Michaela Budáčová a jej Colette Gourmand Boutique: „Za všetkým hľadaj muža a lásku“

 Michaela Budáčová a jej Colette Gourmand Boutique: „Za všetkým hľadaj muža a lásku“

Francúzska gastronómia – to nie sú iba bagety, croissanty či makrónky. Francúzska kuchyňa skrýva oveľa viac chutí, vrstiev a tvárí. Modelka Michaela Budáčová sa rozhodla rozbiť zaužívaný pohľad na francúzsku kuchyňu a Slovákom priniesť hlbšie chute tejto elegantnej krajiny. So svojím priateľom, Francúzom, si v Bratislave otvorili gurmánsky butik Colette. Ako sa vlastne dostala od modelingu ku gastronómii?

Colette-gurmánsky-butik
Zážitkové posedenia s priateľmi, k tomu dobré víno a jedlá na svetovej úrovni. Tradičné, no mixnuté s modernou kuchyňou. Takýto koncept Michaele Budáčovej v Bratislave chýbal. Preto si vytvorila svoj vlastný. Svoju Colette.

Od svojich 17 rokov cestovala po celom svete, kráčala po prehliadkových mólach a stála pred objektívmi fotoaparátov. Spoznala nové kultúry a okúsila svet plný pozlátka, no aj to, ako sa žije v rozvojovej krajine. Mala možnosť ochutnať svet, a to nielen obrazne. Napokon ju to po rokoch v zahraničí opäť pritiahlo späť domov, kde si splnila sen, ktorý vlastne nebol tak celkom snom. Aj o tejto zaujímavej ceste od modelingu ku gastronómii sme sa porozprávali pri dobrom víne a ešte lepšom jedle s Michaelou Budáčovou, majiteľkou Colette Gourmand Boutique.

Colette-Michaela-Budáčová-majiteľka
Michaela Budáčová sa pustila do veľkého projektu v čase korony, kedy nad gastrom visel Damoklov meč. Verila však, že všetko sa raz dá do normálnych koľají.

Michaela, ak to vezmeme skratkou, ako si sa vlastne dostala od modelingu ku gastru? Na prvý pohľad od seba pomerne vzdialených brehov.

Úplnou náhodou – alebo skôr osudom? (úsmev) Všetko vzniklo vďaka môjmu priateľovi, ktorý je pôvodom Francúz. Bol to práve on, kto mi ukázal čaro francúzskej kuchyne a privial do môjho života madlenky, ktoré vlastne stoja za vznikom Colette. 

Precestovala a ochutnala si svet, no skončila si nakoniec na Slovensku s francúzskym podnikom. Prečo práve Slovensko a francúzske zameranie?

Ako som spomínala, za všetkým hľadaj muža – môjho priateľa. Nápad s Colette sa začal rodiť počas korony, keď sa nikam nedalo ísť. V tom čase mi veľmi chýbali večere a cocktaily s kamarátkami, modelkami. Také, na aké sme boli zvyknuté v zahraničí. Na Slovensku som však podobný podnik nenašla, a tak som si vytvorila vlastný. 

Colette-francúzska-kuchyňa
Colette ponúka zážitok z jedla. Chuťový, no i vizuálny. V ponuke nájdete predkrmy zvané sharing starters, hlavné jedlá aj dezerty. Výber je bohatý a ponúka spojenie tradičnej francúzskej a modernej kuchyne.

Bolo podnikanie v gastronómii vždy tvojím snom? Predsa len, modelky a jedlo, to je téma, ktorá vyvoláva rôzne stereotypy.

Otvorenie si vlastnej reštaurácie nikdy nepatrilo medzi moje sny. Ale nakoniec sa mi táto cesta, na ktorú som vykročila, veľmi páči a nesmierne si to užívam. Musím povedať, že ma to veľmi teší aj preto, že naozaj milujem dobré jedlo. A týmto zároveň vyvraciam fakt, ktorý sa hovorí o modelkách – že nejeme nič. 😊 Opak! Jeme všetko. 😊 

Colette-gurmánsky-butik
Za všetkým hľadaj muža – Francúza, lásku a osud. Súhrou týchto okolností vznikol prvý gurmánsky butik na Slovensku, ktorý otvorila Michaela so svojím priateľom.

Začalo to madlenkami, ktoré si spomínala, no skončilo to pri štýlovom podniku. Ako sa udial tento veľký posun a krok?

