov.“

Súhra celého tímu je kľúčová

Náš tím má za sebou mesiace tvrdej driny a náročnej prípravy. Po európskom kole prišli mesiace príprav, a to nielen tých mentálnych, ale aj aktívnych, aby vo svetovom finále Marek Minarič s tímom predviedol svoju životnú formu. A to sa mu podľa prvých ohlasov z Francúzska aj podarilo.

Bocuse d’Or Minarič
Slovensko je vo svetovom finále Bocuse d’Or jedinou krajinou bez michelinskej hviezdy. Kvalitou našich kuchárov sa však môžeme porovnávať s tými najlepšími. A práve triumf v podobe účasti na svetovom finále je toho dôkazom.

Priebeh náročnej súťaže

Každý šéfkuchár má 5 hodín a 35 minút na to, aby vykúzlil 2 súťažné jedlá. Jedno jedlo na tanieri a jedno na mise. Organizátori vzdali hold zakladateľovi súťaže a ikone svetovej gastronómie, Paulovi Bocusovi, práve prostredníctvom surovín. Ktorá ingrediencia bola pre slovenský tím najtvrdším orieškom? „Asi sladká príloha k divine. Výhodou bolo to, že s divinou sme už pracovali, ale pri sladkej prílohe sme hľadali vhodnú zložku, či to bude hruška, dula, jalbko – aby to malo aj kyslosť, aj sladkosť a aby to prinášalo na konci ten žiadúci efekt,“ vysvetľuje prezident slovenského Bocuse d’Or, Peter Duranský.

Bocuse dOr
Náročné tempo v súťaži si mal možnosť vyskúšať aj mladý pomocník, commis, Márk Janák. Poctivou prípravou a mentálnym nastavením bol svojim kolegom pomocou a mladým kuchárom veľkou inšpiráciou.

Slovenský team postupuje na svetové kolo Bocuse d'Or do Lyonu!

Čítať viac >

 

Pred súťažou Bocuse d’Or sme mali možnosť ochutnať finálne menu. Ako nám chutilo?

Divina, Foie Gras a čaj – regionálne suroviny, ktoré boli prvou témou. Druhou témou bola sciéna, zeler, stonkový zeler a homár. Zadanie obsahujúce hlavné suroviny sa snažili súťažné tímy kreatívne prepojiť so svojou krajinou. My sme mali tú česť a boli sme medzi prvými, ktorí mali možnosť tieto „oscarové“ jedlá počas otvoreného tréningu ochutnať.

Vážime si, že sme sa mohli ako redakcia zúčastniť na otvorenom tréningu v Bratislave, ktorý sa konal pár dní pred svetovým finále. Vďaka tomu sme mali šancu ochutnať súťažné jedlá, vidieť majstrov priamo pri práci a ešte ich aj vyspovedať.

Bocuse d’Or – jedlá v prevedení slovenského tímu

Náš slovenský tím sa na svoje značky postavil 26. januára. Aké jedlá si pripravili? Poďme sa na to spoločne pozrieť:

Téma ryba – prvé jedlo vydávané na tanieri:

  • Sciéna kráľovská s homárovou fášou a čili
  • Príloha č 1 – zeler konfitovaný v bylinkovom masle podávaný s lokálnymi bylinkami a koreninami
  • Príloha č.2 – polguľa zo stonkového zeleru plnená slanorožcom a koriandrom a aromatizovaná bobkovým listom
  • Omáčka – šafránovo-homárový sabayon

Sciéna kráľovská s homárovou fášou a čili, zeler konfitovaný v bylinkovom masle podávaný s lokálnymi bylinkami a koreninami, polguľa zo stonkového zeleru plnená slanorožcom, koriandrom a aromatizovaná bobkovým listom, omáčka – šafránovo-homárový sabayon.

Téma mäso – druhé jedlo vydávané na mise a prekladané na tanier:

  • Srnčí chrbát s kosťou plnený marinovanou bielou husacou pečeňou Foie Gras a srnčou sviečkovicou
  • Pošírovaný srnčí chrbát bez kosti obalený v cukete
  • Koláč zo srnčieho stehna so slivkami, smrčkovcom a bielou kačacou pečeňou Foie Gras
  • Príloha č 1 – slovenská hruška a čierna ríbezľa s pekanovými orechmi a čiernym korením
  • Príloha č.2 – srnčie consommé s krémovou raviolou a zeleninovým ragú
  • Omáčka – omáčka Viktória

Srnčí chrbát s kosťou plnený marinovanou bielou husacou pečeňou Foie Gras a srnčou sviečkovicou, pošírovaný srnčí chrbát bez kosti obalený v cukete, koláč zo srnčieho stehna so slivkami, smrčkovcom a bielou kačacou pečeňou Foie Gras, slovenská hruška a čierna ríbezľa s pekanovými orechmi a čiernym korením, srnčie consommé s krémovou raviolou a zeleninovým ragú a omáčka Viktória.

Otvorený tréning „nanečisto“ pred svetovým finále bol skvelou príležitosťou, ako doladiť posledné detaily pod tlakom a časovým limitom.

Redakcia Kávičkári.sk s čitateľmi vyjadruje slovenskému tímu podporu a drží mu palce v umiestnení na svetovom kole. Výsledky finále Bocuse d’Or prinesieme už zajtra večer.

 

Text: Dominika Noskovičová
Foto: Dominika Noskovičová, archív Bocuse d’Or, Bocuse d’Or Slovakia a @bocusedor

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články