Dinner of the Year 2025 – večer, ktorý žil gastronómiou

 Dinner of the Year 2025 – večer, ktorý žil gastronómiou

| Foto: GM

Gault&Millau každoročne po celom svete pripomína, prečo je gastronómia umením. Nie len remeslom, nie len odbornosťou – ale krásou okamihu, v ktorom sa stretnú kuchársky talent, silný príbeh suroviny, remeselná práca i práca servisu. Dinner of the Year, ktorý sa konal 9. novembra v historickom hoteli Carlton, bol presne týmto večerom. Bol večerom, kedy sa spojili traja výnimoční šéfkuchári – Daniel Tilinger zo slovenskej reštaurácie ECK, Kornél Kaszás z Babel restaurant v Maďarsku a Ján Knedla z reštaurácie Papilio v Čechách.

šéfkuchár Ján Knedla Gault&Millau Dinner of the Year
Nahliadnuť pod pokrievku do profesionálnej kuchyne troch výnimočných šéfkuchárov sa nepodarí len tak. Aj o tom bol slovenský Gault&Millau Dinner of the Year 2025. | Foto: GM

Gault&Millau Dinner of the Year 2025 – atmosféra, ktorá prekvapila

Ak by niekto očakával, že gala večera roka prebehne v honosnej Carlton Hall, musel byť prekvapený:
večera sa konala v jej foyer, v priestore bližšom kuchyni, skromnejšom a otvorenejšom. Hostia sedeli za jedným dlhým spoločným stolom, čo okamžite premenilo večer na európsku hostinu. Bolo to jedno z prekvapení, ktoré si hostitelia pripravili.  Bol to večer, ktorý zostal v duši – v chuti, vôni, pocitoch a textúrach. Konverzácie sa prelínali, vône jedál sa niesli priestorom ako spoločný jazyk a veľký stôl vytvoril atmosféru spolupatričnosti.

Gault&Millau Dinner of the Year veľký stôl
Veľký spoločný stôl bol prekvapením pre mnohých. Ja osobne som ho však mimoriadne ocenila.  | Foto: GM

Na stole bola minimalistická výzdoba: šípky a grepy — jednoduchá a svieža a naše na detaily citlivé oči okamžite spozorneli.
Hostia z radov gurmánov boli rôzni – len vedľa nás sedel známy moderátor, šéfkuchár, doktorka i módny návrhár. Gurmáni dodali večeru profesionálne-ľudskú dynamiku, ktorá večeru naplnila zvedavosťou i spontánnymi priateľskými debatami. Po úvodnom drinku, ktoré zabezpečil Amfora Winebar, po momentoch kedy sme si podali ruky a navzájom sme sa zoznámili, nastal čas na degustovanie.

stôl Gault&Millau Dinner of the Year
Gault&Millau Dinner of the Year bol večerom plným prekvapení. Ženskú časť našej redakcie potešila aj minimalistická, avšak originálna výzdoba stola. | Foto: GM

Tri amuse-bouche, tri krajiny, tri rukopisy

Úvodná trojica amuse bouche dokonale ukázala, ako krásne sa môže stretnúť región, ktorý rozdeľujú hranice a prekvapiť.

Gault&Millau Dinner of the Year predstavilo trojicu výnimočných šéfkuchárov- Slováka Daniela Tilingera z reštaurácie ECK, Kornéla Kaszása z Babel restaurant v Maďarsku a Jána Knedlu z reštaurácie Papilio v Čechách. | Foto: GM
Gault&Millau Dinner of the Year predstavilo trojicu výnimočných šéfkuchárov- Slováka Daniela Tilingera z reštaurácie ECK, Kornéla Kaszása z Babel restaurant v Maďarsku a Jána Knedlu z reštaurácie Papilio v Čechách. | Foto: GM

 

najlepší slovenskí vinári 2025

Najlepší slovenskí vinári oficiálne predstavení. Ktorí vyhrali?

Čítať viac >

Slovensko — Daniel Tilinger (ECK Restaurant)

Nadýchaný tartar zo zadymenej diviny s medvedím cesnakom od Daniela Tilingera, šéfkuchára bratislavskej ECK Restaurant, bol podľa mnohých — a priznávam, aj podľa mňa — najpresvedčivejším sústom úvodu.
Bol moderný, elegantný, a pritom hlboko spätý s naším lesom a tradíciou.

Maďarsko — Kornél Kaszás  (Babel restaurant)

Maďarský šéfkuchár Kornél Kaszás predstavil úhora — rybu, ktorá k maďarským jazerám patrí úplne prirodzene. Mnohí z hostí ho ešte nemali a tak bolo na čase zahodiť predsudky a ochutnávať.
Jednoduchosť, tradícia, technika. Nič viac nebolo treba.

Česko — Jan Knedla (Papilio)

Český šéfkuchár Jan Knedla, pôsobiaci v reštaurácii Papilio, priniesol variáciu na hľuzovky formou profiterolky.
Bola to lekcia z techniky a čistoty chuti — jemné, vzdušné, precízne, akúrat hľuzovkové a stále prekvapivé.

