Hviezdoslavovo gurmánske menu
Hotel plný príbehov a jeho reštaurácia ponúka delikátne menu. A veru aj chuťové poháriky Hviezdoslava by ostali omámené. Myslíte si, že nie? Tak presvedčte tie svoje spolu s nami. Dobrú chuť!
1.Studená višňová polievka s jogurtom a goji
Suroviny: višne 400g, škorica, klinčeky, mlieko 0,6l, smotana 0,4l, cukor 180g, jogurt, goji, múka 50g, citrón, soľ
Postup: Vo vode si uvaríme klinčeky so škoricou, po pol hodine scedíme a do odvaru pridáme višne. Varíme 20 min. Pridáme mlieko, cukor, smotanu a prevaríme. Dochutíme citrónom a zaprášime múkou. Rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujem. Podávame vychladené s jogurtom a goji.
2.Teľacia panenka v prosciutte na karfiolovom pyré s králičím konfitom
Suroviny: teľacia panenka 600g, soľ, tymian, prosciutto 100g, karfiol 400g, cibuľa 100g, olivový olej 0,5l, víno 0,1l, maslo 50g, králičí chrbát 100g, demiglace, mrkva 1ks, vajce 1ks, mandľová strúhanka, zeleninový vývar 0,2l
Postup: Panenku osolíme, okoreníme, obalíme v prosciutte a bylinkách, varíme 2 hodiny. Králika osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a konfitujeme v olivovom oleji. Mäkkého králika natrháme, vytvarujeme guličky, ktoré obalíme vo vajíčku, mandľovej strúhanke a vypražíme. Na oleji orestujeme cibuľku, pridáme karfiol, zalejeme vývarom dusíme do mäkka. Vymixujeme na hladké pyré a zjemníme maslom. Podávame s demiglace omáčkou.
3.Pomarančový panfait s ovocným créme fraiche
Suroviny: vajcia 3ks, smotana 0,2l, cukor 210g, vanilka, pomaranče 500g, Créme fraiche 0,1l, jahody 100g
Postup: Vajcia vyšľaháme v 1/2 cukru nad parou do hustej peny. Pridáme vanilku, vyšľahanú šľahačku. Z cukru a pomarančov urobíme pyré, ktoré prepasírujeme a pridáme do šľahačky. Všetko spolu premiešame metličou a dáme do mrazáku na 2 hodiny. Z créme fraiche, cukru a jahôd urobíme krém, ktorým naplníme košíčky, kroré sme si pripravili z lístkového cesta. Podávame spolu s panfaitom.
Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pripravil šéfkuchár hotela Boutique Hotel Hviezdoslav ****, Stano Semaňák.
Text: Augustína Markocsyová
Foto: Ondrej Bobek