Priestor, ktorý som mala vyhliadnutý na moje madlenkové laboratórium, mi nedali, pretože majiteľka priestoru gastru neverila. V tom čase sa svet zmietal v koronových obmedzeniach a ona mi povedala, že radšej to prenajme cestovnej agentúre, ktorá má väčší potenciál. Bol to však zrejme osud, pretože po tejto informácii na ceste domov som našla ten správny priestor, a to priamo pod nosom. Bol oveľa väčší a využiť ho len na pečenie by bolo nerozumné. Nuž, a keďže mám doma rodeného Francúza – bolo to jasné. (úsmev) 

Vo svete makróniek, tartaletiek či éclairs, prečo práve madlenky?

Madlenky sú také krásne a jednoduché koláčiky s príbehom a históriou, ktoré ma chytili za srdce. Sú jednoduché, no zároveň také tvárne. Ja a moja sestra ich pečieme na rôzne spôsoby. Makrónky a éclairs si môžete dať všade, ale kde ste natrafili na madlenky? Veľa ľudí ich vôbec nepozná, preto by som ich rada zoznámila s týmto skvelým tradičným francúzskym koláčikom. Madlenky sú dokonalou bodkou za skvelým jedlom, ktoré v Colette pripravujeme.

Colette-pastry-madlenky
Michaele Budáčovej to pristane nielen na prehliadkovom móle, ale aj v kuchyni. Sladké dezerty, ktoré nájdete v ponuke Colette, totiž vlastnoručne pečie spolu so svojou sestrou.
Colette-madlenky
Madlenky – tam, kde to všetko začalo. Tradičný francúzsky dezert v rôznych prevedeniach. A ktorú príchuť má Michaela najradšej? Vanilkové cesto plné dobrého masla a citrónovej kôry s čokoládou Ruby z ružového kakaa.

Colette je prvým gurmánskym butikom na Slovensku – čo si vlastne môžeme pod týmto názvom predstaviť?

Keď som prvýkrát na našom firemnom meetingu spomenula toto slovné spojenie, vysvetlila som ho takto: boutique je miesto, kde si zájdete pozrieť a kúpiť unikátne kúsky, ktoré v bežných obchodoch nenájdete. Vždy sa tam zároveň cítite dobre a príjemne. Skrátka útulne, ba až magicky. A týmito prívlastkami som chcela opísať aj priestor podniku – nie veľký, ale taký akurát, útulný, otvorený, priateľský a unikátny svojím štýlom a konceptom. Nuž, a gurmánsky preto, že tam idete za skvelým, jedinečným jedlom modernej francúzskej kuchyne! 

Apropo názov – prečo práve Colette?

Chcela som niečo, čo znie „chic“, elegantne a pritom to bude pre Slovákov zapamätateľné a ľahko vysloviteľné. Priateľ prišiel s menom Colette. Je to veľmi staré, tradičné francúzske meno, ktoré sa v modernom Francúzsku už vôbec nepoužíva. No dámy s týmto menom boli vždy nezabudnuteľné a niesli so sebou zážitok. Hneď som sa s tým stotožnila a to meno milujem. Predstavíte si pod ním krásnu Parížanku, ktorá sedí v kaviarni a na perách má červený rúž. Hmm, chic! Až neskôr som sa dozvedela, že rovnako sa volá aj priateľova mama. Keď som ju potom prvýkrát navštívila a ochutnala jej kuchyňu, stala sa pre mňa jednoznačne tou najlepšou francúzskou kuchárkou. 

Colette-Michaela-Budáčová
Michaela sa venuje na plný úväzok Colette. Nezanevrela však ani na kariéru modelky a vďaka správnemu time managementu stíha aj fotenia či iné modelingové spolupráce.

Ľudia zvyknú zájsť na rannú kávu alebo na obed. Vy ste však after-work miestom s otváracou dobou od 16:00. S akou odozvou sa stretol tento štýl podniku?

Priznávam, že zo začiatku som musela veľakrát vysvetľovať, že takýto koncept je moderný a v zahraničí sú takéto podniky veľmi populárne. U nás som sa osobne s niečím podobným nestretla, iba ak s večerným barom. Skúšala som mať otvorené aj cez deň, robili sme dokonca aj brunch, ale tento after-work koncept s večerou na štýl sharing plates a vínom mi sedí skrátka najviac. A nielen mne, ale aj mojim zamestnancom. Teším sa, že zatiaľ mám len pozitívne spätné reakcie, ale občas ešte natrafím na ľudí, ktorí sa pýtajú, prečo fungujeme v takomto režime. 😊 Vždy im to však rada vysvetlím. 

Priestor, ktorý ste si s priateľom zariaďovali sami, je elegantný a štýlový. Pri vstupe človeka hneď upúta veľké LED svietidlo a otvorená kuchyňa. Toto bol tiež tvoj nápad?

To LED svetlo sme objednali priamo z Francúzska a bola to prvá vec, ktorú sme kúpili. Ešte sme nevedeli, ako to tu bude celé vyzerať, ale toto sme skrátka museli mať! Je to jedinečný kúsok, na ktorý sme dostali hneď od otvorenia skvelé ohlasy, keďže nič podobné v Bratislave vtedy nebolo. Okrem to má však toto svetlo svoj význam a je tam aj z určitého dôvodu. Kuchári v kuchyni sú takí naši dídžeji večera! Navyše toto svietidlo dodáva skvelú atmosféru a pocit z jedla, ktoré treba vyzdvihnúť niečím unikátnym. A tým je pre nás to svetlo. Zapína sa vtedy, keď sa kuchyňa otvorí. 😊

Colette-interiér-dizajn
Colette ponúka Paríž na tanieri, no i zaujímavý a nápaditý interiér. Neprehliadnuteľným prvkom je červené LED svietidlo, ktoré dotvára efekt z otvorenej kuchyne.

Otvoriť takýto podnik však určite nie je ako prechádzka po prehliadkovom móle. Čo ti dalo pri budovaní Colette najviac zabrať?

Všetky tie hygienické štandardy, ktoré musí gastro prevádzka spĺňať! O tom som predtým nemala ani tušenie, a je to teda obrovská kopa papierov. Ale aj všetky tie ostatné pravidlá ohľadom vedenia a otvorenia prevádzky. Bola som v šoku z toho, čo to obnáša. Ale zvládla som to a moje gurmánske bistro Colette v marci tohto roka otvorilo svoje dvere.

Ak si teda porovnáš Michaelu pred Colette a teraz, vnímaš nejakú zmenu?

Och, áno, určite! (úsmev) Mám rada, keď sú veci načas a zorganizované, no tento biznis ma naučil, že nie všetko vyjde tak, ako si to ja vopred naplánujem. Som odkázaná na iných ľudí, na dodávateľov, a to som sa musela naučiť zvládať. Čiže keď mi mešká tovar, tak už nebudem plakať a nenervujem sa. To iba vtedy, keď mi zhorí karamel. 😊 Pretože vždy sa nájde nejaké riešenie.

Colette-majitelia-personál
Colette, to je aj tím skvelých ľudí, ktorí sa navzájom dopĺňajú. Od šéfkuchára, druhého kuchára, pomocníka, skvelého barmana, dievčat brigádničiek až po Michealu a jej priateľa.

Postrehla som, že okrem pravidelnej ponuky organizujete aj rôzne špeciálne akcie. O čo vlastne ide?

Áno, snažíme sa každý týždeň vybrať jeden deň v týždni, väčšinou štvrtky, a priniesť nejakú špecialitu. Slávky na bielom víne s domácimi french fries, alebo aj Mussels & Fries, ako hovoríme tejto akcii, sme si už v Colette zopakovali niekoľkokrát. A určite si ich zopakujeme zase. Možno ich aj zaradíme na program na pravidelnej báze, lebo je to naša najobľúbenejšia akcia. Potom sme mali už druhýkrát akciu Oysters & Bubbles, ktorá bola tiež skvelá. Teraz nás najbližšie čaká Ceviche night, no máme už pripravené aj akcie na celú zimu. Všetky zdieľame na našom Instagrame, preto je dobré nás sledovať a prísť ochutnať niečo iné, čo bežne v menu nemáme. Ako sa vraví, „stay tuned“, pretože to bude skvelé!

Michaela, znie to viac ako lákavo. Keď sme pri tých lákadlách, prezraď nám ešte takto na záver, aké ďalšie plány máš s Colette v najbližšej dobe?

Prezradím len toľko, že pred pár dňami som sa rozhodla, kde otvorím druhú Colette. Zatiaľ si to však nechám ako tajomstvo a uvidím, ako všetko pôjde. 😊 Určite sa ale plánujeme rozširovať.

Colette-Michaela-Budáčová
Aj keď pôvodne neplánovala skončiť v gastronómii, zdá sa, že Michaela našla to, čo ju napĺňa. Do svojho podniku vkladá celý svoj čas a celú svoju osobnosť. A rozhodne neplánuje prestať napredovať.

 

Colette Gourmand Boutique nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články