Bratislavské Selaví nám ukázalo umenie ako dobre žiť 

 Bratislavské Selaví nám ukázalo umenie ako dobre žiť 

 

Bratislavská vínotéka Selaví sa stala miestom, kde elegancia v pohári a umenie na tanieri očarili nie jedného gurmána. Celý večer sa niesol v znamení spojenia dvoch fenoménov – vína Marchese Mezzei a fine dining Selaví. Ikonické vína a špeciálne degustačné menu v podaní šéfkuchára Jirku Zajíčka nám doslova vyrazili dych. Čo nám toto silné prepojenie prinieslo? 

Selaví

Selaví

Miesto s odkazom na Prvú Dámu Vysokých Tatier – Hotel Lomnica

Priestor Klobučníckej ulice 4 môže byť gurmánom známym, ukrýva hneď niekoľko atribútov s odkazom na Hotel Lomnica. Príjemné prostredie, umelecké svietidlá, lustre, galéria starej Bratislavy a červený veterán. Už je vám to známe? To, že odkazy nie sú náhodné je fakt. Prvá vínotéka s názvom Selaví bola totiž otvorená po dokončenej rekonštrukcii spomínaného hotela, nazývaného aj Prvá dáma Tatier. Nájdete ju priamo pod terasou hotela v srdci Tatranskej Lomnice. V prepojení s filozofiou Selaví je však aj ikonická Reštaurácia Sissi, ktorej šéfuje uznávaný šéfkuchár Tomáš Levý. V Hoteli Lomnica rozvíja fine dining a spoločne so skvostami spomínanej vínotéky tvoria istú súhru, čo sa odrazilo aj v koncepte bratislavskej reštaurácie a vínotéky Selaví. Práve tu strávil šéfkuchár Jirka Zajíček určitý čas, kde nasal z atmosféry, vízie a konceptu gastronómie podtatranského hotela, aby ho neskôr priblížil práve v uliciach hlavného mesta.

Selaví

Selaví

Zážitková gastronómia

Hoci perla gastronómie ostáva pod Tatrami. V menšom, ale v rovnakej kvalite i s príjemným zážitkom vám ju dovolia okúsiť, ba priam si ju zamilovať aj v Bratislave. Reštaurácia a vínotéka Selaví vám ukáže umenie ako žiť dobrý život. Prispôsobené sú tomu otváracie hodiny i degustačné menu. „Hoci Selaví v sebe ukrýva francúzsky názov, idea je postavená predovšetkým na súlade modernosti a tradície z obdobia Rakúsko-Uhorska, no taktiež na lokálnych surovinách, z ktorých sa koncipuje špičková gastronómia s vhodne naparovanými vínami. Pôsobivý interiér lahodiaci ľudskému oku je naopak o vychutnávaní si daného okamihu v príjemnej atmosfére. Jednotlivé pokrmy v podaní šéfkuchára Jirku Zajíčka v sebe nesú jeho bohaté skúsenosti v oblasti gastronómie, autorský štýl či vysokú dávku inovatívnosti. So someliérmi, tak hravo prepájajú jednotlivé chody s winepairingom, ktorý sa rozhodne v Selaví nekladie na druhú koľaj. Jeho jedinečný signiture dish v spojitosti s napárovaným vínom musíte jednoducho ochutnať,“ hovorí PR špecialistka Zuzana Antalová. Vo filozofii teda ide o akýsi odkaz, ktorý siaha až do 19. a začiatku 20. storočia, kedy si ľudia naplnili košíky dobrým jedlom, naložili ich do veteránov a vychutnávali si pokoj úplne iným štýlom, než je tomu dnes, v uponáľanej dobe 21. storočia. „Aj v bratislavskom koncepte Selaví chceme návštevníkom sprostredkovať zážitok z každého dňa. Už len samotný názov zvádza k vychutnaniu si daného okamihu. Selaví (C´est la vie) totiž v preklade znamená – To je život. V pohodovej atmosfére si môžete dopriať skvelé vína zo špičkových, rodinných a butikových vinárstiev zo Slovenska, Moravy a regiónu bývalej Rakúsko-Uhorskej monarchie. Či už v Tatranskej Lomnici alebo v Bratislave, prostredie Selaví vždy dotvára veterán z prvorepublikovej doby, ako kedysi, keď ľudia vyrazili so svojim veteránom na piknik, užiť si život a zabudnúť na všetky starosti,“ vysvetľuje Antalová. V prevádzke si dokonca môžete vybrať z viac ako 400 druhov vín – z rodinných a butikových vinárstiev. Z nich viete dokonca ochutnať aj formou „by the glass“ – t.j. po pohári. Špeciálne postavenie v Selaví má ich vlastné víno ViaJur, ktoré sa rodí v Sv. Jure v Pálffyovskom kaštieli.  Návštevníci majú v Selaví jednoducho možnosť zažiť znamenité zážitky, špičkovú kuchyňu, skvelé vína, uznávaných umelcov, hudobníkov či divadelníkov, predstavenia vinárov, ktorí svojím talentom vedia pravidelne všetkých nadchnúť.

