Holotéch Víška – prekvapenie na Kopaniciach

 Holotéch Víška – prekvapenie na Kopaniciach

Uprostred malebných Kopaníc sa nachádza miesto, ktoré je ako z rozprávky. Obec Košariská, ktorá sa mimo iného preslávila aj ako rodisko nášho národného hrdinu, Milana Rastislava Štefánika. Priam až gýčové prostredie núka otázku – ako je možné, že Štefánik bol taký úspešný a dosiahol toho tak veľa?  Jedno je isté. Pevná vôľa niečo vybudovať a tvoriť tu v ľuďoch drieme asi odjakživa. Tak ako v prípade rodiny Poláčkovej a ich penziónu Holotéch Víška.

Holotech Víška

Hototéch Víška – meno, ktoré odkazuje na minulosť

Cesta na Kopanice nepatrí medzi jasné skratky. Je malebná, plná zákrut a neskutočných výhľadov. Viete, je to také, ako keď začnete dovolenku hneď v aute. Tí, ktorí radi šoférujete, si iste cestu vychutnáte. “Dobré by to bolo aj na motorke”, vzdychol si náš fotograf Ondrej, ktorému som v ten deň robila doprovod. Mal pravdu. Už len cesta je cieľ, hoci je pravda, že nám do karát hralo aj skvelé počasie.

Holotéch je odkaz na pôvodného majiteľa domu, víška je zas názov miestnosti v podkroví.

Čo znamená vlastne Holotéch Víška? Holotéch je odkaz na meno bývalého majiteľa domu. A hoci sa pán volal Holota, Kopaničiari vyjadrujú rodinnú príslušnosť príponou – éch a ích, preto Holotéch. Víška je typický kopaničiarsky výraz, ktorým sa nazývali komory nachádzajúce sa na poschodí domu. Víšky boli využívané na hospodárske účely- napríklad na skladovanie obilia, či materiálu potrebného k vykonávaniu remesla. Keď sa rodina rozrástla, slúžili aj ako ako obytné priestory. Dom kúpila rodina Poláčkovcov, ktorá pôsobila v stavebnom priemysle a premenila ho na penzión. Chceli vrátiť niečo rodnému kraju. A tak, s humorom ich vlastným, je umiestnený obraz otca, miestneho buditeľa Petra Poláčka st., hneď vedľa Milana Rastislava Štefánika. Obraz mu venoval syn Peter s nevestou Viky, ktorí chod penziónu plynule prebrali.

Holotech Víška víška
Steny víšky sa stavali len do výšky dobrého chlapa.

Steny víšky sa stavali len do výšky dobrého chlapa, ktorým bol spravidla sám majiteľ domu. Vstup na víšky bol v najstarších dobách väčšinou zvonku, z dvora, rebríkom, či strmými schodmi. Neskôr bol vstup na víšky vedený drevenými schodmi umiestnenými už vnútri domu, v pitvore.

Ornamenty na budove i citáty v penzióne navrhol známy architekt a etnograf, Viliam Ján Gruska.
Ornamenty na budove i citáty v penzióne navrhol známy architekt a etnograf, Viliam Ján Gruska.

Reštaurácia, ktorá láka gurmánov

O Holotéch Víška sme už počuli.  Medzi gurmánmi sa totiž rýchlo rozniesla správa o originálnom koncepte, ktorý na kopaniciach sľubuje reálny gastronomický zážitok. Bez “Čerhohoru”, či bryndzových halušiek. A tak aj bolo. Šéfkuchár Zdenko Majzún, ktorý pôsobil aj vo Fachu, či zámockej reštaurácii Pálffy v Šimák Zámok Pezinok, sám o sebe vraví, že je dedinský chlapec. Letá strávil u babky, kde sa jedlo veľa kaší, ale i mäso. Bravčové, či jahňacie. “To sú naše tradičné pokrmy. Kaša z pohánky dokázala zasýtiť gazdu na celý deň. Snažíme sa k týmto pokrmom vracať. Avšak s eleganciou”, vraví mi, keď v drobnej kuchyni šúpe zelenú fazuľku.

Z ošúpanej zelenej fazuľky nadekorovanej na zemiakoch s hľuzovkou neskôr vznikne zelený prach. Princíp zero waste kuchyne využívajú v Holotéch Víška pri množstve surovín.

Juraj Grosoš: „Myslím, že Mini Milou sa nám naozaj podarilo mnohých prekvapiť“

Čítať viac >

Pozor však, nie zo struku, ale z obalu. Ten neskôr vysuší a premení na prach. A jedlo na kopaniciach získa iný nádych. “My tu žijeme zero waste. Už dlho predtým, než to začalo byť trendy. Veď sa popýtajte miestnych babičiek”, smeje sa Zdenko.

Holotech Víška Zdenko Majzun Peter Poláček
Z detstva si Zdenko Majzún(vpravo) odniesol aj dobrého priateľa Petra Poláčka, ktorý ho už v dospelom veku oslovil, nech mu príde pomôcť vyladiť koncept rodinného penziónu na Kopaniciach. A tak prišiel, aby najprv pomohol a neskôr ostal.

