Vianočné recepty na 1. adventnú nedeľu: Netradičné menu podľa Martina Nováka

 Vianočné recepty na 1. adventnú nedeľu: Netradičné menu podľa Martina Nováka

Dnešným dňom odštartoval čarovný čas adventu. Aj vy už cítite tú atmosféru Vianoc, ktorá sa šíri vzduchom? Nie? Tak s nami ju nielen pocítite, ale aj ochutnáte. A to vďaka tipom na netradičné sviatočné menu s nádychom Vianoc od Martina Nováka z Palffy restaurant v Šimák Zámok Pezinok.

Martin Novák menu
Každý rok vám prinášame inšpirácie z kuchýň najlepších slovenských šéfkuchárov. Tak, ako aj po minulé roky, nevynecháme Martina Nováka.

Čaro Vianoc síce nemožno chytiť do náručia, no môžete ho okúsiť iným zmyslom. Chuťou. Preto vám aj tento rok prinášame vianočné recepty známych šéfkuchárov zo špičkových slovenských hotelov. Všedné i menej všedné, slovenské i medzinárodné. Každú nedeľu tak nielen zapálime ďalšiu sviecu na adventnom venci, ale odhalíme si aj nový článok so zaujímavými sviatočnými tipmi a receptami. A začneme, veru, veľkolepo. Ak hľadáte tipy na netradičné sviatočné menu, ktoré dodá adventnému obdobiu výnimočný šmrnc, ste na správnej adrese. 

Martin Novák menu
Momentálne aktívne menu z Palffy restaurant v Pezinku. Je plné tradičných chutí, avšak v netradičnom šate.

Netradičné sviatočné menu Martina Nováka

Vychutnajte si umenie šéfkuchára Martina Nováka, ktorý vás inšpiruje týmto trojchodovým menu. Lokálne, klasické a poctivé suroviny, avšak v slávnostnom a modernom šate. Aj tak by sme mohli definovať menu, ktoré pripravil šéfkuchár Martin Novák. Prijmite pozvanie do kuchyne luxusnej fine-dining reštaurácie Palffy, ktorá patrí k čarovnému Šimák Zámok Pezinok.

Palffy restaurant
Palffy restaurant získala od Gurmána na Slovensku tento rok ocenenie Hotelová reštaurácia roka.

Nebojte sa vziať si z týchto jedál inšpiráciu a vykúzliť pokrmy v podobnom duchu aj vo svojej domácej kuchyne. A recept? Ten je jednoduchý – štipka lásky, lyžica nápaditosti, gram odvahy a hrnček chuti do varenia.

Martin Novák
Martin Novák je šéfom originálnym. Pretavuje to aj vo svojich dielach na tanieri.

Predjedlo: Dubáky, hovädzie, lesné huby, mak

Huby Martin Novák menu
Hubári boli vždy spájaní s Malokarpatskou oblasťou. Martin to citlivo preniesol do zimného menu.

Jemný dubákový krém z lesných dubákov a smotany je podávaný s hovädzím duseným chvostom, ktorý je pripravovaný 24 hodín. Lesné huby boli zbierané v našich Karpatoch, našim zberačom plodov a nakoniec nakladané v sladko-kyslom náleve. Chuť dubákov dokonale dopĺňa svojou špecifickou chuťou makový olej. A bodka na záver? Hovädzie carpaccio z opekanej sviečkovej.

Hlavné jedlo: Holub, petržlen, kukurica, šalotka, javorový sirup

Petržlen Martin Novák zimné menu
Petržlen. Klasická ingrediencia sa v podaní Martina Nováka mení na luxusný zážitok.

Hlavnou ingredienciou tohto jedla je 48 hodín “vychillovaný” Holub Royal v lúčnom sene. Ten je následne opekaný na prepálenom masle, podávaný s petržlenovým pyré z vňate, grilovaným hroznom na hnedom uhlí a so šalotkou dusenou na Frankovke modrej z vinárstva Šimák Zámok. Podávame s kukuričnou polentou a vychutnávame si spojenie týchto jedinečných chutí, ktoré pre vás spojil Martin Novák.

pečený holub šimák Zámok pezinok
Holuby boli klasickou súčasťou jedálnička na našom území. Neveríte? Opýtajte sa starých, či prastarých rodičov. Dnes sú súčasťou luxusného fine diningu na zámku.

Dezert: Višne, perník, kakao

dezert Martin Novák
Dezert ako z rozprávky. Práca šéfkuchára je však mimoriadne náročná a je o veľkej dávke trpezlivosti.

Sladké, korenisté tóny perníka – poznáte typickejšiu vôňu sladkých Vianoc? Perníky však môžete povýšiť na vyšší level a pripraviť si luxusný dezert. 

Šimák Zámok Pezinok Martin Novák dezert
Perníkové korenie je typické pre vianočné obdobie. V Šimák Zámok Pezinok mu vdýchli okúzľujúci šat.

Jemný krém z bielej čokolády a marinované kandizované domáce višne sú doplnené mrazenou mrveničkou z kakaa a z domáceho perníku. A to všetko sa skrýva pod lesklou chrumkavou glazúrou. Skrátka sladká bodka na záver, ktorí vonia Vianocami.

 

Tipy na vianočné recepty pripravil šéfkuchár Martin Novák z Palffy restaurant, ktorú nájdete v Šimák Zámok Pezinok. Recepty sú súčasťou ich momentálneho menu, neváhajte ich preto ochutnať!

 

Text a foto: Dominika Noskovičová

Recepty: Martin Novák

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články