Nedeľné varenie – v štýle Rakúsko – Uhorska

 Nedeľné varenie – v štýle Rakúsko – Uhorska

Poďte si s nami zaspomínať na éru starého Rakúsko – Uhorska. Vychutnajte si s nami delikatesy, ktoré musia chutiť snáď každému. Tieto chute sme dostali do kolísky a rástli sme s nimi. Tak si poďme uvariť tradičný obed!

Nie každý deň je nedeľa. Preto zavolajte na obed svojich starkých, uvarte si tradičné delikatesy a zaspomínajte na doby minulé!

 

1. Hortobádyiho palacinka

 

SUROVINY:

 

Palacinky: 200 g hladká múka, 2 ks vajce, 400 ml mlieko

Kuracia zmes: 1000 g kurča celé, soľ, olej (na vymastenie panvice), 200 g cibuľa, 20 g mletá červená paprika, 50 ml oleja, 100 ml smotany, 50 g paradajkové pyré, mleté čierne korenie, bylinka

 

Hortobádyiho palacinka

 

POSTUP:

 

Palacinky:

Mlieko, múku, vajíčka spolu vložíme do nádoby a metličkou, alebo metličkovým mixérom dobre vymiešame do hustejšej hmoty. Cesto si necháme odpočinúť. Na panvicu si dáme ČL oleja, necháme dobre zahriať. Odležané cesto premiešame a vhodnou naberačkou vlejeme na panvicu, tenkú vrstvu a pečieme palacinky. Opekáme z oboch strán do zlatista.

 

Kuracia zmes:

Kuchynsky upravené kura, opláchneme pod tečúcou vodou a nakrájame. V hrnci si pripravíme cibuľový základ, pridáme mletú papriku podlejeme mierne vodou a pridáme kúsky kurčaťa, dolejeme vodou a povaríme približne 30 minút. Mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Omáčku necháme prevariť, dochutíme soľou a korením a precedíme cez jemné sitko, aby sme sa zbavili kúskov cibule, poprípade mäsa. Zjemníme smotanou a necháme zredukovať na polovicu svojho objemu. Vychladnuté kuracie mäso si vykostíme, zbavíme kože a nasekáme na jemno, poprípade zomelieme. Dochutíme soľou a korením. Na panvičke si zahrejeme olej, pridáme paradajkové pyré a zarestujeme. Pridáme nasekané kura, spolu dobre premiešame, prehrejeme. Takto pripravenou zmesou naplníme palacinky do tvaru batôžka. Palacinku prekrojenú šikmým rezom servírujeme na tanieri jemne preliatu jemnou omáčkou. Naplnené palacinky môžeme taktiež zapekať. Pripravené batôžky poukladáme na tesno vedľa seba do hlbšieho pekáča, prelejeme pripravenou omáčkou a pri teplote 200°C zapekáme približne 10 minút.

 

Hortobádyiho palacinka

 

2. Teľací perkelt s jablkami, podávaný s haluškami

 

SUROVINY:

 

Halušky: 400 g polohrubá múka

 

Perkelt: 800 g Teľacie stehno, 2 ks vajce, 150 g zemiakov, soľ, studená voda, 100 g Cibuľa, 100 g Paprika PCR, 2 ks Bobkový list, 150 g Paradajka, 200 ml Smotana, 250 ml Smotana kyslá, 500 g Jablká, 100 g Mletá červená paprika, Mleté biele korenie, Olej

 

Ján Duda Leberfinger

 

 

POSTUP:

 

Z múky, vajec, soli a najemno nastrúhaných zemiakov si pripravíme hustejšie cesto na halušky, do ktorého postupne prilievame studenú vodu. Vo vhodnom hrnci privedieme k varu osolenú vodu s trochou oleja do ktorej zavaríme halušky. Keď nám vystúpia na povrch zlejeme cez sitko a prepláchneme studenou vodou. Opláchnuté a osušené teľacie stehno si nakrájame na väčšie, približne 50 g kocky. Do hrnca vlejeme studenú vodu, pridáme bobkový list a nakrájané kocky, osolíme pridáme celé čierne korenie a uvaríme do mäkka. Po uvarení vyberieme mäso a odložíme na teplé miesto. V druhom hrnci si zahrejeme olej pridáme nakrájanú cibuľu, papriku, paradajku a jabĺčka bez jadrovníkov a spolu orestujeme pridáme mletú červenú papriku, podlejeme vývarom z teľacích kociek a necháme podusiť. Vymixujeme ponorným mixérom do hladka, precedíme cez jemné sitko. Zahrejeme, zjemníme kyslou smotanou, poprípade zahustíme kukuričným škrobom. Do takto pripravenej omáčky vložíme uvarené mäso, spolu prehrejeme a môžeme podávať. Servírujeme halušky, tri kúsky mäsa zalejeme omáčkou, dekorujeme plátkami jabĺčka.

 

Teľací perkelt s jablkami, podávaný s haluškami

Teľací perkelt s jablkami, podávaný s haluškami

 

 

3. Jablková štrúdľa so šodó krémom

 

SUROVINY:

 

Šodó krém: 4 ks vajcia

 

 

Štrúdľa: 150 g lístkového cesta, 100 g kryštálový cukor, 200 ml biele víno, 500 g jabĺk, 100 g vlašských orechov, 50 g rozpusteného masla, 50 g hrozienok, 2 cl rum (môžeme použiť aj arómu), 1 ks vaječný žĺtok, 50 g cukru, 1 ks vanilkového cukru, 10 g práškového cukru (na posypanie), 100 g hladká múka na pomúčenie

 

Jablková štrúdľa so šodó krémom

 

 

POSTUP:

 

Šodó:

 

Hrniec s vodou privedieme k varu. Pripravíme si vhodnú misku, ktorú potom môžeme položiť na hrniec, aby sme si vytvorili vodný kúpeľ. Do misky vyklopíme vaječné žĺtky, pridáme cukor a spolu premiešame. Takto pripravenú zmes položíme na paru (vodný kúpeľ) a za stáleho miešania prehrievame a postupne prilievame biele víno. Šľaháme metličkou do zhustnutia a napenenia. V prípade potreby dosypeme kryštálový cukor. Takto pripravený krém prelejeme do nádoby a necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke.

 

Štrúdľa:

 

Na pomúčenej doske si rozvaľkáme štrúdľové cesto na rovnomernú hrúbku. Jablká si očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na väčšie kocky. Posypeme cukrom, premiešame a necháme odležať. Hrozienka si namočíme do rumu, zmiešaného so studenou vodou v pomere 1:1 a necháme napučať. Nakrájané jablká zbavíme prebytočnej vody pridáme napučané hrozienka, spolu dobre premiešame a navrstvíme na cesto, posypeme orechmi, prelejeme roztopeným maslom. Vaječný žĺtok zmiešame s vodou rozmixujeme a potrieme kraje cesta. Zatočíme do tvaru štrúdle, popicháme vidličkou, aby nám unikala prebytočná para. Vložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme roztrepaným vajíčkom.

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 180°C približne 20 minút.

 

Jablková štrúdľa so šodó krémom

 

 

 

Menu pripravil šéfkuchár reštaurácie Leberfinger, Ján Duda.

Ján Duda Leberfinger

 

Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články