Najlepšie reštaurácie podľa Gault&Millau. Kto získal ocenenie?

 Najlepšie reštaurácie podľa Gault&Millau. Kto získal ocenenie?

Foto: Simona Budinská

Gault&Millau sa na Slovensku stal realitou. 2.6. sa v bratislavskej Starej tržnici konalo podujatie, kde boli odozdávané ocenenia pre najlepšie slovenské reštaurácie. Kto patrí medzi tých najlepších a ktorý podnik získal historicky prvé štyri kuchárske čiapky? 

Foto: Marek Musil

Vznik Gault&Millau

Gault&Millau vznikol v šesťdesiatych rokoch minulého storočia,  dvoma novinármi a kritikmi – Henrim Gaultom a Christianom Millauom. V roku 1972 vyšlo prvé francúzske číslo, ktoré sa ihneď stretlo s veľkým ohlasom. Cieľom ich sprievodcu bolo poskytnúť čitateľom nezávislé a objektívne hodnotenie kvality jedla, obsluhy a atmosféry v reštauráciách. Dnes je sprievodca aktívnym v 20 krajinách sveta od Japonska cez Spojené Arabské Emiráty po Francúzsko. Najnovším prírastkom je Slovensko, ktoré vznik nového bedekra pokrstilo 2.6. 2025.

Gault&Millau Slovensko
Foto: Marek Musil
Gault&Millau krst
Pokrstenie nového bedekra Gault&Millau bolo na vysokej úrovni. Krstili (zľava): Šéfinšpektor pre Gault&Millau Slovensko Michal Ondriš,  Vice prezident pre Gault&Millau International  Juan Carlos Torres, CEO Gault&Millau Slovensko Miroslav Lekeš a CEO Gault&Millau Rakúsko Karl Hohenlohe. Foto: Marek Musil

Ocenené reštaurácie v rámci bedekra Gault&Millau s 1 a 2 kuchárskymi čiapkami

Reštaurácie, ktoré boli ocenené jednou kuchárskou čiapkou, sa dostali do bedekra po získaní počtu bodov v rozmedzí od 11- 12,5 boda. Týchto reštaurácii bolo až 71. Medzi ocenenými boli napríklad 4 sochy, Al Faro Ristorante či Ramen Kazu.

Medzi ocenenými reštauráciami, ktoré získali dve čiapky, boli tie, ktoré získali počet bodov v rozmedzí 13- 14,5 bodov. Hodnotenie si odniesli naozaj kvalitné reštaurácie so špičkovými službami. Medzi ocenenými boli napríklad Akadémia beer and bistro, AUCAFÉ, Frenchie Restaurant či Collette.

Reštaurácie ocenené troma kuchárskymi čiapkami

Vysoká úroveň kuchyne, služieb i ambientu. Splnenie týchto požiadaviek malo až 9 výborných slovenských reštaurácií. Tieto reštaurácie získali počet bodov v rozmedzí 15-16,5. Ocenené reštaurácie boli: ARTE Restaurant, BISTRIC Restaurant, Edomae Sushi Matsuki, Gašperov Mlyn, IRIN., Origin, RIVERBANK Restaurant, Semillon Restaurant a SEVEN Restaurant Caffé.

Jirka Zajíček a reštaurácia ARTE získali ocenenie troch kuchárskych čiapok. foto: Dominika Noskovičová

Reštaurácia ocenená 4 čiapkami 

Jedinou reštauráciou, ktorá získala počet bodov v rozmedzí 17-18,5 bola reštaurácia ECK.

Eck-restaurant
Unikátne hodnotenie neuveriteľných 4 kuchárskych čiapok si odniesla reštaurácia ECK. Foto: Rudolf Sladkovský

Gault&Millau AWARDS

Tneto rok boli na slovensku odovdzané 4 významné ocenenia v rámci Gault&Millau Awards. Tieto trofeje si odniesli až 4 šéfkuchári.

POP roku

Kategória, ktorú získava podnik, ktorý primárne nie je reštauráciou. Môže byť bistrom ale aj raňajkárňou. Toto ocenenie získal Roman Kóňa z Mäso od Romana.

Foto: Marek Musil

Mladý talent roku

Mladý talent roku je ocenenie udelené šéfkuchárovi do 35 rokov s bodovým ziskom 11 a viac bodov, ktorí sú nádejnými a inšpiratívnymi osobnosťami. Toto ocenenie dostal Patrik Pokrývka zo Sissi Restaurant.

Patrik-Pokryvka
Foto: Rudolf Sladkovský

Šéfkuchár zajtrajška 2025

Ocenenie, ktoré sa vyznačuje inovatívnym prístupom k trendom a svojej práci získal Lukáš Heuser z reštaurácie Origin.

Foto: Rudolf Sladkovský

Šéfkuchár roka 2025

Toto ocenenie získal šéfkuchár, ktorý sa vyznačuje svojou osobnosťou a originalitou. Zároveň bol inšpektormi vyhodnotený ako najväačší potenciál pre celé Slovensko. Ocenenie získal Daniel Tilinger.

 

ECK Restaurant
Foto: Rudolf Sladkovský

 

O Gault&Millau

Medzinárodný gastronomický sprievodca Gault&Millau prichádza do našej krajiny v rovnakom období ako prestížny Michelin Guide, ktorý sa zameriava predovšetkým na známe reštaurácie vyššej kategórie. Gault&Millau prináša na slovenskú gastroscénu čerstvý impulz a rozmanitosť. Hlavným partnerom je spoločnosť METRO.

Zahŕňa podniky zo všetkých kútov Slovenska, s rôznorodými kulinárskymi prístupmi či konceptmi a neobmedzuje sa len na známe prevádzky, fine dining a reštaurácie v hlavnom meste.

Gault&Millau sa sústreďuje nielen na kvalitu jedla, ale aj na prístup k surovinám, kreativitu, atmosféru a pomer ceny a kvality. Kladie dôraz na čerstvosť, spôsob spracovania a prezentáciu jedál, pričom vyzdvihuje inovácie a nové talenty, ktoré prinášajú novú perspektívu na kulinársky svet.

Zámerom Gault&Millau je prinášať objektívne hodnotenia, ktoré podporujú rôznorodosť a rast gastronómie v krajine. Šéfinšpektor Michal Ondriš je presvedčený, že objektívne hodnotenie dokáže reštauráciu motivovať k lepším výkonom a pomôcť jej zviditeľniť sa na medzinárodnej úrovni.

 

 

Text: Simona Budinská a redakcia Kávičkári/ Gault&Millau TS

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články