Nedeľné varenie- Kvetná nedeľa

 Nedeľné varenie- Kvetná nedeľa

Už o týždeň tu máme najväčšie cirkevné sviatky v roku. Predchádza im krásny sviatočný deň, Kvetná nedeľa. Ako si ju čo najlepšie vychutnať? Samozrejme pri dobrom jedle. Dobrú chuť!

 

Recepty na dnešnú “Kvetnú nedeľu” si pripravil Matej Homola, šéfkuchár príjemného hotela ukrytého v lese, Hotel Termál Vyhne. Sú prekrásne farebné a tematické ako jar. Vychutnajte si ich spolu s nami.

 

1. Žihľavový krém so strateným vajcom a pažítkovým snehom

 

SUROVINY:

 

50g žihľava, 2 ks vajce, 6 dcl zeleninový vývar, 6 dcl smotana na šľahanie, 150 g maslo, 20 g soľ, 2 g muškátový orech, 20 g pažítka, 5 g solamyl, 50 g šalotka, 2 dcl biele víno, 1 polievková lyžica octu

 

žihľavová polievka

 

POSTUP:

 

Šalotku nakrájame na jemno, speníme, zalejeme vývarom a smotanou. Pridáme 25 g žihľavy, po 5 minútach varenia, rozmixujeme, pridáme solamyl a najemno nasekaný zvyšok žihľavy. Stratené vajce – vajce dáme variť do osolenej octovej vody.  Pažítkový sneh – vyšľaháme 1 bielok, pridáme pažítku, soľ. Uvaríme z toho ňoky a dáme variť do mlieka.

 

žihľavová polievka

 

 

2. Bonbón z jarného kuriatka plnený králičou pečienkou a slaninkou na špenátovom- reďkovkovom šaláte s penou z kozieho syra (4 porcie)

 

SUROVINY:

 

1 x mini jarné kuriatko (400g), 50 g kuracie prsia, 50 g králičia pečienka, 1 ks vajce, 50 g slanina, 20 g soľ, 50 g špenát, 100 g reďkovka, 2 dcl smotana na šľahanie, 50 g hladká múka, 100 g maslo, 1 g muškátový orech, 2 plátky želatína, 1 dcl demiglas(šťava), 100 g kozí syr, 2 zväzky jarnej cibuľky, 10 g pažítka, 1 ks citrón,  2 cl olivový olej, med podľa potreby

 

 

Bonbón z jarného kuriatka plnený králičou pečienkou a slaninkou na špenátov – reďkovkovom   šaláte s penou z kozieho syra

 

POSTUP:

 

Jarné kuriatko vykostíme, rozrežeme na 4 rovnaké porcie. Kuracie prsia zomelieme, pridáme vajce, smotanu a rozmixujeme. Pridáme slaninku nakrájanú na kocky a nakrájanú petržlenovú vňať, porcie natreme fášou, do stredu dáme králičiu pečeň a zabalíme do tvaru bonbónu, bonbón zabalíme do fólie a alobalu a varíme 30 minút. Zo smotany, muky a muškátového orechu pripravíme bešamel , pridáme 2 plátky želatíny. Po uvarení bonbónu ho rozbalíme, bonbón polievame 2-3 krát bešamelom. Na ozdobu použijeme demiglas.

Z kozieho syru a smotany vyšľaháme penu, pridáme nasekanú pažítku. Šalát – reďkovku nakrájame na rezance, pridáme citrónovú šťavu, špenát, med, dochutíme soľou a podávame.

 

 

Bonbón z jarného kuriatka plnený králičou pečienkou a slaninkou na špenátov – reďkovkovom   šaláte s penou z kozieho syra

 

3. Jahňacie kolienko dusené na zelenine, rozmaríne a bielom víne s medovým cesnakom podávané so špargľovým knedlíkom (4 porcie)

 

SUROVINY:

 

4 ks jahňacie kolienka, 200 g koreňovej zeleniny, 15 g rozmarín (čerstvý), 0,5 l biele vino, 2 g čierne korenie, 20 g soľ, 150 g maslo, 3 dcl smotany na šľahanie, 10 g medvedí cesnak, 2 dcl olej olivový, 200 g špargľa, 2 ks rožok, 5 g pažítka, 1 zväzok jarná cibuľka, 100 g hrubá múka, 1 ks kypriaci prášok, 0,5 dcl mlieka, 100 g šalotka

 

 

Jahňacie kolienko dusené na zelenine, rozmaríne a bielom víne s medovým cesnakom  špargľovým knedlíkom

 

POSTUP:

 

Koreňovú zeleninu nakrájame na kocky a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme nakrájanú šalotku, orestujeme do zlata, zalejeme bielim vínom a vývarom. Kolienka nakoreníme, osolíme a dáme variť. Pridáme rozmarín a varíme 2 až 2,5 hodiny. Mäkké kolienka vyberieme. Šťavu necháme vyredukovať, pridáme smotanu a maslo, dochutíme soľou, na záver pridáme najemno nasekaný medvedí cesnak. Špargľový knedlík – rožky nakrájame na malé kocky, vysušíme ich a rúre. Pripravíme si cesto z hrubej múky, vajec, soli. Pridáme nakrájané rožky, špargľu, jarnú cibuľku, pažítku. Vytvarujeme guľky a vložíme do vriacej vody. Varíme 10-15 minút.

 

 

Jahňacie kolienko dusené na zelenine, rozmaríne a bielom víne s medovým cesnakom  špargľovým knedlíkom

 

Menu pripravil Matej Homola, šéfkuchár hotela Hotel Termál Vyhne.

matej homola šéfkuchár

 

 

FOTO: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články