Najlepší slovenskí vinári oficiálne predstavení. Ktorí vyhrali?

 Najlepší slovenskí vinári oficiálne predstavení.  Ktorí vyhrali?

| Foto: Falstaff

Slovenské víno sa oficiálne zapísalo medzi európsku elitu. Na nultom ročníku podujatia Falstaff Wine Gala boli prvýkrát predstavení najlepší slovenskí vinári v rámci prestížneho Falstaff Wine Guidu. Ocenené vinárstva sa tak zaradili medzi uznávané značky z Rakúska, Nemecka či Talianska.

 

Najlepší slovenskí vinári podľa Falstaff

Európsky magazín o cestovaní, víne a gastronómii Falstaff prvýkrát oficiálne ohodnotil slovenské vinárstva. Na podujatí Falstaff Wine Gala bola uvedená slovenská verzia prestížneho vínneho bedekra, ktorá zapisuje najlepších slovenských vinárov do európskeho digitálneho Wine Guidu. „Slovensko sa stalo prvou krajinou strednej a východnej Európy, kde Falstaff pôsobí. Je to nielen magazín, ale aj prestížny reštauračný bedeker. Málokto však vie, že Falstaff vydáva aj známy vínny a tento rok aj barový bedeker. Po prvý raz tak vzniká možnosť celoplošne a systematicky prezentovať najlepšie slovenské vinárstva vo forme renomovaného bedekra,“ uviedol Radoslav Nackin, vydavateľ Falstaff Slovensko.

Najlepší slovenskí vinári
Najlepší slovenskí vinári sa zišli na prestížnom podujatí v Starej Tržnici. | Foto: Falstaff

Hodnotenie vín pod vedením medzinárodných odborníkov

Degustácie prebiehali pod vedením uznávaného odborníka Ľuboša Bogára a pod gesciou Petra Mosera, rakúskeho tvorcu Falstaff Wine Guidu v ôsmich európskych krajinách. V odbornej komisii pôsobili degustátori Edita Ďurčová, Šimon Horváth, Roman Pavúk, Robert Nagy, Patrícia Bačová, Otmar Kiem z Talianska a Helena Strápková, šéfredaktorka Falstaff Slovensko. Víno sa hodnotilo podľa medzinárodného 100-bodového systému.

Najlepší slovenskí vinári Falstaff
Vína boli hodnotené podľa medzinárodného 100-bodového systému. | Foto: Falstaff

Najlepšie hodnotené vína mohli návštevníci ochutnať počas slávnostného galavečera v Starej tržnici v Bratislave. Členovia Falstaff Gourmet Clubu mali navyše možnosť spoznať víťazné vzorky už počas piatkového súkromného Warm Up večera. „Gourmet Club svojím členom prináša prístup k exkluzívnym gastronomickým a spoločenským podujatiam, ktoré sú ideálnym priestorom na prehlbovanie vášne pre víno a gastronómiu a na budovanie nových kontaktov,“ dodali organizátori. O členstvo môže záujemca požiadať prostredníctvom svojho privátneho bankára.

Vinári Flastaff
| Foto: Falstaff

káva November 89 Casa del caffé

Limitka od Casa del Caffé, ktorá spája – November ’89

Čítať viac >

 

Najlepší slovenskí vinári Flastaff
Medzi víťaznými vínami bola aj Frankovka modrá, ročník 2107 zo Slobodnéhoi vinárstva – Alternatíva. | Foto: Falstaff

 

Ocenení vinári Falstaff Wine Gala 2025

  • Objav roka: Vinárstvo Juran z Modry
    Partner ocenenia: RONA – cenu odovzdala ambasádorka RONA Edita Ďurčová.
  • Frankovka modrá: SLOBODNÉ VINÁRSTVO – Alternatíva, ročník 2017
    Cenu odovzdala šéfredaktorka Falstaff Slovensko Elena Strápková.
  • Rizling vlašský: NICHTA – Rizling vlašský, ročník 2021
    Cenu odovzdal dovozca zariadení BERMAR, spoločnosť WLC – Roman Milata.
  • Rizling rýnsky: CHÂTEAU BELÁ – Riesling polosuché, ročník 2021
    Partnerom ocenenia je RONA, cenu odovzdal marketingový riaditeľ Jakub Kňažek.
  • Najlepšie hodnotená kolekcia vín: Mrva & Stanko
    Cenu odovzdal známy vínny kritik Christophe Heynen z Belgicka.

Slovensko na vinárskej mape Európy

Uvedenie slovenského Falstaff Wine Guidu je historickým momentom pre domácu scénu. Priestory krásnej Starej Tržnice len podčiarkli výnimočnosť tohto podujatia. Po prvýkrát sa najlepší slovenskí vinári dostávajú do medzinárodného porovnania s elitou z Rakúska, Nemecka či Talianska. Falstaff tak otvára dvere svetu kvalitným slovenským vínam a potvrdzuje, že slovenské vinárstvo je pripravené stáť bok po boku s európskou špičkou.

 

 

Text: Simona Budinská

Foto: Falstaff

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Zakladateľka portálu Kávičkári.sk a projektu v oblasti vzdelávania - Gastrolove. Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci (ne)konferencií Gastrolove a tvorbe osobnostného PR. Miluje dokonalý servis, kde nechýba srdce a snaha urobiť čosi navyše.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články