Paddock v Trenčíne: Priestor, pri ktorom sa obmedzíte iba na „Wau“
Októbrové babie leto, Mierové námestie v Trenčíne, rozbujnené, ešte zelené brestovce trochu tienia, trochu pripomínajú exotické mesto a vzduchom sem-tam preletí osa. Takto vyzerá letno-jesenná terasa v podniku Paddock. Jeden by povedal gýč a keby sme dopísali, že nad nami sa týči Trenčiansky hrad, možno by sa pridal aj druhý. Sedíme však v kaviarňo-baro-bistre s vkusom, výbornou ponukou a po štyroch rokoch fungovania aj dobre a hlavne jasne nastaveným smerovaním. To sa majitelia, Richard Janáč a Samuel Stehlík, napriek tomu neustále snažia zlepšovať.
Kedysi sa tu fajčilo, kedysi tu bol koktail bar, kedysi tu na stene cválali namaľované kone. Aj preto Paddock – v preklade výbeh pre kone. Majitelia sa zmenili, kone zmizli, fajčiť vnútri sa prestalo, názov ostal a v podniku pribudol život a mladícky drajv. Najmä počas leta sa tu konajú akcie, ktoré lákajú: od filmových večerov na dvore renesančného domu až po koncerty, vďaka ktorým sa neraz zaplnili aj schody na trenčianskom Mierovom námestí.
Hoci oficiálny názov – Paddock Café – prezrádza, že ide hlavne o kaviareň, ponuka je oveľa pestrejšia: nechýba kuchyňa, kúpiť si tu môžete vlastné produkty podniku, ako levanduľová limonáda, Pink Tonic, teda jahodový gin tonic, či Cold Brew Coffee v sklených fľašiach, k večeru sa vďaka ambientnému podsvieteniu dokáže kaviareň premeniť na moodový koktail bar.
Čo sa týka kávy, na mlynci nájdete tri druhy: rotujúci špeciál od Mlsnacava, 100 % arabicu tiež od Mlsnej a zmesku značky Bazzara. A z čoho si môžete vybrať? Z klasickej prípravy – od espressa cez flat white až po macchiato. Kávu si sladkožrúti spríjemnia ponukou koláčov z miestnej cukrárne Madame Patisserie. Ak túžite po niečom ostrejšom, Espresso Martini či Írska káva je k dispozícii. V ponuke koktailov môžete inak siahnuť po klasikách, ako Gin Tonic, Negroni, Mojito alebo Manhattan.
Počas pracovného týždňa od 7:00, v sobotu od 9:00 až do 11:30 je čas, keď pôsobí kuchyňa v plnej pohotovosti, rovnako ako chuťové bunky hostí. Na raňajky, či stále obľúbenejší brunch si vyberiete z jednoduchých, no dôkladne vyladených jedál. Na otázku, čo najviac chutí samotným majiteľom, unisono odpovedali: „Tuna melt s čedarom.“ Vyskúšali sme, pokývali hlavou a túžili ešte po jednom: chrumkavý toast plnený tuniakom, ktorého šťavnatosť rozdielovo dopĺňa nezameniteľná chuť čedaru, je láska. Pre vegánov je zase láskou tofu praženica so šampiňónmi a pre milovníkov sladkého banánové lievance s džemom a ovocím. Nechýbajú však ani klasiky, ako ovsené kaše a croissanty.
Predĺženému priestoru Paddock Café s renesančnými klenbami dominuje drevený, čierny bar na jednej a modrá zamatová lavica s podsvietím a svetelnými trubicami na strane druhej. Betónová podlaha a odkrytá časť tiež betónovej steny kontrastujú s jemnými materiálmi a výraznými farbami a robia z neho priestor, pri ktorom sa obmedzíte iba na: „Wau.“
Miestom, ktoré niektorí môžu považovať za optický klam, iní za dokonalé miesto na selfie, je dámska toalete v jednej – oranžovo-lososovej – farbe. Páni sa nemusia cítiť diskrimovaní, v pláne je rovnaký efekt aj pre ich súkromnú miestnosť. Keď sa chalanirozhodli podnik prerobiť, stretávali sa s nedostatkom času remeselníkov a tiež ich vysokými očakávaniami, Paddock teda zatvorili, desať dní z neho nevyšli a bolo hotovo.
Paddock v Trenčíne ťaží zo skvelej polohy, z atraktívnej ponuky, z pochopenia svojich zákazníkov, zo skvelej a zohratej partie kolegov, krásneho priestoru, záujmu vylaďovať to, čo funguje a eliminovať to, čo nefunguje, a najmä z nadšenia svojich majiteľov. Jeden, Richard, ako študent pomáhal otcovi v reštaurácii s echt slovenskou kuchyňou a neskôr viedol vlastný pivný bar, druhý, Samuel, je majiteľom reklamnej agentúry. Práve kombinácia týchto dvoch pánov, ich skúseností, znalostí a pohľadov na vec pomáha dotvárať množstvo detailov, nuáns, ale aj celkového nastavenia, ktoré robia z Paddocku miesto, kde je radosť stráviť čas. Kedykoľvek – ráno, na obed, večer.
Paddock Café nájdete na facebooku aj instagrame.
Text: Tomáš Turek
Foto: Tomáš Turek