Palacinkáreň a kaviareň LÁRY FÁRY v Trenčíne. Nielen palacinky, ale omnoho viac
Kto by ich nemiloval, nech dvihne ruku. Sladké, slané, so šľahačkou, i bez, s čokoládou, či slaným karamelom. V LÁRY FÁRY na trenčianskom Mierovom námestí si ich vychutnáte so zmrzlinou, horúcimi malinami, lentilkami, ale aj s prosciuttom, či kozím syrom. Jednoducho tak, ako keď sa už má hrešiť. “Keď do pekla, tak na dobrom koňovi”, tvrdí moja mama celý život. No a tie hriešne palacinky z Trenčína veru dobrý kôň sú.
Sladké mámenie v podobe palaciniek
Na rande s LÁRY FÁRY sme šli s mapkou. Hoci je táto (nielen) creperia na strategickom mieste, môžete ju prehliadnuť. Tak isto, ako sa to stalo aj nám. A to by bola škoda. Nakoľko sa začalo letné obdobie a bez všetkých koronaopatrení, mesto Trenčín na korze, konkrétne na Mierovom námestí, žije. Je príjemné vidieť znovu spoločné prechádzky, množstvo detí a stretnutia s priateľmi. Ale aj dámy vychádzajúce z blízkeho kostolíka. Pár z nich zamierilo aj na veľkú terasu, ktorú lemujú kvetináče s bylinkami.
Čo sme si dali? Prítomnosť dieťaťa rozhodla. Palacinky, alebo wafle? Na stole nám pristanú palacinky, také tie s plné hriechu. Jahody, nutela, lentilky a zmrzlina. Dieťa sa prehrabkáva, páči sa mu. Po polhodinke lačného mľaskania ho vezmeme zo sedačky celé zababrané až za ušami. Ale nenechajte sa pomýliť. Láry Fáry nie sú len o palacinkách. Nájdete tu aj bubble wafle, originálne raňajkové menu, zmrzlinové poháre, či kvalitnú horúcu čokoládu – Lyra.
LÁRY FARY sú aj niečo viac
Ak sa vám názov prevádzky zdá povedomý, ale nesedí vám jeho lokácia, nie je to mylný pocit. Láry Fáry nájdete totiž aj na Štrbskom plese. Tam sú však obohatené aj o slovenské potraviny. Majitelia a tvorcovia oboch konceptov, Monika Tršková a Peter Křivánek sú energickí ľudia, ktorých rodinku len nedávno obohatila malá dcérka. Obidvaja však majú v rámci podnikov svoju rolu. Kým Monika rada vymýšľa recepty, Peter ich vie krásne premietnuť na tanier.
Monika mala vždy blízko k zdravej strave, prepojeniu mysle a tela, a preto nepostavila svoje gastroprevádzky len na sladkej závislosti. Ako sama vraví, v živote si rada nastavuje rovnováhu, a preto v ponuke toho nájdete omnoho viac.
Zdravé raňajkové kaše, pohánková, ovsená i špaldová. “Kaše sme tvorili tak, aby potraviny v nich zastúpené spolu ladili. Napríklad ak viem, že pohánka je dobrá na cievy, tak som ju doplnila s potravinami podobných účinkov, ako sú orechy, slivky, ľanové semiačka, granátové jablko”, tvrdí Monika. “Čiže pre takých ľudí, ktorí hľadajú zdravé a doslova zmysluplné jedlo, máme tieto kaše”, dodáva.
Rovnako sa stavia aj ku koláčom. “Hoci v okolí máme pomerne veľa dodávateľov, rozhliadam sa po maximálnej kvalite. V Púchovskej prevádzke by NONA fresh vyrábajú poctivé rawky, nepoužívajú tak často používané kokosové maslo, ale kvalitnejšie raw kakaové maslo. To je síce podstatne drahšie, ale aj chutnejšie i ľahšie. Je logické, že tieto koláčiky sú aj v nákupe drahšie, avšak do kvalitného doplnkového sortimentu radi investujeme,” približuje Monika.
Cesta za kávou v LÁRY FARY
Samozrejme, že spomenieme kávu. V Trenčíne vám ju pripravia na prístroji La Cimbali M100, na ktorý je Peter aj s Monikou patrične hrdý. Z prístroja vám potečie káva z pražiarne Beroasters z Rajca. “Priamo nám pražia podľa našich chuťových preferencií. Odroda je však 100% arabica Brasil Santos Fine Cup.”
“Presne vieme odkiaľ k nám tieto kávové zrnká prišli, akej sú kvality, kto ich pestoval a kde sa spracúvajú. V chuťovom profile kávy je cítiť stopy orechov a orechových šupiek, pričom má nízku aciditu, mierne sladkú chuť a stredné telo. Čiže espresso, alebo doppio z nej je príjemné bez rušivých elementov a cappuccino je famózne lahodné”, popisuje kávu spolumajiteľ LÁRY FÁRY, Peter Křivánek.
S citom zostavený nápojový lístok
I preto majú v podniku zaradené aj limonády. S nimi sa snažia podporovať slovenskú firmu Mellos. A čo vína? “Rovnako, máme z každého rožka troška. Klasickejšie z Radošinej, ovocné Pereg, no a tiež najmä také, aké len tak ľahko nezoženiete, lebo je priamo od vinára, ktorý ho predáva len dobrým známym a vyrába v malom. To je napríklad vinárstvo Staško z Vinného. Lepšiu Rimavu som nikdy nepila”, približuje.
V ponuke nájdete aj remeselné pivo. “Priamo poznáme sládka, ktorý sa mu venuje teda našich hostí vieme informovať napríklad aj o jeho kvasnom procese. Máme pivá aj pre “masy”, ale aj pre fajnšmekrov.”
Rodina a podnik
V podniku sme za barom stretli priamo majiteľa a partnera Moniky, Petra. Ten, napriek tomu, že je vyštudovaný IT a venuje sa aj iným podnikateľským aktivitám, vedel dokonale pripraviť kávu i palacinky. Ako nám povedal, táto práca je pre neho formou relaxu.
Monika je momentálne na materskej dovolenke. Svojho partnera by však vedela zastúpiť plnohodnotne. Do Trenčianskej prevádzky sa prejde v rámci kočíkovania takmer každý deň a kontroluje procesy, nastavenia kvality, či komunikuje so zamestnancami. “Je to o nastavení hlavy”, tvrdí. “Ja som veľmi vnímavý človek.”
V Trenčíne majú ešte veľké plány. Milujú výzvy a stále vymýšľajú čo nové vytvoriť. Prevádzku LÁRY FÁRY majú možnosť zväčšiť a nápadov majú niekoľko. “Neprestávame tvoriť, je to náš život, naša hybná sila”, žmurkne na mňa Monika a ja jej úplne verím.
Prevádzku LÁRY FÁRY nájdete aj na Instagrame.
Text: Simona Budinská
Foto: Rudolf Sládkovský