Cviklové rizoto á la Enjoy Bistro

 Cviklové rizoto á la Enjoy Bistro

V rušnom srdci Bratislavy na Michalskej ulici nájdete Enjoy Bistro, vysnívaný podnik majiteľky Andrey Paluškovej. Bistro vás priláka nielen romantickým interiérom a príjemným exteriérom s výhľadom do jednej z najkrajších historických uličiek Bratislavy, ale aj ponukou jedál, ktoré budete chcieť ochutnať znova. Jedným z obľúbených jedál je cviklové rizoto. A my máme exkluzívny recept priamo z kuchyne Enjoy Bistra, ktorý si môžete vyskúšať v pohodlí domova 🙂

Enjoy Bistro
Enjoy Bistro zaujme príjemným interiérom aj exteriérom.

Na cviklové rizoto z Enjoy Bistra budeme potrebovať:

3-4 kusy červenej repy (cvikly)
150 g ryže arborio
30 g strúhaného parmezánu
1 šalotku
1 strúčik cesnaku
30 g masla
10 g píniových orieškov
1 ks (približne 70 g) buratty (mozzarely)
50 ml suchého bieleho vína
drobné bylinky na ozdobu (napríklad žerucha)

V Enjoy Bistre dozdobujú cviklové rizoto mikrobylinkami a píniovými orieškami.

Postup cviklového rizota:

Cviklu uvaríme domäkka v mierne osolenej vode. Polovicu si odložíme na ozdobenie taniera – nakrájame na drobnejšie kúsky (mesiačiky). Zvyšnú cviklu rozmixujeme na jemné pyré.

Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia a píniové oriešky dáme opiecť približne na 5 minút.

Na olivovom oleji speníme šalotku a cesnak dosklovita. Postupne pridáme ryžu, priebežne miešame a opražíme tak, aby zrnká zostali priesvitné. Podlejeme bielym suchým vínom a počkáme, kým sa vyparí alkohol. Postupne podlievame zeleninovým vývarom (po 1-2 naberačkách), prípadne len horúcou vodou, až kým nie je ryža uvarená. Kuchári z Enjoy Bistra odporúčajú variť ryžu takzvane al dente, čiže mierne na zhryz.

Enjoy Bistro
Cviklové rizoto z Enjoy Bistro zaujme výraznou cyklámenovou farbou, ktorá lahodí oku.

Enjoy Bistro v Bratislave prekvapí i po rokoch

Čítať viac >

Keď je ryža hotová, pridáme pripravené cviklové pyré a strúhaný parmezán, nakoniec primiešame aj čerstvé maslo. Podľa chuti môžeme mierne dosoliť.

Rizoto rovnomerne rozprestrieme na tanier, do stredu naservírujeme burratu a doložíme kúsky cvikly. Burratu ešte ochutíme kvalitnou morskou soľou a zľahka okoreníme čerstvým čiernym korením z mlynčeka. V bistre cviklové rizoto posypú píniovým orieškami a dozdobia drobnými bylinkami, tak sa nechajte inšpirovať.

Dobrú chuť praje kolektív Enjoy Bistra! 🙂

Viac informácií o Enjoy Bistre nájdete na Instagrame a Facebooku.


Text:
Katarína Kántorová
Recept: Enjoy Bistro
Fotografie: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články