prisalkekavy-kavickarisk-slovensko

Cukrárky s citom pre minimalizmus

 

Názov ich bezlepkového koláčika nemusíte vedieť dopredu, ale už pri prvom súste vám je jasné, či máte tú česť vychutnať si citrónový, karamelový, čokoládovo-ríbezľový alebo s príchuťou lesného ovocia. Hneď potom, ako vás okúzli explózia koncentrovanej chuti, si uvedomíte tú dokonalú textúru lahodného krému v súznení s krehkým keksíkom. Čo ak to bola náhoda? S ďalším kúskom už musíte uznať, že za týmito úhľadnými minimalistickými koláčmi sa bude skrývať niekto, kto to naozaj vie. Niekto, kto svoju prácu miluje a svoju lásku a vášeň preniesol do každého koláčika. A ony sú rovno dve – Tímea Cseriová a Nina Braun. Dve sympatické blondínky, ktoré stoja za nitrianskou značkou Pinch Of Sweet/Bezlepkové koláčiky.

Začalo to venčením psov

Verili by ste, že keď sa stretnú vyštudovaná chemička/matematička, ktorá pracuje ako projektová manažérka v IT sektore, a zmrzlinárka, ktorá popri práci študuje publicistiku vo Viedni, môže z toho vzniknúť aj bezkonkurenčná bezlepková cukrárenská výrobňa. Že ako? Píše sa rok 2013. Tímea aj Nina majú psov, ktorých treba venčiť aj cvičiť. A tak sa v jeden osudný deň stretnú na cvičáku. „Pamätám sa, že sme sa prvýkrát videli, keď tvoj pes chcel zožrať môjho psa,“ hovorí Tímea Nine. Ona kontruje: „Ja som si myslela, keď môj pes chcel zožrať veveričku?“ „To bolo neskôr,“ smeje sa Tímea. Vtedy sa im ešte o spoločnej cukrárenskej výrobni ani nesnívalo, ale keď sa stali susedami a začali sa stretávať v parku na prechádzkach so psami a každá doniesla na „koštovku“ aj niečo sladké doma upečené, už sa to začína črtať.

prisalkekavy-kolac-bez-lepku-slovensko

Pečenie popri práci

Nina je celiatička a doma si stále niečo vypeká, lebo v tom čase je bezlepková ponuka koláčov, ktoré by naozaj chutili, mizerná až nulová. Tímea je zas blázon do cvičenia a rôznych diét, v rámci ktorých si pečie zdravé sladkosti. Koláčiky si začali medzi sebou vymieňať a padol aj nápad založiť si foodblog. V tom čase si Tímeini kamaráti otvárali reštauráciu a oslovili ju, či by im piekla koláče. „Moja odpoveď bola, že sama nie, ale keď so mnou do toho pôjde Nina, tak áno – budeme pre nich piecť.“ A tak začalo obdobie, keď piekli popri práci na plný úväzok. „V Gio Café v Mlynoch som mávala dvanástky. Končila som večer o 21. h a ešte do noci piekla. Bolo to náročné obdobie z hľadiska logistiky a časového limitu, ktorý sme mali na každý jeden koláč. Ale v podstate sme piekli dva-trikrát týždenne. Teraz sa nám zdá, že celý proces okolo pečenia jedného koláča trvá „5 sekúnd“, kdežto vtedy sme to vnímali, že nám to berie pod dňa,“ rozpráva Nina. „O tretej v noci som mávala budík – dať cheesecake do chladničky a ráno o 8. h som ho odovzdávala,“ dopĺňa Tímea.

pinchofsweet-slovensko

Ideme do toho naplno

Postupne objednávky pribúdali a pieklo sa všade, kde bola rúra. „Polku kuchyne som mala zapratanú formičkami, surovinami, papier na pečenie trčal z každého rohu. Mne sa o pečení snívalo, celej mojej rodine sa o tom snívalo. Chladnička? To bol čistý tetris – museli sa tam napratať upečené koláče, ingrediencie a bežné veci do domácnosti,“ rozpráva Nina a Tímea dodáva: „Až sme si povedali, že je to neúnosné, že už to nezvládajú naše domácnosti, chladničky a ani my. Začali sme si hľadať priestory a išli sme do toho naplno.“ Už sú to tri roky, čo v labe Pinch of Sweet na Párovskej ulici upiekli prvý koláč a síce trvalo mesiace, kým správne nastavili gastropec a vyladili chute a ponuku, ale stálo to zato.

