Cviklové rizoto á la Enjoy Bistro


V rušnom srdci Bratislavy na Michalskej ulici nájdete Enjoy Bistro, vysnívaný podnik majiteľky Andrey Paluškovej. Bistro vás priláka nielen romantickým interiérom a príjemným exteriérom s výhľadom do jednej z najkrajších historických uličiek Bratislavy, ale aj ponukou jedál, ktoré budete chcieť ochutnať znova. Jedným z obľúbených jedál je cviklové rizoto. A my máme exkluzívny recept priamo z kuchyne Enjoy Bistra, ktorý si môžete vyskúšať v pohodlí domova 🙂

Na cviklové rizoto z Enjoy Bistra budeme potrebovať:
3-4 kusy červenej repy (cvikly)
150 g ryže arborio
30 g strúhaného parmezánu
1 šalotku
1 strúčik cesnaku
30 g masla
10 g píniových orieškov
1 ks (približne 70 g) buratty (mozzarely)
50 ml suchého bieleho vína
drobné bylinky na ozdobu (napríklad žerucha)

Postup cviklového rizota:
Cviklu uvaríme domäkka v mierne osolenej vode. Polovicu si odložíme na ozdobenie taniera – nakrájame na drobnejšie kúsky (mesiačiky). Zvyšnú cviklu rozmixujeme na jemné pyré.
Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia a píniové oriešky dáme opiecť približne na 5 minút.
Na olivovom oleji speníme šalotku a cesnak dosklovita. Postupne pridáme ryžu, priebežne miešame a opražíme tak, aby zrnká zostali priesvitné. Podlejeme bielym suchým vínom a počkáme, kým sa vyparí alkohol. Postupne podlievame zeleninovým vývarom (po 1-2 naberačkách), prípadne len horúcou vodou, až kým nie je ryža uvarená. Kuchári z Enjoy Bistra odporúčajú variť ryžu takzvane al dente, čiže mierne na zhryz.

Keď je ryža hotová, pridáme pripravené cviklové pyré a strúhaný parmezán, nakoniec primiešame aj čerstvé maslo. Podľa chuti môžeme mierne dosoliť.
Rizoto rovnomerne rozprestrieme na tanier, do stredu naservírujeme burratu a doložíme kúsky cvikly. Burratu ešte ochutíme kvalitnou morskou soľou a zľahka okoreníme čerstvým čiernym korením z mlynčeka. V bistre cviklové rizoto posypú píniovým orieškami a dozdobia drobnými bylinkami, tak sa nechajte inšpirovať.
Dobrú chuť praje kolektív Enjoy Bistra! 🙂
Viac informácií o Enjoy Bistre nájdete na Instagrame a Facebooku.
Text: Katarína Kántorová
Recept: Enjoy Bistro
Fotografie: Ondrej Bobek