Najlepšie reštaurácie podľa Gault&Millau. Kto získal ocenenie?

Foto: Simona Budinská
Gault&Millau sa na Slovensku stal realitou. 2.6. sa v bratislavskej Starej tržnici konalo podujatie, kde boli odozdávané ocenenia pre najlepšie slovenské reštaurácie. Kto patrí medzi tých najlepších a ktorý podnik získal historicky prvé štyri kuchárske čiapky?

Vznik Gault&Millau
Gault&Millau vznikol v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, dvoma novinármi a kritikmi – Henrim Gaultom a Christianom Millauom. V roku 1972 vyšlo prvé francúzske číslo, ktoré sa ihneď stretlo s veľkým ohlasom. Cieľom ich sprievodcu bolo poskytnúť čitateľom nezávislé a objektívne hodnotenie kvality jedla, obsluhy a atmosféry v reštauráciách. Dnes je sprievodca aktívnym v 20 krajinách sveta od Japonska cez Spojené Arabské Emiráty po Francúzsko. Najnovším prírastkom je Slovensko, ktoré vznik nového bedekra pokrstilo 2.6. 2025.


Ocenené reštaurácie v rámci bedekra Gault&Millau s 1 a 2 kuchárskymi čiapkami
Reštaurácie, ktoré boli ocenené jednou kuchárskou čiapkou, sa dostali do bedekra po získaní počtu bodov v rozmedzí od 11- 12,5 boda. Týchto reštaurácii bolo až 71. Medzi ocenenými boli napríklad 4 sochy, Al Faro Ristorante či Ramen Kazu.
Medzi ocenenými reštauráciami, ktoré získali dve čiapky, boli tie, ktoré získali počet bodov v rozmedzí 13- 14,5 bodov. Hodnotenie si odniesli naozaj kvalitné reštaurácie so špičkovými službami. Medzi ocenenými boli napríklad Akadémia beer and bistro, AUCAFÉ, Frenchie Restaurant či Collette.
Reštaurácie ocenené troma kuchárskymi čiapkami
Vysoká úroveň kuchyne, služieb i ambientu. Splnenie týchto požiadaviek malo až 9 výborných slovenských reštaurácií. Tieto reštaurácie získali počet bodov v rozmedzí 15-16,5. Ocenené reštaurácie boli: ARTE Restaurant, BISTRIC Restaurant, Edomae Sushi Matsuki, Gašperov Mlyn, IRIN., Origin, RIVERBANK Restaurant, Semillon Restaurant a SEVEN Restaurant Caffé.

Reštaurácia ocenená 4 čiapkami
Jedinou reštauráciou, ktorá získala počet bodov v rozmedzí 17-18,5 bola reštaurácia ECK.

Gault&Millau AWARDS
Tneto rok boli na slovensku odovdzané 4 významné ocenenia v rámci Gault&Millau Awards. Tieto trofeje si odniesli až 4 šéfkuchári.
POP roku
Kategória, ktorú získava podnik, ktorý primárne nie je reštauráciou. Môže byť bistrom ale aj raňajkárňou. Toto ocenenie získal Roman Kóňa z Mäso od Romana.

Mladý talent roku
Mladý talent roku je ocenenie udelené šéfkuchárovi do 35 rokov s bodovým ziskom 11 a viac bodov, ktorí sú nádejnými a inšpiratívnymi osobnosťami. Toto ocenenie dostal Patrik Pokrývka zo Sissi Restaurant.

Šéfkuchár zajtrajška 2025
Ocenenie, ktoré sa vyznačuje inovatívnym prístupom k trendom a svojej práci získal Lukáš Heuser z reštaurácie Origin.

Šéfkuchár roka 2025
Toto ocenenie získal šéfkuchár, ktorý sa vyznačuje svojou osobnosťou a originalitou. Zároveň bol inšpektormi vyhodnotený ako najväačší potenciál pre celé Slovensko. Ocenenie získal Daniel Tilinger.

O Gault&Millau
Medzinárodný gastronomický sprievodca Gault&Millau prichádza do našej krajiny v rovnakom období ako prestížny Michelin Guide, ktorý sa zameriava predovšetkým na známe reštaurácie vyššej kategórie. Gault&Millau prináša na slovenskú gastroscénu čerstvý impulz a rozmanitosť. Hlavným partnerom je spoločnosť METRO.
Zahŕňa podniky zo všetkých kútov Slovenska, s rôznorodými kulinárskymi prístupmi či konceptmi a neobmedzuje sa len na známe prevádzky, fine dining a reštaurácie v hlavnom meste.
Gault&Millau sa sústreďuje nielen na kvalitu jedla, ale aj na prístup k surovinám, kreativitu, atmosféru a pomer ceny a kvality. Kladie dôraz na čerstvosť, spôsob spracovania a prezentáciu jedál, pričom vyzdvihuje inovácie a nové talenty, ktoré prinášajú novú perspektívu na kulinársky svet.
Zámerom Gault&Millau je prinášať objektívne hodnotenia, ktoré podporujú rôznorodosť a rast gastronómie v krajine. Šéfinšpektor Michal Ondriš je presvedčený, že objektívne hodnotenie dokáže reštauráciu motivovať k lepším výkonom a pomôcť jej zviditeľniť sa na medzinárodnej úrovni.
Text: Simona Budinská a redakcia Kávičkári/ Gault&Millau TS