Stredná Európa na jednom stole

Spolupráca trojice šéfkuchárov — Slovensko, Maďarsko, Česko — nebola len estetická, ale symbolická.
Pripomenula, že ako región s popretkávanou minulosťou máme čo ponúknuť a že stavať na priateľstve – v kuchyni, za stolom i na rajóne – je cestou, ako môže stredoeurópska gastronómia rásť. A tento večer to ukázal v plnej sile.

večera gault millau
| Foto: GM

Brioškový chlieb z ECK a maslo, ktoré by stálo aj samostatný výlet

Brioška z ECK Restaurant, kde pôsobí Daniel Tilinger, bola sama o sebe umeleckým dielom. Jemná, maslová, zlatistá — podávaná s maslom, ktoré malo osobnosť. Chlieb tu nebol doplnok. Bol osobitým prvkom na ktorom by sa dal postaviť celý večer.

Jeseter so smrčkom — najkrajšie jedlo večera (apoň pre mňa)

Pre mňa najkrajším jedlom večera bol bezpochyby jeseter s plneným smrčkom — technicky brilantný, nádherne postavený tanier, ktorý v sebe niesol čistotu. Vynikla fermentovaná špargľa.

jeseter so smrčkom babel
Osobne pre mňa najlepšie jedlo večera v podaní jesetera s plneným smrčkom. Jedlo, ktoré pripravil ECK Restaurant.| Foto: GM

A potom prišla chvíľa, ktorá ma doslova ohromila. Nealkoholické Negroni, párované k jeseterovi, pripravilo Mirror Bar. A úprimne — prvýkrát v živote som zažila, aby nealkoholický drink povýšil jedlo a vytiahol jeho skryté tóny. Mirror Bar tu predviedol remeslo, ktoré mení pravidlá.

Mirror Bar
Mirror Bar zmenil tón celého večera. Momentálne 25 najlepší bar na svete dokázal svojim nealko párovaním povzniesť chute jedál na novú úroveň. Na fotke je zachytená príprava nealko Dark Berry Manhattan, ktoré bolo servírované k hovädziemu. | Foto: GM

Hovädzie, hľuzovka a brusnice – Kornel Kaszás

Zreté hovädzie s brusnicami a hľuzovkou, ktoré pripravil Kornel Kaszás a jeho tím, bolo jasné, presné a chuťovo nádherne vybalansované. Jedlo, ktoré pokračovalo v línii elegancie večera. Mnohých hostí prekvapila ľahkosť mäsitého pokrmu a počuli sme aj slová “tohto by som aj viac zvládol”.

hovädzie dinner of the year
| Foto: GM

Záver v režii Jana Knedlu: syrovo-marhuľová zmrzlina

Dezertom večera bola prekvapivo hravá syrovo-marhuľová zmrzlina s čokoládou a hľuzovkou, ktorú priniesol tím Jana Knedlu.
Sladké, slané, ovocné — ale v harmónii, ktorá prekvapila. Bolo krásnym úvodom k obľúbenému záveru degustačných večerí – sladkých petit four, o ktoré sa znovu postarali všetci traja šéfkuchári.

Servis niečo áno, niečo zas nie

Áno, servis mal slabšie chvíle. Tempo nebolo vždy presné a bolo vidieť, že by bol lepší silnejší briefing a profesionálnejší prístup. Niekedy sa stratili informácie, na škodu by nebolo aj zjednotenie outfitov. Ale treba povedať: Milota, ľudskosť a úprimná snaha nechýbali ani chvíľu. A to je často vzácnejšie než dokonalá naučená choreografia. Držím palce týmto ľuďom nech vytrvajú vo svojej práci a neunávne sa učia ísť ďalej. Majú pred sebou krásnu cestu. A ten najdôležitejší základ majú – srdce.

Byť sebavedomým hlasom modernej gastronómie. Aj to bolo cieľom Dinner of the Year

Gault&Millau Dinner of the Year ukázal, že stredná Európa nie je „malý región“. Je to regionálny gastronomický hlas, ktorý vie byť moderný, sebavedomý, autentický a priateľský. Daniel Tilinger (ECK), Kornel Kaszás (Babel) a Jan Knedla (Papilio) vytvorili večer, vďaka ktorému ste mohli prstom cestovať po gurmánskej mape nášho regiónu.

Jeseter so smrčkom bol pre mňa jedlom večera. Negroni bianco redefinovalo nealko párovanie. A atmosféra pri jednom stole pripomenula, že gastronómia je najkrajšia, keď spája.

 

Text: Simona Budinská

Foto: Gault&Millau  (GM)

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Zakladateľka portálu Kávičkári.sk a projektu v oblasti vzdelávania - Gastrolove. Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci (ne)konferencií Gastrolove a tvorbe osobnostného PR. Miluje dokonalý servis, kde nechýba srdce a snaha urobiť čosi navyše.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články