Vianočné recepty na 1. adventnú nedeľu: Netradičné menu podľa Martina Nováka
Dnešným dňom odštartoval čarovný čas adventu. Aj vy už cítite tú atmosféru Vianoc, ktorá sa šíri vzduchom? Nie? Tak s nami ju nielen pocítite, ale aj ochutnáte. A to vďaka tipom na netradičné sviatočné menu s nádychom Vianoc od Martina Nováka z Palffy restaurant v Šimák Zámok Pezinok.
Čaro Vianoc síce nemožno chytiť do náručia, no môžete ho okúsiť iným zmyslom. Chuťou. Preto vám aj tento rok prinášame vianočné recepty známych šéfkuchárov zo špičkových slovenských hotelov. Všedné i menej všedné, slovenské i medzinárodné. Každú nedeľu tak nielen zapálime ďalšiu sviecu na adventnom venci, ale odhalíme si aj nový článok so zaujímavými sviatočnými tipmi a receptami. A začneme, veru, veľkolepo. Ak hľadáte tipy na netradičné sviatočné menu, ktoré dodá adventnému obdobiu výnimočný šmrnc, ste na správnej adrese.
Netradičné sviatočné menu Martina Nováka
Vychutnajte si umenie šéfkuchára Martina Nováka, ktorý vás inšpiruje týmto trojchodovým menu. Lokálne, klasické a poctivé suroviny, avšak v slávnostnom a modernom šate. Aj tak by sme mohli definovať menu, ktoré pripravil šéfkuchár Martin Novák. Prijmite pozvanie do kuchyne luxusnej fine-dining reštaurácie Palffy, ktorá patrí k čarovnému Šimák Zámok Pezinok.
Nebojte sa vziať si z týchto jedál inšpiráciu a vykúzliť pokrmy v podobnom duchu aj vo svojej domácej kuchyne. A recept? Ten je jednoduchý – štipka lásky, lyžica nápaditosti, gram odvahy a hrnček chuti do varenia.
Predjedlo: Dubáky, hovädzie, lesné huby, mak
Jemný dubákový krém z lesných dubákov a smotany je podávaný s hovädzím duseným chvostom, ktorý je pripravovaný 24 hodín. Lesné huby boli zbierané v našich Karpatoch, našim zberačom plodov a nakoniec nakladané v sladko-kyslom náleve. Chuť dubákov dokonale dopĺňa svojou špecifickou chuťou makový olej. A bodka na záver? Hovädzie carpaccio z opekanej sviečkovej.
Hlavné jedlo: Holub, petržlen, kukurica, šalotka, javorový sirup
Hlavnou ingredienciou tohto jedla je 48 hodín “vychillovaný” Holub Royal v lúčnom sene. Ten je následne opekaný na prepálenom masle, podávaný s petržlenovým pyré z vňate, grilovaným hroznom na hnedom uhlí a so šalotkou dusenou na Frankovke modrej z vinárstva Šimák Zámok. Podávame s kukuričnou polentou a vychutnávame si spojenie týchto jedinečných chutí, ktoré pre vás spojil Martin Novák.
Dezert: Višne, perník, kakao
Sladké, korenisté tóny perníka – poznáte typickejšiu vôňu sladkých Vianoc? Perníky však môžete povýšiť na vyšší level a pripraviť si luxusný dezert.
Jemný krém z bielej čokolády a marinované kandizované domáce višne sú doplnené mrazenou mrveničkou z kakaa a z domáceho perníku. A to všetko sa skrýva pod lesklou chrumkavou glazúrou. Skrátka sladká bodka na záver, ktorí vonia Vianocami.
Tipy na vianočné recepty pripravil šéfkuchár Martin Novák z Palffy restaurant, ktorú nájdete v Šimák Zámok Pezinok. Recepty sú súčasťou ich momentálneho menu, neváhajte ich preto ochutnať!
Text a foto: Dominika Noskovičová
Recepty: Martin Novák