Korona dobro v ľuďoch nezahubila

 Korona dobro v ľuďoch nezahubila

 

Slovenské gastro je v zložitej situácii už rok. Stále sa však nájdu ochotní ľudia, ktorí i keď to sami majú náročné, nezabúdajú na dobročinnosť, a svoj čas venovali tým, ktorí si zaslúžia našu vďaku alebo si sami pomôcť nedokážu…

Špičkový šéfkuchár varil pre núdznych

Keďže bola počas lockdownu reštaurácia, v ktorej pôsobí špičkový šéfkuchár Ján Dudáš zatvorená, rozhodol sa, že pomôže tam kde je to potrebné. Kontaktoval Spišskú katolícku charitu s ponukou navarenia a darovania chutných jedál pre ich zariadenia. Chutným obedom a dokonca aj koláčikom potešil pán Dudáš aj našich klientov v Spišskom Štiavniku. Keďže miesto, kde momentálne pán Dudáš pracuje ostalo kvôli pandemickým opatreniam zatvorené, kuchyňu na varenie pre našich klientov mu ponechala majiteľka reštaurácie Soul v Starom Smokovci,“ povedala zástupkyňa Spišskej katolíckej charity. Na úžasných palacinkách od neho si pochutnali aj detičky z Domu Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi. Okrem toho im venoval aj balíky ovocia a iných potrebných potravín.

 

praca-kuchyna
Keďže bola počas lockdownu reštaurácia, v ktorej pôsobí špičkový šéfkuchár Ján Dudáš zatvorená, rozhodol sa, že pomôže tam kde je to potrebné.

Veterníky pre zdravotníkov

Sladké karamelové potešenie pre zdravotníkov sa pieklo v priestoroch Strednej odbornej školy hotelovej v Hornom Smokovci. Známy tatranský cukrár Matúš Reľovský, kuchár Benjamin Gorel a šéfkuchár Ján Dudáš s ďalšími kolegami napiekli spolu neuveriteľných 5 640 tradičných veterníkov. A tým sa im dokonca podarilo zapísať aj do Knihy slovenských rekordov. „Oslovil ma kolega, ktorý už varil pre sociálne slabšie rodiny a zdravotníkov obedy, či by sme neskúsili niečo napiecť pre popradskú nemocnicu s tým, že to budeme robiť zadarmo,” ozrejmil Matúš pre Korzár Spiš. Ich sladké dobroty potešili zamestnancov nemocnice v Poprade, vo Vyšných Hágoch, Liptovskom Mikuláši, Kežmarku, Starej Ľubovni, v Spišskej Novej Vsi a popritom aj vojsko, leteckú záchrannú službu a hasičov. Najväčšia časť putovala do Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach, ktorá má zhruba 3 700 zamestnancov. Tatranci chceli motivovať aj ďalších cukrárov na Slovensku, aby nezištne piekli veterníky pre zdravotníkov v prvej línii, ako odmenu za ich ťažkú prácu v tomto mimoriadne náročnom čase. A to sa im aj podarilo, hneď o týždeň na to, upiekli majsterky odbornej výchovy Strednej odbornej školy potravinárskej na Cabajskej ulici v Nitre 2 500 veterníkov pre lekárov a zdravotnícky personál Fakultnej nemocnice v Nitre a Špecializovanej nemocnice Sv. Svorada Zobor v Nitre. Suroviny na výrobu im dodalo bezplatne osem partnerov, s ktorými škola spolupracuje aj v rámci duálneho vzdelávania.

mlsnacava-espresso-850x560

Editoriál: Ako som prežil rok Covidu a čo očakávam

Čítať viac >

 

Hotel Lomnica
Veterníky pre zdravotníkov

Sirupy podporujú ľudi bez domova

Slovenský  BROWN&Co. Syrups  vytvorili špeciálnu “VAGUS EDITION”, z ktorej časť výťažku venujú združeniu Vagus, ktoré sa dlhé roky venuje problematike a pomoci ľuďom bez domova. Z každého zakúpeného sirupu z rady “VAGUS EDITION” putujú 4 € na podporu ľudí bez domova. Len za mesiac marec sa vďaka všetkým, ktorí si výrobky kúpili, podarilo vyzbierať 216 €. Možnosť podporiť Vagus kúpou sirupu stále trvá. Ak by ste mali záujem tak urobiť, celú VAGUS EDITION nájdete TU: (https://shop.brownco.sk/collections/vagus-edition) „BROWN&Co. Syrups, sme radi, že ste sa rozhodli ukončovať bezdomovectvo spolu s nami. O to cennejšie je to pre nás v situácii, keď vieme, že vy sami ste súčasťou pandémiou ťažko postihnutého gastropriemyslu,“ poďakovalo sa združenie VAGUS na svojej sociálnej sieti.

 

Možnosť podporiť Vagus kúpou sirupu stále trvá.

Kúp kávu = daruj respirátor

Mnohí potvrdia, že Marek Benikovský zakladateľ a spolumajiteľ Aurelica coffee a Moment Liptov je človek so srdcom na správnom mieste. Začiatkom marca po nariadení, že od 15. 3. bude nutné nosiť do všetkých vnútorných priestorov respirátory, sa rozhodol pre dobročinnú akciu a za každý balíček kávy, ktorý predal vo svojich dvoch prevádzkach, zakúpil jeden respirátor pre seniorov. „Snažíme sa nebyť len firmou tvoriacou zisk, aj keď o tom základná poučka o podnikaní hovorí. My sme partia kamošov s rovnakým zmýšľaním. V aktuálnej dobe máme potrebu robiť omnoho viac dobra ako kedykoľvek predtým. Vieme, že medzi nami sú ľudia, ktorí sa k respirátorom majú problém dostať, či už kvôli zníženej mobilite, nedostatku financií, alebo z akéhokoľvek iného dôvodu,“ zamyslel sa na sociálnej sieti. Do rúk riaditeľky Červeného Kríža v Liptovskom Mikuláši odovzdali nakoniec 400 kusov respirátorov FFP2. „Podarilo sa to len vďaka vašej pomoci a pomoci pár darcov, ktorí sa rozhodli podporiť našu myšlienku,“ napísal v poďakovaní zákazníkom na sociálnej sieti. K tejto peknej iniciatíve sa pripojila aj Aďka so svojím tímom cukrárenskej výrobne Od Aďky z Ružomberka a do zbierky venovali 100 kusov respirátorov.

 

kava Coffia

Rozbaľte to

Pre pomoc celému gastro segmentu sa rozhodol známy český výrobca minerálnych vôd – Mattoni. Počas marca v rámci kampane „Rozbaľte to“ pripomínal ľuďom, aby si objednali chutné jedlo a podporili tak podniky, do ktorých radi chodili pred pandémiou. Na tento účel venovali všetok svoj marcový reklamný online priestor. Ambasádorom výzvy bol šéfkuchár, známy aj z televíznych obrazoviek, Martin Korbelič. Príspevky, ktoré celý mesiac uverejňovali zákazníci s hashtagom #rozbalteto a označovali aj svoje obľúbené podniky, nájdete v špeciálnom výbere na Instagrame @mattoni_czsk.

 

jedlo

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

Foto: Archív Kávičkári.sk

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články