Nedeľné varenie: Recept na chutný domáci hovädzí hamburger s volským okom

 

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna špajza, ktorá dokázala čarovať. Vďaka pár ingredienciám a chuti variť stvorila pochúťku, ktorú milujú snáď všetci. Nechajte sa inšpirovať. Dnes to bude recept na chutný domáci hovädzí hamburger s volským okom, karamelizovanou cibuľkou a slaninkou. Mňam!

Suroviny: Na výrobu domácej žemle ( 7 porcií) potrebujeme: mlieko 2 dcl, voda 2 dcl, lyžica cukru (med), lyžica soli, 1 celé droždie, lyžica masla, 660 g hladká múka. Kus hovädzieho mäsa podľa vkusu ktoré zalejeme pivom a necháme odležať. Kúsok mastnej slaniny, soľ, korenie, bylinky.

carovna spajza

Postup: všetky ingrediencie zmiešame a zamiesime cesto, ktoré necháme kysnúť. Potom si nakrájame 125-135 g bochníčky, ktoré si vytvarujeme do žemieľ a dáme na plech. Nezabudneme podložiť papierom na pečenie. Takto pripravené necháme odstáť, následne potrieme žĺtkom, posypeme sezamom a pečieme na 180 stupňov asi 15 minút.

carovna spajza

Mäso zomelieme spolu so slaninou, pridáme ostatné ingrediencie a vytvarujeme placky. Na rozpálenej panvici opečieme mäso z oboch strán, následne dopečieme s plátkom syra. Počas pečenia si na druhej panvici opečieme plátky slaninky, cibuľu, ktorú polejeme medom. Bežným spôsobom si tiež pripravíme volské oko.

burger

Na záver žemľu rozkrojíme, obe strany potrieme domácim dressingom, na spodnú časť dáme čerstvý šalát, v Špajzi preferujú Valerián. Následne naukladáme volské oko, slaninku a do zlatista opečenú medovú cibuľku. Na záver položíme vrchnú časť žemle a ozdobíme drevenou špajdlou. Podávame s domácimi hranolkami.

Recept pre dnešné Nedeľné varenie si pripravil Jozef „Dodo“ Jando z Čarovnej Špajze.

Jozef Jando šéfkuchár

Text: Kávičkári

Foto: Ondrej Bobek

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť