Pollito v Bratislave: Keď sa malé sny menia na veľkú skutočnosť 

 Pollito v Bratislave: Keď sa malé sny menia na veľkú skutočnosť 

 

Niektoré príbehy je lepšie rozprávať od konca – i toto je možno ten prípad. S manželkou večer sedíme v obývačke a na tanieri máme cheesecake, ktorý som priniesol z Bratislavy. Pistáciový s malinovou polevou, prvá vidlička našla svoj cieľ, ticho zahustené očakávaním prerušuje hlas: „Mne sa normálne zježili chlpy,“ hovorí a ukazuje mi ruku. Ako na koncerte obľúbenej kapely, keď zahrá vašu obľúbenú skladbu: eufória. Tak chutil cheesecake z podniku Pollito v Bratislave, ktorý pripravovala Milota. Ako každý jeden koláč, ktorý si tu máte možnosť vychutnať. Ako sa však tento príbeh začal?

pollito-cheesecake-vyklad

 Na začiatku bola reštaurácia v Petržalke

Partneri v živote aj biznise, Milota a Dávid, po absolvovaní hotelovej školy zbierali skúsenosti každý inde: Milota v bratislavských reštauráciách a Dávid v zahraničí – na výletnej lodi a neskôr v reštauráciách a kaviarňach vo Walese a vo Viedni. Keď uznali, že základy sú vybudované, pokračovali v stavaní ďalej: otvorili si vlastný podnik v Petržalke. Dve poschodia, echt tradičná kuchyňa, dobré pivo, služby, ktoré v tom čase neboli samozrejmosťou. A už vôbec nie na tomto mieste. Už tam dezerty pripravovala veľakrát Milota. Medzi inými aj cheesecake. Ten bol najobľúbenejší.

pollito-bratislava

kavickarisk-kavickari-bratislava-pollito-cheesecake

Po čase priestor zmenil majiteľa a tak sa Milota s Dávidom začali obzerať po novom, kde by mohli začať odznova. Lenže to sa nedarilo, obaja sa teda zamestnali, no pátranie nevzdávali. Plány do budúcnosti ovplyvnili bývali zákazníci. Tí Milotu často kontaktovali s prosbou upiecť cheesecake, ktorý už poznali z predošlej reštaurácie. Fámy o koláči sa šírili mestom ďalej, a tak postupne pribúdali večery, ktoré Milota trávila v kuchyni, doma. Až jej mama povedala: „A čo keby si si našla malý priestor a tam robila cheesecaky?“

pollito-cheesecake-kavickarisk-kolace

Ako sa v Bratislave narodilo Pollito

Dvojica sa tak pustila do hľadania malého priestoru, to sa dlho nedarilo, až kým na jeden taký nenarazili. Keď volali na telefónne číslo na výklade, dozvedeli sa, že už je prenajatý, no z druhej strany budovy majú ešte jeden na prenájom. Milota s Dávidom sa prišli pozrieť na miesto a našli trojnásobne väčší priestor, ako hľadali. Na Laurinskej ulici v Bratislave, celý čierny – predtým tu bol bar. Najprv sa zľakli, aby si vzápätí mohli povedať: „Ako mladí, neskúsení sme išli do dvojposchodové podniku v Petržalke a zvládli sme to, musíme zvládnuť aj toto.“ A tak sa začalo rodiť Pollito, alebo aj „kuriatko“.

kavickari-kavickarisk-pollito

kavickarisk-kavickari-bratislava-pollito-cheesecake

Návrh interiéru s pôvodným vysokým čiernym industriálnym stropom pripravil kamarát, architekt Jakub Hložník. Rozžiaril ho množstvom lámp, zelených izboviek, žltými kresielkami, bielymi stenami a zrkadlami na stĺpoch. V priestore pôvodne nebola ani kuchyňa, za barom s nadčasovou, svetlou kamennou doskou tak museli vybudovať pre Milotu malé kráľovstvo, kde môže pripravovať svoje cheesecaky. Tie, o ktoré je taký záujem, že na dverách podniku Pollito nie výnimočne nájdete ceduľu s ospravedlnením, že všetky koláče sú už vypredané, kaviareň zatvorená, no ochutnať ich môžete hneď na druhý deň.

pollito-cheesecake-interier

pollito-cheesecake-sedenie

Najlepší cheesecake v Bratislave?

Milota každý deň v kuchyni pripravuje čerstvé cheesecaky, často sa stáva, že odtiaľ odchádza v noci, aby mohla ráno prísť a dokončiť polevy a koláče dozdobiť. Keď čerstvé, tak poriadne. Rovnako, to, čo je pre ostatných poctivé, najkvalitnejšie a pripravené s láskou, je v Pollito samozrejmosťou. Pistáciový cheesecake? Nájdete v ňom minimálne 300 gramov pistácií. Slivkový cheesecake? Z čerstvých sliviek, aj preto sa stalo, že keď Milota našla v neďalekom Yeme vyzreté slivky podľa jej predstáv, kúpila ich všetky. Dilema, čo robiť s 50 kg týchto fialových plodov sa predsa vyrieši – najmä, keď pripravujete koláče a limonády z čerstvého ovocia.

vyroba-kavickarisk-pollito-cheesecake

Pollito

Žiaden tvaroh, iba krémové syry z kategórie soft creme cheese, pre zjemnenie kombinované s ricottou. Vďaka tomu je cheesecake rozprávkovo lahodný, nadýchaný, no zároveň príjemne zasýti. Sušienkový korpus je tvrdý presne tak, ako má byť – tí, ktorí zbožňujú cheesecaky, vedia, že je to rovnako dôležité ako dobrá žemľa pre hamburger. Nabitá ponuka koláčov je doplnená skvelou talianskou kávou Bazzara, niekoľkými vínami, spomínanými limonádami a tiež pár fľašami vhodnými na slávnostný prípitok.

 

pollito-cheesecake-priprava-kavy

pollito-cheesecake-kava-kolac-kavickarisk-bratislava-slovensko

Chýry o týchto koláčoch sa rozniesli Bratislavou, a tak sa v Pollito stretáva pestrý kolorit: staré Prešporčanky, obchodníci na rokovaní, zaľúbené páry, Milota behajúca z kuchyne k vitríne s koláčmi, Dávid starajúci sa o rajón. Hovorí sa, že v Pollito nájdete tie najlepšie cheesecaky v Bratislave. Rovnako sa ale hovorí, že sto ľudí, sto chutí, no priblíženie týchto koláčov na krok od univerzálnej dokonalosti v cheesecakovom vesmíre naznačuje, že by to tak naozaj mohlo byť. Ak si chcete byť (takmer) istí, že vás nevystraší ceduľa na dverách, navštívte Pollito najneskôr pred 18:00.

pollito-cheesecake-kavickari-dobruchut

kavickari-pollito

Pollito chessecake nájdete na facebooku aj instagrame.

Text: Tomáš Turek

Foto: Tomáš Turek a archív podniku

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *