Nedeľné varenie – Poobedňajšie pokušenie
Čo by to bol za nedeľný obed bez príslovečnej sladkej bodky? Tri dobroty z pezinskej koláčikovni Marlotka sú presne také, aké dezerty po slávnostnom obede majú byť – neodolateľné, výnimočné a plnej chuti, na ktorú budú vaše chuťové poháriky ešte dlho spomínať. Lebo nedeľa je skrátka nedeľa.
1.Brownies s keksíkmi Kitkat a cream cheese
Suroviny:
75 g hladkej múky
56 g kakaa
1⁄4 č. lyž. soli
1⁄2 č. lyž. kypriaceho prášku
172 g masla
288 g krištáľového cukru
3 vajcia
2 čajové lyž. vanilky
4 ks keksíkov Kit-Kat
Poleva:
227 g krémového syru
2 vajcia (izbovej teploty)
454 g práškového cukru
1 čajová lyž. vanilky
Postup:
Predhrejeme si rúru na 175 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Do misy spolu preosejeme múku, kakao, soľ a kypriaci prášok. Roztopíme si maslo, primiešame doň krištáľový cukor, vajíčka a vanilkovú esenciu. Primiešame suché ingrediencie a nalejeme do pripraveného plechu. Na kakaovú zmes rovnomerne naukladáme pozdĺžne nalámané keksíky Kit Kat. Na polevu rozmixujeme krémový syr do hladkého krému. Po jednom pridávame vajíčka. Postupne pridáme cukor a vanilkovú esenciu. Vylejeme na vrch brownie a dáme piecť na 55 ‐ 60 minút. Po vytiahnutí z rúry bude povrch brownie zlato‐hnedý. Pred podávaním nechajte vychladnúť pár hodín v chladničke.
2.Čokoládovo banánová Pavlova torta
Suroviny:
Korpus:
6 bielok
300 g práškového cukru
3 p. lyž. kakaového prášku
1 č. lyž. balzamikového octu
50 g horkej čokolády
Krém:
1000 ml šľahačky
400 g kvalitnej horkej čokolády 4 banány
Postup:
Šľahačku s nalámanou čokoládou si predvaríme deň dopredu. Predhrejeme rúru na 180 C. Vystelieme plech papierom na pečenie. Dáme šľahať bielka. Keď sú bielka napenené, začneme po lyžiciach postupne pridávať cukor. Bielka šľaháme, až kým nie je sneh pevný a lesklý. Sneh poprášime kakaom, pridáme balzamikový ocot a nastrúhanú čokoládu a sneh, zľahka premiešame. Sneh potom dáme na plech a vytvarujeme kruh s priemerom cca 23 cm. V rúre znížime teplotu na 150 C a dáme piecť na 1h a 15 min. Po vytiahnutí je korpus chrumkavý na povrchu a šťavnatý vo vnútri. Kým korpus vychladne, vyšľaháme si čokoládovú šľahačku dotuha. Na prvý korpus navrstvíme polovicu banánov a vyšľahanej šľahačky a priklopíme druhým korpusom a postup zopakujeme.
3.Kokosovo – mangový mousse
Suroviny:
‐ 2 očistené, roztlačené mangá
‐ 1 malá lyžička práškovej želatíny
‐ 60ml vody
‐ 1 konzerva (398ml) kokosového mlieka
143g kryštálového cukru
‐ 2 bielka
‐125ml (33%) smotany na šľahanie
Postup:
Do malej misky dáme vodu, vsypeme želatínu a necháme napučať aspoň 5 minút. V hrnci zohrejeme polovicu kokosového mlieko so 100g cukru, až kým sa nerozpustí. Dáme preč z ohňa, a pridáme želatínu, miešame kým sa nerozpustí. Pridáme zvyšok kokosového mlieka. Prelejeme do misky. Dáme chladiť, miešame až kým hmota nezačne hustnúť.
V inej miske vyšľaháme bielka dotuha. Pridáme postupne zvyšok cukru.
V ďalšej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie tiež dotuha.
Jemne vmiešame šľahačku, potom vyšľahané bielka do kokosového krému.
Pripravíme si 6 malých misiek alebo pohárikov, kam budeme dávať penu. Najprv dáme vrstvu kokosovej peny a na vrch vrstvu manga. Dáme na dve hodiny do chladničky a následne môžeme dozdobiť napríklad s mätou.
Recepty do rubriky Nedeľné varenie pripravili Soňa Chovancová a Kristína Hupková z pezinskej koláčikovne Marlotka
Text: Barbora Daxner
Foto: Ondrej Bobek