Martina Kravcová a pralinky Plain Power: „Nie všetko, čo má nálepku vegánske či bezlepkové, musí chutiť inak“

 Martina Kravcová a pralinky Plain Power: „Nie všetko, čo má nálepku vegánske či bezlepkové, musí chutiť inak“

Krok po kroku prešla od malých zmien k veľkým, aby napokon skončila tam, kde jej to bolo súdené. Čaruje s čokoládou, venuje sa vegánskym dobrotám a ľuďom sa snaží ukázať, že aj vegánske či bezlepkové jedlo dokáže chutiť rovnako dobre. Ak nie lepšie. Koncept Plain Power, to nie sú iba ručne vyrábané pralinky. Je to vízia mladej ženy prinášať medzi ľudí čistú chuť surovín. Ako sa stala zo stavebnej inžinierky čokolatierka? A čo všetko sa skrýva za názvom a konceptom Plain Power? 

Z čokolády vytvára lahodné pralinky, ktoré sú vegánske a zároveň aj bezlepkové. Pri ich výrobe používa iba čisté, reálne suroviny. Žiadne arómy, chemické látky či farbivá. Skrátka nič, čo nie je potrebné a nutné. A tak ešte viac vynikne chuť samotných ingrediencií.

Ako práve hľadím na tie dokonalé pralinky, nedá mi hneď sa na úvod nespýtať – boli na začiatku aj nejaké neúspechy? Pralinky v koši či podobne?

Práveže vôbec. Hneď prvé pokusy vyšli, i keď nie úplne tip top, samozrejme. Možno práve aj to, že hneď prvé pokusy boli úspešné a rodine i známym chutilo, ma motivovalo pokračovať a venovať sa pralinkám naplno. Aj keď musím priznať, že po tom, ako som sa v tejto oblasti začala vzdelávať, sa veru čudujem, ako sa mohli tie prvé pokusy podariť. Teraz už totiž viem, aká alchýmia sa za tým skrýva. (úsmev)

To bude nadanie od prírody a šikovnosť, darmo. I keď ja viem, že pralinkám sa nevenuješ dlho. Ako to začalo?

V roku 2021 som začala mať pocity, že necítim naplnenie zo života. Pracovala som ako stavebná projektantka, všetko bolo v poriadku, no napriek tomu som začínala pociťovať prvé náznaky nespokojnosti. A tak sme to začali doma riešiť s manželom a nahlas hovoriť o tom, že by som z práce odišla. I keď som nemala konkrétnu víziu, čo budem robiť ďalej. No manžel mi bol naozaj veľkou oporou a podržal ma. Každú debatu sme však zakončili tým, že rozhodnúť sa musím sama. A to bolo pre mňa naozaj ťažké. Hoci som mala podporu, bolo to na mne. Keď som sa napokon odhodlala dať výpoveď, stále som nevedela, akou cestou sa uberiem. No a kým som reálne z práce odišla, asi mesiac či dva pred samotným odchodom, som začala s prvými pralinkovými pokusmi.

„Robme veci s vášňou,“ to je heslo, ktorého sa drží Martina Kravcová. Preto sa odhodlala vystúpiť z vôd istoty a vrhla sa na to, čo ju napĺňa. A tak vytvorila koncept Plain Power.

Takže si vymenila stavebníctvo za sladký svet čokolády?

Áno, tak nejako. Začalo to tým, že som vedela, že chcem tvoriť rukami a s jedlom. Po odchode z práce sme s manželom chvíľu cestovali, pričom ja som v sebe ešte dlho spracovávala strach z toho, čo bude. Z tej neistoty. Keď sme sa potom vrátili, začala som sa pýtať sama seba, či je práca s pralinkami skutočne to, čo ma bude napĺňať. Odpoveď bola áno. Začala som si teda robiť kurzy a naplno sa tomu venovať. Keďže som nemala žiadne gastro vzdelanie, začala som riešiť rôzne administratívne a oficiálne náležitosti, ktoré som musela mať splnené. A potom to začala byť postupne moja plnohodnotná práca a vznikli pralinky Plain Power.

