Miroslav Škorvánek a jeho COLD BREW coffee je jednoznačný hit leta
Miroslav Škorvánek je v kávovom svete známym menom. Po absolvovaní mnohých baristických súťaží cez otvorenie známej a vychýrenej kaviarne U Baristu v Michalovciach. Tá vznikla z pôvodného depa pre sanitky. Miro kávu miluje tak, že jej obetoval celý svoj profesijný život, a áno, aj svoje predlaktie. Usilovný barista a budúci dvojotec nezaháľa a (nielen) na východ prináša svoju novinku – COLD BREW coffee v sklenom obale.
Mirko, od čias otvorenia tvojej dnes už ikonickej kaviarne v Michalovciach ubehol nejaký ten čas. Svoj príbeh si opísal v knihe (ne)učebnica Gastrolove, prevádzka sa nachádza aj v bedekri top prevádzok Top miesta na Slovensku/ Top places in Slovakia. Čo máš nové?
Od nášho posledného rozhovoru sa zmenilo „pár“ vecí, cez obdobie korony, ktoré vôbec nebolo jednoduché, až po založenie rodiny. S priateľkou máme 3-ročného syna Mattea, ktorého už teraz volajú „malý barista“, a čoskoro sa k nemu pridá aj naša dcéra. Matteo bol naše slniečko počas ťažkých chvíľ korony a zároveň motivácia vymýšľať v podnikaní nové veci. Takže v práci, v kaviarni U Baristu aj v súkromí to bolo, ako sa hovorí, „veselé“, ale hlavne, že sme všetci zdraví.
Azda nie je prevádzka, ktorú by nezasiahla korona. Mnohí majitelia však vravia aj to, že sa veľmi zmenili hostia. Ako je to u vás?
Už keď počujem slovo korona, tak mám zimomriavky po celom tele. Myslím si, že je to „udalosť“, ktorá zasiahla veľmi veľa ľudí nielen v podnikaní, ale aj v osobných životoch. Nechcem nadávať ani sa rozčuľovať, som rád, že sme to prežili v zdraví a že sme udržali podnikanie a kaviareň nad vodou. Najviac som rád, že môžeme naďalej ponúkať kvalitnú kávu pre našich kávičkárov. Teraz už cítiť, že návyky ľudí sa trocha zmenili. Je to iné, ako to bolo pred koronou, ale dúfajme, že časom to bude lepšie. Som rád, že v tých najťažších časoch pri mne stála rodina, moje dievčatá v kaviarni a zákazníci, ktorí boli ochotní zájsť si po kávu aj cez okienko. Rád by som sa im touto cestou dodatočne poďakoval. Ďakujem, vďaka vám tu stále sme.
Do Michaloviec si priniesol svieži vietor. Tak ako ťa roky sledujem, viem, že sa snažíš svojim hosťom vždy doniesť niečo nové. Ako ťa vnímajú tvoji hostia a ako sa ti vlastne podniká v Michalovciach?
Podľa mňa je podnikanie v Michalovciach rovnaké ako inde. V inom meste som nepodnikal, tak to neviem s určitosťou porovnať. Stále na sebe musíš makať, vylepšovať veci a udržiavať stálu kvalitu. Prinášať novinky a sledovať trendy aj na sociálnych sieťach. Ľudia to majú radi. Zákazníci radi vyskúšajú niečo nové, aby si rozšírili obzory zo sveta kávy. U nás je každý podnik zameraný na určitý druh klientely. My sme zameraní na kávu a na to, čo s ňou súvisí. Preto sme pracovali aj na produkte COLD BREW coffee, ktorý je náš, nami vytvorený pre všetkých milovníkov kávy.
Keby si mal COLD BREW coffee predstaviť, čo to vlastne je?
Našou novinkou je COLD BREW coffee, ktorú u nás v kaviarni ponúkame niekoľko rokov, ale novinka je, že už sme sa dostali do štádia, že si ju vyrábame a balíme oficiálnou cestou sami podľa nášho receptu. Prešla dlhou cestou testovania, skúšania, vzoriek a rozborov. Dokonca došlo aj k zmene obalu, dizajnu a webu. Bola to náročná cesta a počas obdobia korony sme na tom neustále pracovali. Všetko trvalo nejaký čas, no konečne sme došli do cieľa a je to hotový výrobok, za ktorým si stojím.