Zdenko premenil pôvodné veľké porcie, ťažké “slovenské” jedlo a vniesol do menu penziónu refresh. A systém do kuchyne. Ten získal aj z pôsobenia v zahraničí, v prevažne michelinovských reštauráciách v Londýne. “Tam to funguje úplne inak, bez systému by sme neprežili”, zhodnocuje Zdenko.

Jahňacina s bravčovím s jarnou zeleninou. Skúsenosti z londýnskych reštaurácií premietol šéfkuchár Zdenko Majzún do malej vidieckej kuchyne.

“Jahnacie ragú zapekané ze šúlancami a sirom”, či “Brafčové líčka na červenom víne, zemáková kašša, údené oškvarki, hríbi”. “To sú jedlá, na ktorých staviame, pekne naservírujeme a zároveň ukážeme tú lokálnosť, ktorá tak často znie z dnešných reštaurácii. Veď ako inak, než lokálne? To sa snáď ani nedá”, prizvukuje Zdenko. Reštaurácia si zažila svoju cestu i vyladenie konceptu. Zmenili sa hostia, niektorí ostali, iní odišli a ďalší prišli. Dnes je reštaurácia penziónu Holotéch Víška otvorená od piatka do nedele, aby poslúžila svojim hosťom a splnila ich predstavy na maximum.

Holotech Víška Zdenko Majzun
“Dá sa variť aj nejak inak, než lokálne?” Pýta sa nás šéfkuchár Zdenko Majzún.

Reálne jedlo, reálne porcie a čo nás extrémne milo prekvapilo i reálna káva z bratislavskej pražiarne Goriffee. Viete ako to chodí, keď na takýchto miestach vyladia jedlo, káva ostáva v úzadí. Asi by ste tu výberovku neočakávali. Lenže Peter je veľký kávičkár a hrá sa s latte art na na kávovare Victoria Arduino. Espresso steká do prekrásnych šálok vyrobených šikovným keramikárom z Modry. Jednoducho všetko tu nejak ladí tak, akoby na takomto mieste malo. Očakávame zádrhel, ale ten nejak nechodí. Je to taký vyladený a krásny vidiecky koncept, kde všetko spolu hrá a nesklame. Prostredie, zariadenie, dekorácie, jedlo i káva.

goriffee holotech viska

goriffee holotech viska
Na mieste, akým je toto, čakáte tak nejak podvedome prepraženú kávu a zlý servis. O to milšie bolo prekvapenie v podobe skvelej pripravenej kávy i zvládnutého latte art.

Ubytovanie v Holotéch Víška i omnoho viac

Cestu sme síce neplánovane, ale o to viac symbolicky začali v Ivanke pri Dunaji,  na mieste, kde Štefánik zahynul. Do jeho rodiska sme sa dostali po necelej hodinke a pol jazdy. Vzdialenosť úplne super na výlety, či na teambuildingy. “Vieš, keď sme boli v Toskánsku, hocijaké lokálne ubytovanie bolo skvelé a ľudia si to tam vychutnávali. Rodina si vzala celú vilu na rodinnú oslavu a dali si super jedlo, či vínko. Taký servis chceme a vlastne aj vieme ponúknuť našim hosťom. Vínko z Tajnej, pekne upravené dámy a rodinné oslavy, ktoré sa môžu predĺžiť, pretože deti dáte spať – aj do víšky”, približuje myšlienku ubytovania v penzióne Viky Poláčková.

Holotech Víška vináreň

Hostí privíta aj čerstvý, absolútne chrumkavý chlebík, ktorý šikovný team upečie v kuchyni penziónu. Chlebík si viete kúpiť aj so sebou domov.

Holotech Víška majiteľka Viky
V Holotéch Víška si pochutnáte aj na poctivom chlebíku. “Viete si ho zakúpiť aj domov”, tvrdí Viky Poláčková.

Pre hostí sú pripravené 3 izby s kapacitou 14 osôb. K dispozícii je však aj domček, kde sa zmestí ďalších osem osôb. Využívajú ho väčšie rodiny, ale aj firmy, ktoré si tu radi urobia netradičné eventy. Kúsok od penziónu Holotéch Víška nájdete stodolu vhodnú na eventy, veľké ihrisko, miesto na gril.

Holotech Víška
Penzión posilnil svoje ubytovacie kapacity vďaka domčeku o pár domov ďalej. Nocľah v ňom nájde až osem hostí.

To všetko v objatí bylinkovej záhrady a nekončiacich lúk. Tie s láskou (veď ako inak nazvať tento dlhočízny proces?) kosí zakladateľ penziónu a dnes už spokojný dôchodca, Peter Poláček. Prihovorí sa a nie je veta, aby tam nevtesnal humor. Pretože tu to tak je. Kopanice plné radosti, až ľutujeme, že sa naša návšteva blíži ku koncu. Snáď čoskoro zas.

Okolie penziónu i samotnej obce Košariská pôsobí ako balzam na dušu.

 

Text: Simona Budinská

Foto: Ondrej Bobek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *