Osviežujúci sladkasto-horký drink: Pripravte si Berry Gin & Tea aj doma
Klasika Gin & Tonic bude toto leto patriť medzi veľkú hviezdu letných terás. Ak patríte aj vy medzi fanúšikov tohto miešaného nápoja a radi experimentujete, vyskúšajte tento jednoduchý, no o to zaujmavejší twist: čo keby ste namiesto „obyčajného“ ginu použil gin infúzovaný v ovocnom čaji doplnený hravými chuťami marakujového sirupu. Ako na to? Tu je recept.
Čo potrebujeme na Berry Gin & Tea
- 5 cl gin infúzovaný v čaji z lesných plodov
- 2 cl marakujový sirup
- 1 cl čerstvej limetovej šťavy
- tonik
- lesné plody a rozmarín na ozdobu
- vínový pohár na servírovanie
- šejker + priama cesta na prípravu
Ako pripraviť Berry Gin&Tea
- Pred samotnou prípravou nápoju si nachystáme inventár, ingrediencie a zachladíme si vínový pohár.
- Pokračujeme prípravou infúzovaného ginu: do French Pressu dáme ovocný čaj, zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 1 minútu. Vodu následne vylejeme, pridáme gin a spoločne s čajom necháme infúzovať 2 minúty.
- Zachladíme si šejker, do ktorého postupne pridávame suroviny: domáci marakujový sirup, infúzovaný gin z French Pressu, limetovú šťavu a ľad a spoločne vyšejkujeme.
- Do vychladeného vínového pohára s novým ľadom nalejeme vyšejkované suroviny a dolejeme tonikom.
- Miešaný nápoj ozdobíme ovocím, ktoré hralo hlavnú úlohu v čaji a voilá – svieži sladkosto-horký drink je na svete. Môžeme servírovať.
Róbert Doležal: Samozrejme, pri miešaných nápojoch je na prvom mieste vyladená chuť, no pri ich tvorbe sa pozerám aj na ekonomickú stránku. Používať čerstvé exotické ovocie je pomerne nákladné, keď ho však nahradíte kvalitným sirupom, výsledok môže byť rovnako očarujúci. Pri Berry Gin & Tea som siahol po hravom marakujovom sirupe a ginu som dodal špecifickú chuť infúziou v čaji z lesných plodov. Na prvý pohľad bláznivá kombinácia, ktorá v konečnom dôsledku bola k sebe predurčená. Výsledkom je vyvážený osviežujúci sladkosto-horký drink.
Recept vymyslel a pripravil Róbert Doležal z Gastrovia Group.
Viac nájdete na GASTROVIA store.
Text: Tomás Turek
Foto: Tomáš Turek