La Pier – kávový prístav v horách

 La Pier – kávový prístav v horách

ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Slovensko nepochybne patrí medzi kávovú veľmoc. Nielen čo sa týka počtu kaviarní s výberovou kávou, ale aj fantastických pražiarní. Na počet obyvateľov patríme medzi tých najpočetnejších a najkvalitnejších v Európe. A kto má už čo-to pochodené a pocestované, vie, že dobrá káva nie je samozrejmosťou ani v európskych metropolách. My sme tak ďaleko, že „výberovka“ je už akýmsi štandardom, ktorý je možné nájsť v každom kúte Slovenska, a to nielen v krajských mestách, ale aj mestečkách, na poliach, vo vagónoch a v dielňach. Relatívne čerstvým prírastkom na kávovej a celkovo aj gastronomickej scéne je nádherný dizajnový priestor na úpätí Nízkych Tatier v Mýte pod Ďumbierom. Pre niekoho novinka, pre niekoho už pravidelné raňajky po ceste na hory a pre domácich povinná ranná káva. Poďte s nami do La Pier – caffee/brunch/wine.

La Pier
Mýto pod Ďumbierom – brána do Nízkych Tatier, obľúbená medzi lyžiarmi aj turistami. A teraz ponúka dôvod navyše prísť – poteší aj všetkých kávičkárov. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

 

Prídeš kvôli Tatrám, ostaneš kvôli kaviarni

Mýto pod Ďumbierom je vyhľadávaná turistická lokácia. Nielen kvôli lyžiarskemu stredisku, ktoré láka počas zimnej sezóny tisíce tunajších, ale aj zahraničných lyžiarov, no hlavne kvôli kráse Nízkych Tatier a množstvu turistických trás vedúcich práve na ikonický Ďumbier, ale aj Chopok, Štefánikovu chatu a mnohé ďalšie. To platilo len doteraz, pretože existuje o dôvod viac prísť do tejto dlhej dedinky. A pre kávičkárov je možno ten najdôležitejší.

ǀ Foto: Rudolf Sladkovský
La Pier je miesto, kde sa budete cítiť ako doma – či už idete na hory, lyžovať alebo len prechádzate okolo. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Nová kaviareň, ktorá je nielen krásna a unikátna, ponúka výbornú výberovú kávu od rôznych slovenských a českých pražiarov, poriadne raňajky, ktoré by sa nestratili ani v Bratislave, a k tomu slovenské vína a množstvo lokálnych produktov. K tomu je baby aj pet friendly, cvičí sa tam joga a majitelia sú takí „ukecaní“, že na rýchlu kávu rovno zabudnite. Skrátka, je to miesto, kde sa budete cítiť príjemne, pohodlne, vysokohorsky a gastronomicky uspokojení, bez ohľadu na to, či idete na hory, lyžovať alebo len práve prechádzate okolo. Určite sa oplatí zastaviť sa.

 

Karin Šturcová z Casa del Caffé: „Silná káva a silná žena nie sú pre každého“

Čítať viac >

 

Na zelenej lúke

Čo treba na otvorenie úspešného konceptu? Trochu šialenstva, kopu skvelých ľudí okolo, dvoch zapálených nadšencov a jedného instagramového psa. Asi tak by sa dala opísať cesta Denisy a Mateja Gašparíkovcov. Ich cesta za vlastnou prevádzkou sa začala pred viac ako 4 rokmi a ešte stále nie je na konci. Celý priestor budú postupne zveľaďovať. Investície z vlastných zdrojov tento proces mierne spomaľujú, no zato je autentický a vychádza priamo z nich.

La Pier Gašparíkovci
ǀ Foto: Rudolf Sladkovský
Za úspechom tejto drevostavby v srdci Mýta pod Ďumbierom stoja štyri roky práce v montérkach a odhodlanie Denisy a Mateja Gašparíkovcov. Miesto, ktoré dnes pôsobí ako z katalógu alpskej dovolenky, vyrástlo z ich snov, vlastných rúk a lásky k horám. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Od stavby základov až po výrobu nábytku či záhradnícke úpravy. Všetko bolo v réžii manželov Gašparíkovcov, ktorí štyri roky dennodenne pobehovali v montérkach po stavbe a robili všetko, čo bolo potrebné. S pomocou skvelých priateľov a rodiny sa im podarilo v strede Mýta pod Ďumbierom postaviť nádhernú drevostavbu, ako vystrihnutú z nejakého katalógu propagujúceho vysokohorskú dovolenku Rakúska či Švajčiarska. A to doslova na „zelenej lúke“. Respektíve v tomto prípade museli lúku najprv nájsť pod kopou sutín a neporiadku.

 

Úspešní aj bez skúseností

Denisa a Matej sú športovci milujúci adrenalín a celý život zasvätili tomuto povolaniu. Denisa ako lyžiarka a trénerka, Matej ako horský vodca s medzinárodnými skúsenosťami a ratrakista. Obaja pochodili svet a hľadali nové výzvy. A čo je adrenalínovejšie, ako rozbehnúť gastroprevádzku na Slovensku? Navyše v regióne, v ktorom kvalitu a inováciu hľadať len ťažko. No aj tak sa rozhodli zariskovať, investovať nemalé prostriedky, aby „na zelenej lúke“ zhmotnili svoje predstavy, ako by mala vyzerať horská kaviareň, ktorá bude dizajnová, útulná, pre turistov aj pre domácich. Napriek takmer nulovým skúsenostiam (azda len tým konzumentským) v segmente hospitality išli s kožou na trh. Urobili pár chýb, ale po niekoľkých mesiacoch od otvorenia dokážu udržiavať konzistentnú kvalitu, stále prichádzajú s novými nápadmi a ich fanúšikovská základňa zo dňa na deň narastá.

ǀ Foto: Rudolf Sladkovský
Denisa a Matej – športovci, ktorí našli adrenalín aj mimo hôr. Namiesto ďalšej expedície si zvolili najväčšiu výzvu – rozbehnúť vlastnú kaviareň v srdci Nízkych Tatier. Bez skúseností, ale s odvahou, vášňou a víziou, ktorá si dnes získava čoraz viac fanúšikov. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

 

Prečo je La Pier práve v Mýte pod Ďumbierom?

Na to je pomerne jednoduchá odpoveď: „Celý život sme sa pohybovali v zahraničí, veľa skúsili a zažili a chceli sa v nejakom bode našich životov vrátiť domov. A mala som taký sen, keďže pochádzam z rodiny, ktorá tu v regióne podniká v cestovnom ruchu, prispieť svojím dielom k rozvoju turizmu a otvoriť podnik, ktorý bude mať európske parametre a posunie región o kúsok ďalej,“ hovorí majiteľka Denisa.

ǀ Foto: Rudolf Sladkovský
Kaviareň La Pier s európskymi parametrami prináša do Mýta pod Ďumbierom presne to, čo tu dlho chýbalo – miesto, kde sa turisti aj domáci môžu zastaviť na kvalitnú kávu, raňajky či koláčik. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Lokálpatriotizmus v tom najlepšom zmysle slova a túžba založiť si rodinu priviedla manželov naspäť domov a nemohli urobiť lepšie. Pretože región pod vrcholmi Nízkych Tatier patrí medzi turisticky exponované a dlho tu chýbala možnosť pre turistov aj domácich posedieť pri dobrej káve, koláčiku či raňajkách. V neposlednom rade je Mýto pod Ďumbierom silne urbanizované. Súkromné ubytovania, hotelierstvo, chalety a apartmány tam rastú ako huby po daždi a novým hosťom a turistom skrátka chýbal priestor na posedenie.

 

Kvalita nad kvantitu

Ako nováčikovia na poli gastronómie urobili to najlepšie, čo mohli. Dali si poradiť, a hoci je celá ich stavba výsledkom vlastnej driny, pri skladbe portfólia produktov sa dali inšpirovať tými najlepšími. Preto v ich ponuke nájdete výberovú kávu od tých najlepších slovenských pražiarov, čaje od Idky z Barovne Čarovne, vína od slovenského výrobcu Frtus Winery, koláče a sladké maškrty si pečú sami alebo hľadajú lokálnych cukrárov a pekárov.

ǀ Foto: Rudolf Sladkovský
La Pier je miesto, kde sa spája príroda, relax a kvalitná gastronómia. Okrem výberovej kávy, domácich koláčov a famóznych brunchov tu zažijete aj vínne degustácie so someliérom z Frtus Winery, ktoré robia z tohto priestoru ešte výnimočnejší zážitok. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Portfólio nie je široké, zato však kvalitné a dokáže uspokojiť aj toho najnáročnejšieho zákazníka. „Všetko robíme na 120 % percent a extrémne sa sústredíme na detaily. A to nielen v prístupe k hosťom a nášmu portfóliu, ale aj pri samotnej stavbe. Občas som nechápala, prečo to Matej ako mozog projektu tak ,hrotí‘ a robí perfekcionisticky, no dnes už viem,“ spomína Denisa.

 

Pre koho je kaviareň La Pier?

Už prvé dni ukázali, že La Pier je a bude musieť byť priestorom pre každého. Pre domácich na ranné kávičky a bábovku, pre hipsterov z Bratislavy, pre milovníkov matche, pre milovníčky cold brew, pre lyžiarov v zime a turistov v lete. Pre psíčkarov, rodiny s deťmi i milovníkov vína. A zvláda to s bravúrou. Veľké parkovisko poskytuje základ úspešnému podnikaniu. Každý, kto pozná Mýto pod Ďumbierom, vie, že s dopravou a parkovaním je problém. Takže parkovisko je základ úspechu.

ǀ Foto: Rudolf Sladkovský
La Pier spája to najlepšie z interiéru aj exteriéru – v lete veľká terasa plná zelene a bezpečný priestor pre deti i zvieratá, v zime útulný, teplý interiér s výhľadmi na zasnežené hory. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Veľká terasa, veľa zelene, bezpečný priestor, kde sa môžu hrať deti a pobehovať zvieratá. V zime útulný priestor vnútri, kde už na túto sezónu chystajú novinky na druhom poschodí. Z La Piera sa stal doslova prístav, ktorý láka domácich, turistov, ale aj ľudí, ktorí cestujú zo stredného Slovenska na východné či naopak a potrebujú si oddýchnuť. Nie je výnimkou, že počas víkendov tam nájdete množstvo áut so značkami zo všetkých kútov Slovenska aj zahraničia. Spojiť dobré jedlo, kávu a výlet do prírody – skvelý nápad!

 

Ponúkame to, čo sami milujeme

Celý koncept La Pier je odrazom toho, čo majú radi. Prírodu, relax, otvorené priestory, kvalitu, komunitu. Vďaka prírodným materiálom, kameňu a drevu, a veľkým preskleným stenám sa stiera hranica medzi „dnu a von“. V zime si tak priamo pre očami užívate zasnežené výhľady z pohodlia vyhriateho priestoru. Majitelia krásnej sučky Lary prispôsobili celý priestor a je vhodný aj pre psy, ktoré si tam zvykli na kaviarenský ruch. A z Lary je akýsi maskot, ktorý zaujíma deti viac ako detské ihrisko. Za kaviarňou pripravili zónu pre rodiny, cez víkendy yoga & brunch či vínne degustácie so someliérom z Frtus Winery. Domáce koláče, výberová káva, miešané drinky a hlavne fantastické raňajky a brunch.

ǀ Foto: Rudolf Sladkovský
Lara, psí maskot kaviarne, víta všetkých štvornohých hostí a robí z La Pier skutočne priateľský priestor pre všetkých. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

 

Čo ďalšie chystajú?

Štyri roky driny a neustáleho pohybu definovali životy majiteľov. S lopatami, cirkulárkou, kladivom makali na stavbe takmer každý deň. Silná letná sezóna a množstvo hostí spomalili dokončovacie práce v kaviarni, a tak Denisa s Matejom čakajú na jesenný útlm, aby sa mohli znova obliecť do montérok, v ktorých sa cítia najlepšie, a pustili sa do práce na prvom poschodí.

Štyri roky driny a tvorby a La Pier stále rastie! Prekvapenia, ktoré Denisa a Matej pripravujú, stoja za návštevu – a určite vás nadchnú. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Stále je čo robiť, od otvorenia v zime stihli dokončiť záhradu, záhony, terasu, betónovať chodníky a mnoho ďalšieho. Teraz je na rade pustiť sa vrchného podlažia, ktorého účel je zatiaľ zahalený rúškom tajomstva. Pracujú tiež na posilnení obednej a večernej časti ich menu, keďže v regióne je dopyt od turistov, ale aj domácich po dobrom jedle, ktoré im večer v obci doma chýba. A to najväčšie prekvapenie, na ktoré sa Gašparíkovci tešia, uvidíte, keď ich navštívite. Verte, oplatí sa merať tú cestu. Je to láska na prvý pohľad, kam sa budete radi vracať.

La Pier nájdete aj na Instagrame a Facebooku.

 

Text a fotografie: Rudolf Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Rudolf Sladkovský

Po rokoch sledovania portálu Kávičkári.sk sa k nám Rudolf pridal a začal pre nás fotiť. Akčný, s veľkým úsmevom, talentom a nasadením pokrýva Rudi celé Slovensko. Najnovšie sme objavili jeho nadanie pre písanie článkov. Veď posúďte sami!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články