Plain Power však nie je názov, ktorý hneď na prvú napovie, že ide o pralinky. Čo sa za ním skrýva?

Ako som vravela, vedela som, že chcem tvoriť s jedlom. Tak som si založila účet na Instagrame a hľadala vhodný názov. Plain Power je vlastne hra slov a významov. Plain v zmysle jednoduchy, čistý, prostý a neprekombinovaný. Nuž a power – sila ako životná energia, ale aj v zmysle, že jedlo nám dáva silu, ktorá nás poháňa, naše palivo. Sama som zmenila prirodzene stravu a vyradila z jedálnička mäso a mliečne výrobky, takže osobne mi takéto čisté stravovanie dáva zmysel. Zároveň však rešpektujem iný názor, napríklad aj môj manžel je všetko a spolužitie nám ide výborne. 🙂 Mne rastlinná strava skrátka dáva zmysel a i keď nie som 100 % vegán, snažím sa stravovať čisto. Mám rada, ak je samotná ingrediencia jedlom. Nie, že produkt obsahuje tisíc zložiek a jeho zloženie je na desať riadkov.

Začalo to ako hobby, skončilo to ako zamestnanie. Za výrobou praliniek sa skrýva alchýmia. Tej sa priučila nielen ako samouk tréningom, ale aj vďaka rôznym kurzom, ktoré absolvovala.
trznica-nivy-maros-zelka-zelenay

Želka a Maroš Zelenayoví z Tržnice Nivy: „Produktívna ľudská činnosť vie ako jediná zabezpečiť dobrý život"

Čítať viac >

Keď som potom začala tvoriť pralinky, necítila som potrebu názov Plain Power meniť, keďže presne odzrkadľuje a vystihuje moju tvorbu. I keď vyrábam pralinky, vyrábam ich tak, že do nich nepridávam nič navyše. Nič, čo obsahovať nemusia. Chcem, aby to boli naozaj čisté chute s čo najdlhšou trvanlivosťou, ale dosiahnutou prirodzenou cestou. Ak pralinka obsahuje malinu, tak je tam reálne malinové pyré. Ak vanilku, tak v nej nájdete naozajstnú vanilku. Žiadne arómy, umelé príchute či farbivá. Ja sa takto stravujem, dáva mi to zmysel a chcem, aby takýmto smerom išla aj moja tvorba. Tú však nechcem limitovať iba na pralinky. Plain Power je vlastne taký komplexný koncept stravovania.

Nestáva sa ti, že ľudí označenie vegánske či bezlepkové skôr odradí?

Áno, veľakrát sa mi to stáva, najmä na rôznych trhoch a eventoch, na ktorých ma môžete s pralinkami stretnúť. Ľudí to ku mne pritiahne, ale následne niektorých odradí označenie vegán, ktoré mám aj priamo v logu. Aj sa priznajú, že by ochutnali, ale odrádza ich, či nebudú pralinky priveľmi zdravé na to, aby im chutili. No keď si pralinky kúpia, hneď povedia, že chutia rovnako a keby o tom nevedeli, nepovedali by, že ide o vegánsku verziu. A potom sa aj opätovne vracajú, z čoho mám najväčšiu radosť. Niektoré príchute sú vytvorené na princípe, že sú prirodzene vegánske. Ide hlavne o orieškové náplne, kde nie je pridaná žiadna smotana – ani živočíšna, ani rastlinná, ale vznikajú kombináciou orieškového masla a čokolády. Nie všetko, čo má nálepku vegánske či bezlepkové, musí chutiť inak. Je to skôr informácia pre ľudí, ktorí majú potravinové intolerancie či preferencie. A to, že pralinky neobsahujú mlieko či smotanu, vôbec necítite.

Lahodná škrupinka, ktorá pri zakusnutí pukne. Vnútri jemné náplne, ktoré sa rozplynú na jazyku. Kto nevie, neuhádne, že pralinky sú vegánske.

Ako sa vieme k pralinkám Plain Power dostať?

