La Pier – kávový prístav v horách

ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Slovensko nepochybne patrí medzi kávovú veľmoc. Nielen čo sa týka počtu kaviarní s výberovou kávou, ale aj fantastických pražiarní. Na počet obyvateľov patríme medzi tých najpočetnejších a najkvalitnejších v Európe. A kto má už čo-to pochodené a pocestované, vie, že dobrá káva nie je samozrejmosťou ani v európskych metropolách. My sme tak ďaleko, že „výberovka“ je už akýmsi štandardom, ktorý je možné nájsť v každom kúte Slovenska, a to nielen v krajských mestách, ale aj mestečkách, na poliach, vo vagónoch a v dielňach. Relatívne čerstvým prírastkom na kávovej a celkovo aj gastronomickej scéne je nádherný dizajnový priestor na úpätí Nízkych Tatier v Mýte pod Ďumbierom. Pre niekoho novinka, pre niekoho už pravidelné raňajky po ceste na hory a pre domácich povinná ranná káva. Poďte s nami do La Pier – caffee/brunch/wine.

Prídeš kvôli Tatrám, ostaneš kvôli kaviarni
Mýto pod Ďumbierom je vyhľadávaná turistická lokácia. Nielen kvôli lyžiarskemu stredisku, ktoré láka počas zimnej sezóny tisíce tunajších, ale aj zahraničných lyžiarov, no hlavne kvôli kráse Nízkych Tatier a množstvu turistických trás vedúcich práve na ikonický Ďumbier, ale aj Chopok, Štefánikovu chatu a mnohé ďalšie. To platilo len doteraz, pretože existuje o dôvod viac prísť do tejto dlhej dedinky. A pre kávičkárov je možno ten najdôležitejší.


Nová kaviareň, ktorá je nielen krásna a unikátna, ponúka výbornú výberovú kávu od rôznych slovenských a českých pražiarov, poriadne raňajky, ktoré by sa nestratili ani v Bratislave, a k tomu slovenské vína a množstvo lokálnych produktov. K tomu je baby aj pet friendly, cvičí sa tam joga a majitelia sú takí „ukecaní“, že na rýchlu kávu rovno zabudnite. Skrátka, je to miesto, kde sa budete cítiť príjemne, pohodlne, vysokohorsky a gastronomicky uspokojení, bez ohľadu na to, či idete na hory, lyžovať alebo len práve prechádzate okolo. Určite sa oplatí zastaviť sa.
Na zelenej lúke
Čo treba na otvorenie úspešného konceptu? Trochu šialenstva, kopu skvelých ľudí okolo, dvoch zapálených nadšencov a jedného instagramového psa. Asi tak by sa dala opísať cesta Denisy a Mateja Gašparíkovcov. Ich cesta za vlastnou prevádzkou sa začala pred viac ako 4 rokmi a ešte stále nie je na konci. Celý priestor budú postupne zveľaďovať. Investície z vlastných zdrojov tento proces mierne spomaľujú, no zato je autentický a vychádza priamo z nich.


Od stavby základov až po výrobu nábytku či záhradnícke úpravy. Všetko bolo v réžii manželov Gašparíkovcov, ktorí štyri roky dennodenne pobehovali v montérkach po stavbe a robili všetko, čo bolo potrebné. S pomocou skvelých priateľov a rodiny sa im podarilo v strede Mýta pod Ďumbierom postaviť nádhernú drevostavbu, ako vystrihnutú z nejakého katalógu propagujúceho vysokohorskú dovolenku Rakúska či Švajčiarska. A to doslova na „zelenej lúke“. Respektíve v tomto prípade museli lúku najprv nájsť pod kopou sutín a neporiadku.
Úspešní aj bez skúseností
Denisa a Matej sú športovci milujúci adrenalín a celý život zasvätili tomuto povolaniu. Denisa ako lyžiarka a trénerka, Matej ako horský vodca s medzinárodnými skúsenosťami a ratrakista. Obaja pochodili svet a hľadali nové výzvy. A čo je adrenalínovejšie, ako rozbehnúť gastroprevádzku na Slovensku? Navyše v regióne, v ktorom kvalitu a inováciu hľadať len ťažko. No aj tak sa rozhodli zariskovať, investovať nemalé prostriedky, aby „na zelenej lúke“ zhmotnili svoje predstavy, ako by mala vyzerať horská kaviareň, ktorá bude dizajnová, útulná, pre turistov aj pre domácich. Napriek takmer nulovým skúsenostiam (azda len tým konzumentským) v segmente hospitality išli s kožou na trh. Urobili pár chýb, ale po niekoľkých mesiacoch od otvorenia dokážu udržiavať konzistentnú kvalitu, stále prichádzajú s novými nápadmi a ich fanúšikovská základňa zo dňa na deň narastá.


Prečo je La Pier práve v Mýte pod Ďumbierom?
Na to je pomerne jednoduchá odpoveď: „Celý život sme sa pohybovali v zahraničí, veľa skúsili a zažili a chceli sa v nejakom bode našich životov vrátiť domov. A mala som taký sen, keďže pochádzam z rodiny, ktorá tu v regióne podniká v cestovnom ruchu, prispieť svojím dielom k rozvoju turizmu a otvoriť podnik, ktorý bude mať európske parametre a posunie región o kúsok ďalej,“ hovorí majiteľka Denisa.


Lokálpatriotizmus v tom najlepšom zmysle slova a túžba založiť si rodinu priviedla manželov naspäť domov a nemohli urobiť lepšie. Pretože región pod vrcholmi Nízkych Tatier patrí medzi turisticky exponované a dlho tu chýbala možnosť pre turistov aj domácich posedieť pri dobrej káve, koláčiku či raňajkách. V neposlednom rade je Mýto pod Ďumbierom silne urbanizované. Súkromné ubytovania, hotelierstvo, chalety a apartmány tam rastú ako huby po daždi a novým hosťom a turistom skrátka chýbal priestor na posedenie.
Kvalita nad kvantitu
Ako nováčikovia na poli gastronómie urobili to najlepšie, čo mohli. Dali si poradiť, a hoci je celá ich stavba výsledkom vlastnej driny, pri skladbe portfólia produktov sa dali inšpirovať tými najlepšími. Preto v ich ponuke nájdete výberovú kávu od tých najlepších slovenských pražiarov, čaje od Idky z Barovne Čarovne, vína od slovenského výrobcu Frtus Winery, koláče a sladké maškrty si pečú sami alebo hľadajú lokálnych cukrárov a pekárov.


Portfólio nie je široké, zato však kvalitné a dokáže uspokojiť aj toho najnáročnejšieho zákazníka. „Všetko robíme na 120 % percent a extrémne sa sústredíme na detaily. A to nielen v prístupe k hosťom a nášmu portfóliu, ale aj pri samotnej stavbe. Občas som nechápala, prečo to Matej ako mozog projektu tak ,hrotí‘ a robí perfekcionisticky, no dnes už viem,“ spomína Denisa.
Pre koho je kaviareň La Pier?
Už prvé dni ukázali, že La Pier je a bude musieť byť priestorom pre každého. Pre domácich na ranné kávičky a bábovku, pre hipsterov z Bratislavy, pre milovníkov matche, pre milovníčky cold brew, pre lyžiarov v zime a turistov v lete. Pre psíčkarov, rodiny s deťmi i milovníkov vína. A zvláda to s bravúrou. Veľké parkovisko poskytuje základ úspešnému podnikaniu. Každý, kto pozná Mýto pod Ďumbierom, vie, že s dopravou a parkovaním je problém. Takže parkovisko je základ úspechu.


Veľká terasa, veľa zelene, bezpečný priestor, kde sa môžu hrať deti a pobehovať zvieratá. V zime útulný priestor vnútri, kde už na túto sezónu chystajú novinky na druhom poschodí. Z La Piera sa stal doslova prístav, ktorý láka domácich, turistov, ale aj ľudí, ktorí cestujú zo stredného Slovenska na východné či naopak a potrebujú si oddýchnuť. Nie je výnimkou, že počas víkendov tam nájdete množstvo áut so značkami zo všetkých kútov Slovenska aj zahraničia. Spojiť dobré jedlo, kávu a výlet do prírody – skvelý nápad!
Ponúkame to, čo sami milujeme
Celý koncept La Pier je odrazom toho, čo majú radi. Prírodu, relax, otvorené priestory, kvalitu, komunitu. Vďaka prírodným materiálom, kameňu a drevu, a veľkým preskleným stenám sa stiera hranica medzi „dnu a von“. V zime si tak priamo pre očami užívate zasnežené výhľady z pohodlia vyhriateho priestoru. Majitelia krásnej sučky Lary prispôsobili celý priestor a je vhodný aj pre psy, ktoré si tam zvykli na kaviarenský ruch. A z Lary je akýsi maskot, ktorý zaujíma deti viac ako detské ihrisko. Za kaviarňou pripravili zónu pre rodiny, cez víkendy yoga & brunch či vínne degustácie so someliérom z Frtus Winery. Domáce koláče, výberová káva, miešané drinky a hlavne fantastické raňajky a brunch.


Čo ďalšie chystajú?
Štyri roky driny a neustáleho pohybu definovali životy majiteľov. S lopatami, cirkulárkou, kladivom makali na stavbe takmer každý deň. Silná letná sezóna a množstvo hostí spomalili dokončovacie práce v kaviarni, a tak Denisa s Matejom čakajú na jesenný útlm, aby sa mohli znova obliecť do montérok, v ktorých sa cítia najlepšie, a pustili sa do práce na prvom poschodí.

Stále je čo robiť, od otvorenia v zime stihli dokončiť záhradu, záhony, terasu, betónovať chodníky a mnoho ďalšieho. Teraz je na rade pustiť sa vrchného podlažia, ktorého účel je zatiaľ zahalený rúškom tajomstva. Pracujú tiež na posilnení obednej a večernej časti ich menu, keďže v regióne je dopyt od turistov, ale aj domácich po dobrom jedle, ktoré im večer v obci doma chýba. A to najväčšie prekvapenie, na ktoré sa Gašparíkovci tešia, uvidíte, keď ich navštívite. Verte, oplatí sa merať tú cestu. Je to láska na prvý pohľad, kam sa budete radi vracať.
La Pier nájdete aj na Instagrame a Facebooku.
Text a fotografie: Rudolf Sladkovský