Prečo si sa rozhodol vyjsť s produktom z kaviarne? Nie je odvážne baliť do skla?
Keď sme niekam cestovali a nebola poruke žiadna super kaviareň, bol to veľký problém. Káva z automatu alebo z benzínky? Nie, ďakujem. Baliť so sebou mlynček, zrno a alternatívku? Dá sa, ale niekedy nastane problém. Preto sme sa rozhodli ísť touto cestou a vytvoriť produkt, ktorý s nami môže cestovať. COLD BREW si vychutnám kedykoľvek a kdekoľvek a viem, že pijem výberovú, kvalitnú kávu, ktorá je bez konzervantov a cukrov, s vyšším obsahom kofeínu.
Viem si ho vychutnať ľadovo vychladené, čisté, ale i horúce. Alebo si ho namiešať v rôznych variantoch ktoré tiež nájdete na našej stránke. Dokonca si ho môžem vychutnať aj v zimnom období – zohriať a vychutnať ako teplý variant kávy. Je to proste všestranný základ kávy. Je na každom z nás, ako si ho budeme vychutnávať. Do nášho COLD BREW ide káva z kamarátovej pražiarne Karma coffee.
Ale predsa len nie je trošku riskantné posielať sklené fľaše, dokonca s kávou? Ako to máš ošetrené?
COLD BREW coffee posielame prepravnou službou a snažíme sa, aby bol balík doručený do 24 hodín od odoslania. Je označený ako krehké a sklo. Čo sa týka prepravy, naša COLD BREW coffee zvládne prepravu aj bez nutnosti udržiavať ju v chlade. Samozrejme, po preprave je najlepšie ju poriadne vychladiť a tak si ju užiť.
Ku COLD BREW coffee si však zladil ešte jeden produkt vhodný na letné chvíle. Predstavíš nám ho?
Úplnou novinkou odvodenou od COLD BREW je COLD BREW coconut latte. Je to COLD BREW káva v spojení s kokosovým mliekom, prírodnou kokosovou arómou, doladená trstinovým sirupom, vhodná pre ľudí s intoleranciou na laktózu a vegánov. COLD BREW coconut latte má aj nižší obsah kofeínu, takže je pre širšiu klientelu.
Je COLD BREW coffee pre všetkých?
COLD BREW coffee je určené pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať kvalitnú kávu. Samozrejme, je to trend, ktorý v zahraničí funguje už dlhšie. U nás sa to ešte len rozbieha. Som rád, že v našej kaviarni sa COLD BREW teší veľkej obľube a zákazníci majú radi aj tento typ „modernej“ kávy. Máme radosť, že sa posúvame vpred, čo sa týka kávovej kultúry.
Samozrejme, pre vyšší obsah kofeínu táto káva naozaj „nakopne“ človeka, preto sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám a deťom. Aj keď moja priateľka si občas dala COLD BREW počas tehotenstva a, chvalabohu, na deťoch sa to nepodpísalo. (Smiech.)
Aké je to podnikať aj v e-commerce a mať svoj vlastný e-shop? Vznikal popri tvojej práci dlhšie?
Celkovo sme našu webovú stránku www.kavezdar.sk (názov je vlastne pozdrav ešte z čias, keď som chodieval na súťaže a takto som sa zdravil s kamarátmi baristami budovali trocha dlhšie. Konečne je na svete. Zákazník na nej nájde informácie o kaviarni, školeniach aj o mne. K stránke pribudla ešte podstránka zameraná na našu kávu COLD BREW coffee a dá sa použiť aj odkaz www.baristacoldbrew.sk. E-shop bol už len dokončenie celku. Zákazník na ňom nájde zrnkové kávy pod značkou Barista Café, ktoré pre nás praží známy barista Stano Cibuľa. Stano je známy, pretože vďaka jeho baristickým školeniam začínala dnes už väčšina baristov v mojom veku. Má svoju vlastnú značku Cipolla caffee.
Okrem kávy tam nájdete aj darčekové poukážky do našej kaviarne U Baristu a, samozrejme, našu COLD BREW coffee.
Text: Simona Budinská
Foto: Dominika Noskovičová, Ondrej Bobek a archív Miroslav Škorvánek