Pralinky si viete objednať prostredníctvom e-shopu. Okrem osobného odberu v Bratislave je tu aj možnosť doručenia kuriérom. Okrem toho chodím na rôzne markety, kde mám možnosť zákazníkov stretnúť naživo, prehodiť pár slov, priblížiť proces výroby i zloženie praliniek. A je úžasné, keď sa vracajú. Niektorých už poznám dokonca aj po mene.

S akou čokoládou pracuješ najradšej? S horkou, mliečnou, bielou či nejakou špeciálnou?

V najväčšej miere používam tmavú čokoládu, pretože ta je prirodzene vegánska. Tú potom dopĺňam o bielu a blond čokoládu z mojej tvorby, pre vytvorenie väčšej škály chuti. Tu by som ale rada doplnila, že pomenovanie horká nie je správne. Veľa ľudí ju tak označuje, ale správne je tmavá, keďže ani vysokopercentná čokoláda by nemala chutiť horko. Ľudia si to spájajú s horkou chuťou, keďže asi skúsili iba nekvalitnú vysokopercentnú čokoládu. Keď ľudia ochutnajú kvalitnú tmavú čokoládu, naozaj by nemala chutiť horko. Ja používam veľmi rada aj tie s obsahom kakaa 70 %. Tá má naozaj takú kvetinovú chuť a nie je horká. Je tmavá, je zemitá, ale nechutí vôbec horko. Taktiež som si začala vyrábať aj vlastnú čokoládu, zatiaľ bielu a blond. Rozdiel je v tom, že biela obsahuje klasický biely cukor a do blond pridávam kokosový cukor. Ten má za následok okrem zaujímavej chute aj karamelovú farbu čokolády.

Martinka sama pred nejakým časom zmenila stravovanie a objavila vďaka tomu aj nové potraviny, kombinácie a chute. Táto strava jej dáva zmysel, a tak ju prirodzene aplikuje aj pri výrobe praliniek.

Sú príchute, ktoré sú obľúbenejšie? Tradičná klasika, alebo skôr netradičné či trendy príchute?

Vždy sú veci, ktoré sú obľúbenejšie. Sú to predovšetkým orieškové príchute, potom kombinácia malina s čokoládou, slaný karamel a mango marakuja, ktorá spôsobuje naozaj ošiaľ. To sú také stálice. A potom sa snažím príchute obmieňať, hlavne sezónne. V lete skôr ovocné a sviežejšie, na jeseň a zimu sa snažím zapojiť viac korenín.

Skúšala si si aj uletieť a zaradiť do ponuky netradičné chute?

Bol taký pokus, keď som v zime, naozaj s malou dušičkou, zaradila do ponuky ananás a čierny sezam. To som ešte nevedela, ako to vypáli. Ale, samozrejme, ja vždy predtým, ako niečo vypustím, všetko testujem. Mne to chutilo, manželovi zase nie. Nechcela som však túto príchuť zatratiť na základe jedného človeka, aj keď jeho názor je pre mňa vždy veľmi dôležitý. (úsmev) No a reakcie boli nakoniec veľmi dobré, ľuďom táto špecifická príchuť chutila. Veľa ľudí ju skúsilo zo zaujímavosti, a nakoniec boli príjemne prekvapení.

Blíži sa letná sezóna, prezraď nám, či sa môžeme tešiť na nejaké nové príchute.

Áno, s príchodom teplejšieho počasia chcem zaradiť nové príchute. Už dlhšie mi chodí po rozume kombinácia ananás-kokos, ktorá evokuje leto a letný drink. Či s alkoholom alebo bez? To ešte uvidím, nechajte sa prekvapiť. Taktiež by som veľmi chcela vyskúšať aj kombináciu so šafranom. Mám ešte viac netradičnejších kombinácií, ale nemôžem predsa prezradiť všetko. (úsmev)

A ako vznikajú príchute praliniek? Inšpiráciu nachádza Martinka všade navôkol: „Veľa si sama ulietavam a vtedy mi fantázia pracuje naplno.“

Predtým čierny sezam, teraz šafran. Kde vlastne berieš inšpiráciu?

Veľa si sama ulietavam a vtedy mi fantázia pracuje naplno. Čo mi je celkovo veľmi prirodzené, hlava mi totiž pracuje naozaj veľa a stále. Taktiež sledujem svetových čokolatierov a absolvovala som aj mnohé kurzy, z ktorých čerpám inšpiráciu. Stačí poznať rôzne postupy a potom je to už na tej fantázii. Vďaka nej viete vytvoriť naozaj čokoľvek.

Máš vo svete čokolatierov aj nejaký vzor?

Naozajstný profesionál s veľkým P je pre mňa Chef Jungstedt. On dáva informácie, ktoré vysvetlí logicky. Všetky tie postupy a celú alchýmiu, ktorá sa za tým skutočne skrýva, preloží do ľudskej reči. Zrazu je všetko ľahko pochopiteľné. On je pre mňa určitým spôsobom vzorom. To, ako tvorí, ako mu ide business a aká je jeho cesta od začiatkov až po to, kam to dotiahol.

Predtým si robila stavebnú projektantku. Aj výroba praliniek si vyžaduje precíznosť, presné postupy a technické myslenie. Je niečo, pri čom dokážeš vypnúť?

Mimo práce? (úsmev) Milujem pobyt v prírode a prechádzky každého druhu – v lese i mestom. Taktiež turistiku a kontakt s prírodou, v ktorej viem vypnúť a nebyť vo voľnom čase mysľou v práci, čo sa mi teraz často stáva. Toto ma dokáže naozaj sprítomniť.

Plain Power je koncept, ktorý začal ako blog o jedle. Aktuálne sa Martinka venuje prevažne pralinkám, no taktiež ju môžete vidieť a stretnúť na rôznych akciách aj pri varení vegánskych jedál. Koniec koncov, tento koncept nechala otvorený, pretože neplánuje ostať iba pri pralinkách.

Na margo sprítomnenia – máš s Plain Power nejaký profesný sen, ktorému by si rada vdýchla reálnu podobu?

Chcela by som koncept Plain Power posunúť na taký level, aby bol pre ľudí prístupnejší. Mojou víziou, keď som odišla zo zamestnania, bolo vytvárať niečo rukami z jedla. To mi skrátka v predošlej profesii chýbalo. Úplne na začiatku som mala víziu mať bistro, kaviareň, skrátka fyzické miesto, kam by ľudia chodili. Ale keď som to začala realizovať, prišla som na to, že nechcem mať iba priestor, kde budem mať dodávateľov. Zistila som, že zatiaľ tú moju víziu neviem úplne uchopiť, takže musím začať akoby od začiatku. Začala som si vyrábať pralinky, k tomu som zaradila výrobu vlastnej čokolády a časom by som bola veľmi rada, keby to prerástlo v niečo väčšie. Niečo fyzické, kam by ľudia mohli prísť a posedieť pri kávičke. Miesto bližšie pre ľudí.

Aktuálne si môžete pralinky kúpiť prostredníctvom e-shopu alebo aj na rôznych trhoch a eventoch, ktoré Martinka s Plain Power pralinkami pravidelne navštevuje.

No a na záver si ešte neodpustím jednu otázku: káva alebo čokoláda?

Čokoláda, jednoznačne. (úsmev) Ja nie som kávičkár v zmysle, že si viem vychutnať chuť čistej kávy, bez mlieka. Priznávam, že pre mňa je chuť kávy príliš horká.

Nuž, a tu použijem jednu z tvojich odpovedí, teraz však v spojitosti s kávou – to preto, lebo si neochutnala správne upraženú či pripravenú kávu. 🙂

(smiech) Je to možné. Ja som ale skôr na cappuccino a mliečne nápoje. V spojení s čokoládou je to skvelá kombinácia.

„Chcela by som koncept Plain Power posunúť na taký level, aby bol pre ľudí prístupnejší. Niečo fyzické, kam by ľudia mohli prísť a posedieť pri kávičke. Miesto bližšie pre ľudí,“ prezrádza svoje sny a plány, ktoré je odhodlaná aj uskutočniť.

 

Plain Power nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články