menu

Selaví

Elegancia v pohári a umenie na tanieri 

Ani sama neviem, akými vhodnejšími slovami, by som tento kúzelný večer opísala. Po usadení k stolu na nás čakalo menu. Názvy jedál i vín, boli v menu napísané zrozumiteľne, bez skrytých a tajomných názvov, tak ako tomu pri degustáciach býva zvykom. Na prvý pohľad nás zaujali, nechali určitý priestor fantázii a najmä zvedavosti zmyslov. Elegancia, lahodné chute, oku lahodiace pokrmy, ktoré nám na stôl prinášal špičkový personál. Počas večera to boli: amuse bouche, hermelín, brokolica, kačka, hovädzie mäso a hus. Sladký záver v podobe žemľovky bol veľmi príjemným potešením. V tom momente, som sa ocitla v nebi, v tom gastronomickom. Zdá sa vám byť výber surovín a jedál „obyčajný“? Áno, no zdanie klame. Práve z týchto surovín nám Jirkové ruky spoločne s celým tímom vytvorili dokonalý večer. Musíme však zdôrazniť, že práve vína, ktoré nám podrobne opisoval Dario Pennino z vinárstva Marchese Mezzei, vytvorili dokonalú symbiózu a prispeli k zážitku, na ktorý sa nezabúda. Ladenie jednotlivých chutí je ústredným prvkom vytvárania gastronomického zážitku. Počas tohto večera nám v Selaví dokázali, že vám ho vytvoria, ba dokonca v pamäti i na jazyku vám ostane ešte dlho. Sľubujem. S eleganciou v pohári, umením na tanieri a najmä s láskou. Práve o tom by mali tieto podujatia byť.

Selaví

Selaví

Selaví

Atmosféra, vďaka ktorej vzniká nezabudnuteľný zážitok 

Atmosféru nevytvára len dokonalý priestor, hudba či dobré jedlo. Všetko to dokážu pripraviť, naservírovať a vytvoriť práve ľudia. Profesionálna, no ľudská obsluha, ktorá vedela aj zavtipkovať, ba dokonca vás podporiť v degustovaní vín, ktoré by bolo hriech aspoň neochutnať. Apropo, ešte k vínam, celým večerom nás sprevádzal ďalší gentleman, hlavný someliér Miroslav Balla. Ten nám prezradil príbehy jednotlivých vín, ktoré sme naozaj degustovali vo veľkom štýle. Spoločne s Dariom nás preniesli do čarovnej atmosféry, ktorú v Selaví dotvorili.

Selaví

Selaví

Selaví

Zážitky na novom mieste

Na záver treba spomenúť, že je skvelé mať možnosť vychutnať si gastronómiu so spoločnými prvkami na rôznych miestach našej krásnej krajiny. Každá v inej, no rovnako kvalitnej atmosfére. S odkazom na Prvú Dámu Vysokých Tatier. Tak, teda na umenie žiť dobrý život v Bratislave i vo Vysokých Tatrách a vlastne kdekoľvek na našom malebnom Slovensku.

Selaví

Selaví

Selavi

Selaví nájdete na facebooku aj instagrame.

Text: Augustína Markocsyová

Foto: Matúš Pastor, Juraj Balajka

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Guťka Markocsyová

Pôžitkárka, instaguru a organizačný mozog celého portálu. Naša Guťka plánuje všetky cesty, fotenia i články. A vďaka jej citlivému oku je výsledná podoba článkov taká, aká je. I sociálne siete také, aké sú.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články