kolace-zakusky-pinchofsweet

Jasná vízia od začiatku

Stratégia výhradne bezlepkovej cukrárenskej výrobne, pre ktorú sa rozhodli úplne od začiatku kreovania idey, sa im osvedčila a nikdy o nej nezapochybovali. „Keďže ja som bezlepková, mala som prehľad, že na Slovensku bolo a stále je takýchto firiem veľmi málo. Pokiaľ si my, bezlepkáči, nenapečieme a neuvaríme, tak nemáme veľa možností, kde sa chutne najesť. Boli sme medzi prvými, kto prišiel s čisto bezlepkovou výrobou. Garantujeme, že aj tí najsilnejší alergici a celiatici si môžu byť na sto percent istí, že nedostanú žiaden záchvat alebo zdravotné komplikácie z našich koláčov,“ hovorí Nina, ktorej sa síce ešte nepodarilo dokončiť štúdium vo Viedni, ale má to v pláne. Spravovať firemný instagram jej však ide skvele. „Však áno? Je vtipná!“ hovorí Tímea, ktorá má zas na starosti logickú stránku ich fungovania. „Ona je tá múdra a ja som paparazzi. Keď Tímea rozleje pyré alebo sa obleje smotanou, tak zapínam foťák,“ prezrádza Nina, ktorá pravdepodobne skôr ako diplomovku napíše detskú kuchársku knihu s bezlepkovými receptami. O tom, že u nich v labe vládne veselá nálada a chuť vtipkovať ich len tak ľahko neopúšťa, svedčí aj názov ich značky, ktorý vymysleli 1. apríla. „Vymenili sme si asi tri sms-ky a bolo to.“

lepok-kavickarisk

Profesionálny e-shop s koláčmi

Ďalšie eso, ktoré vytiahli z rukáva hneď od uvedenia značky na trh, bola profesionálna webová stránka s funkčným e-shopom, kde ste si bezproblémovo na pár kliknutí mohli objednať koláč na akúkoľvek príležitosť, či už oslavu, firemnú akciu, svadbu alebo len tak, na víkendové posedenie s kamarátmi. Tušíte, že za týmto profesionálnym programátorským počinom stojí Tímea, ktorá ako projektová manažérka roky pracovala v IT sektore, kde viedla rôzne developerské webové projekty. Skromné áno, je odpoveď na našu otázku, či ovláda programovanie aj prakticky. „Náš e-shop sme vyvíjali u nás vo firme, takže som v tom bola zabehnutá. Ovládam aj grafiku, nie na ultra vysokej úrovni, ale stačí mi to v rámci nášho webu. Keď potrebujeme niečo navyše, máme kontakty a vieme si to zabezpečiť,“ vysvetľuje Tímea, ktorá dokáže ad hoc reagovať na krízové situácie, ktoré v podnikaní môžu nastať zo dňa na deň, ako napríklad korona obdobie.

nitra-pinchofsweet-kavickarisk

Bližšie k ľuďom

Hoci mali e-shop od začiatku, nevyužívali ho naplno. Teraz nastal čas, aby sa ľudia dozvedeli, kto stojí za tými výbornými koláčmi, na ktorých si pochutnávajú v kaviarňach a reštauráciách a že si ich môžu objednať aj domov. Preto sa rozhodli rozbehnúť web, začať s ponukou mix balíčkov a robiť aj rozvozy. „Veľmi sa tešíme, z osobného kontaktu, že nám ľudia píšu, ako im koláče chutia a posielajú nám fotky s našimi koláčmi,“ vraví Nina. „Už minulý rok sme sa rozhodli zúčastňovať na rôznych rínkoch a jarmokoch a budeme v tom pokračovať. Ten ohlas bol neskutočný. Vypredali sme všetko do posledného kúsku,“ spomína Tímea.

pinchofsweet-kavickari-kavickarisk-nitra

Cheesecake-y prekonali crêpe cake-ami

To, že sa dievčatá z Pinch of Sweet preslávili lahodnými krémovými cheesecake-ami – napríklad mangový s mangovým pyré, makový s višňovým pyré, tekvicový s moussom z bielej čokolády, škoricový, citrónový s citrónovým krémom a mnoho ďalších, dokázali prekonať crêpe cake-ami – palacinkovými tortami. Na slovenský trh s tým prišli ako prvé a dnes už každý vie, že Pinch of Sweet, to sú tie šikovné baby, ktoré robia výborné crêpe cake-y s príchuťami od výmyslu sveta. „Nejako sme cítili, že musíme vymyslieť niečo iné, nové a neopozerané. A vyšlo to. Crêpe cake-y sú taká naša hviezda, ktorá sa postupne stáva aj obľúbenou alternatívou svadobnej torty. Chceme, aby si nás ľudia s nimi spájali a stali sa pre nás typické,“ zhodli sa dievčatá, ktoré len minulý rok napiekli vyše 30 600 kusov palaciniek a strávili pri nich 250 hodín čistého času. Na otázku, kde čerpajú inšpiráciu, je odpoveď jasná: „Z cestovania a internetu. Nápadov je nekonečne veľa, už len treba byť v niečom originálny. Keď natrafíme na zaujímavý recept, vždy si ho pretvoríme na náš obraz, na naše chuťové poháriky. Nikdy sa neinšpirujeme do bodky. Myslím si, že v každom biznise by mal človek tvoriť to svoje.“

vyroba-pinchofsweet

Nedocenený quiche

Minulý rok na jar sa rozhodli ich sladký svet trošku vyvážiť a obohatiť a na trh uviedli slaný francúzsky koláč quiche. Už jeho vôňa vám naznačí, že zostať len pri jednom kúsku by bol nadľudský výkon. Karamelizované hrušky, cibuľka, opečená slaninka a gorgonzola… Túto zaujímavú kombináciu chutí si Tímea priniesla z dovolenky. Hoci kaviarne reagovali pozitívne, nevedeli quiche predať. „Ľudia to nepochopili. Je to lahodný, priam delikátny koláč, ktorý sa môže podávať na studeno, ale dá sa ním alternovať aj teplá kuchyňa. Je vláčny vďaka základu, ktorý tvoria syr, vajíčka a smotana. Hodí sa perfektne na raňajky, v lete je ideálny k vínu. My by sme ho jedli stále. Moja sestra sa ma vždy pýtala, do ktorých kaviarni sme dodali quiche a potom ich skupovala. Hnevala sa na mňa, že ho domov nenosím častejšie,“ vraví Nina. Veríme, že éra quicheov raz príde a nedá na seba dlho čakať. Na najbližšom rínku či jarmoku určite vyskúšajte tento nedocenený koláčik. Garantujeme vám, že neobanujete.

pinchofsweet-slovensko-kavickari-kavickarisk-nitra-nr-pozitky

Týždne strávené v labe

Minimalistický štýl koláčov a vôbec celej ponuky Pinch of Sweet vyznieva tak dokonale a prirodzene, až sa môže zdať, že všetko im šlo hladko a jednoducho. Opak je však pravdou. Stoja za tým týždne strávené v labe, desiatky zhorených či nedopečených koláčov. O vychytávaní a kombinovaní chutí, hľadaní správnych pomerov, skúšaní a tvorení receptov nehovoriac. „Sme samoukovia, naučili sme sa všetko samé, formou pokus – omyl.“ To, čo ponúkajú, sa snažia robiť naozaj dobre. Každý koláč chutí tak, ako má a ešte o niečo lepšie. Za každým sa skrývajú hodiny vychytávania detailov, žiadny nemajú v ponuke do počtu. Originálne cheesecake-y si zašli chutnať až do New Yorku, aby ich vedeli pripraviť čo najdokonalejšie – oku lahodiace s krásnymi hladkými okrajmi a s krémovou textúrou vo vnútri. „Tam sme si uvedomili, že aj nahý, bez akéhokoľvek toppingu, nádherne čistý, môže byť krásny.“ Ich bábovky sú vláčne a nadýchané. Tartaletky jemné, no chuťovo výrazné. Kiše už vôňou neprekonateľné. Crepe cake-y ľahučké a svieže a puffky s chrumkavou čokoládovou polevou sa rozplývajú na jazyku. Pavlovky vás prekvapia netradičnými príchuťami.

nitra-kolacikx

Dokonalý minimalizmus

Úhľadný, čistý minimalistický štýl sa nesie ich stránkou, e-shopom, feedom na instagrame a aj vizuálom samotných koláčikov. Stal sa pre nich typický a nepotreboval ani debatu v začiatkoch. „Cukrárky si väčšinou fotia torty držiac v rukách alebo na stojane vo výrobni. My sme sa chceli v tomto odlíšiť a spraviť to inak. Fotiť na bielom pozadí, nech vynikne samotný koláč, jasné línie, nech je to dokonalé. Má to však aj svoje negatívum. Na ľudí to vraj pôsobí až tak profesionálne, že majú pocit, že si to nemôžu objednať, lebo na nich nemáme čas a koláče dodávame len do vychytených miest,“ priznávajú Tímea aj Nina, ktoré radšej ako seba prezentujú svoju prácu. Nechcú však pôsobiť nedostupne. Bola by škoda nevedieť, že za Pinch of Sweet sa skrývajú tieto veselé dámy, ktoré si vážia každého zákazníka a rady vyhovejú aj špeciálnym požiadavkám na bezlaktózové či low-carbové verzie koláčov vhodných aj pre diabetikov.

nitra-slovensko-pozitky-kavickarisk

V jednoduchosti je krása

A ako vnímajú aktuálne trendy na Slovensku? „Snažíme sa vymýšľať vlastné veci a neviezť sa na vlne trendov. Občas sa s úžasom prizeráme, lebo prehľad treba mať, ale už od začiatku si ideme tou svojou minimalistickou cestou a chceme sa toho držať. Trendy nás nedokážu veľmi ovplyvniť. Napríklad pri Pavlových tortičkách má vyniknúť chuť, preto ich len jemne doťukneme pistáciami, ovocím, ale nepreháňame to. Koláčiky sú krásne a chutné také, aké sú.“ Dievčatá z Pinch of Sweet sa držia hesla – v jednoduchosti je krása. V ich príbehu to naozaj nie je fráza, ale posolstvo, ktorým nám do života vnášajú chvíľky pohody pri vychutnávaní ich božských koláčikov – vizuálne minimalistických, no chuťovo bohatých a krásne vyvážených.

pinchofsweet-slovensko-prisalkekavy-kavickarisk

Za poskytnutie priestorov na fotenie ďakujeme: Gio Cafe na Kupeckej v Nitre.

Pinch of Sweet nájdete aj na instagrame.

 

Text: Kristína Brezinová Rídekyová

Foto: Kristína Brezinová Rídekyová

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť