Kafec v Brne: Raj pre kaviarenských povaľačov

Cez víkend sa mesto vyprázdni, v uliciach stretnete pôvodných obyvateľov, rodiny na prechádzke či psičkárov… Ostatní sú schovaní pred zimou niekde v kaviarni. Brno je mestečko nielen študentov, ale aj kaviarenských „povaľačov“.
Nedeľa ráno a mesto spí do neskorého dopoludnia, čo znamená že misia “raňajky” môže byť o niečo komplikovanejšia ako cez pracovný týždeň. Popri električkových koľajach, ktoré vedú najrušnejšími ulicami Brna sa však vždy niečo nájde. A tak sme si s mojou rodenou brnenskou sprievodkyňou sme sa zastavili na Kafec. Čakalo nás prekvapenie, milé aj iné. V každom prípade hneď ako sme vstúpili, tak nás všetci z obsluhy pozdravili. A to sa hneď vyladí úsmev na tvári. Ak sa k tomu pridá rozvoniavajúca káva z rôznych kútov sveta, nemôže to dopadnúť zle.
Čašníčka nám podala menu a špeciálne raňajkové menu a hneď nás informovala o dnešnej káve z Kene, ktorá je výrazná svojou zemitou chuťou s dozvukom ovocia. Raňajkové menu funguje tak, že si zákazník zaškrtne či chce vajíčka, párky, wafle, sendvič alebo műsli a potom si vyberie šalát, kávu, džús či niečo extra. Chlebík si pečú svoj vlastný, párky sú s vysokým obsahom mäsa a bezlepkové. Ak máte chuť na vajíčka, tak si môžete rovno zvoliť svoj obľúbený spôsob úpravy. No a wafle vyzerali lákavo, tie však dostanú šancu nabudúce. Okrem „pravidelných“ z menu sú ešte vždy nejaké extra. Dnes to boli s čokoládou a horúcou karamelizovanou hruškou. Uznajte sami, že rozhodovanie sme naozaj nemali jednoduché.
Mne padla voľba na ľahký sendvič s tvarohovou nátierkou a pažítkou, k tomu americký colesaw. Ochutnala som jarabinový džús a filtrovanú kenskú kávu z dennej ponuky. Nekávičkárov“ môže na ráno zahriať pravé kakao z Peru, Tanzánie či Dominikánskej republiky, ktoré tiež patrí do raňajkového menu alebo sú na výber ešte rôzne druhy z krajín, kde len prstom na mape ukážete. Ak by ste si nevedeli rady, personál vám isto rád vysvetlí či poradí, plus na zadnej strane menu nájdete vysvetlené spôsoby prípravy kávy.
Káva sa tu pripravuje poctivo. Počas našej raňajkovej seansy mala baristka plné ruky práce a oslovila kolegov, aby jej pomohli. Dvihol sa rovno majiteľ a urobil, čo bolo treba. Nasypal kávové zrnká z veľkého skleneného dávkovača, na zrnko presne odvážil, zomlel a pripravil „kafec“ pre nových hostí. Kaviarnička bola v takéto neskoré ráno plná, po celú dobu však vládla pohodová atmosféra. Očividne si prácu užívajú aj samotné zamestnankyne a ja som ich pri práci pozorovala ako nejaké la(ho)dné kávové predstavenie.
Predná časť kaviarne je príjemná, útulná vo farbách kávy a kávových vriec. Dominuje tu kávovar značky RANCILIO a za barom sa nájdu nádoby na prípravu kávy od výmyslu sveta. Zvonku to si kaviareň zachovala štýl obchodu s výkladom, ktorý je naplnený kávovými zrnkami. Keď sme odchádzali, tak nám baristky ešte na cestu zakývali cez výkladové sklo.
Foto: autorka