Rebarbora v Trnave – Paríž uprostred Malého Ríma
Hoci fajnšmekrom a znalcom netreba miniatúrnu Trnavskú kaviareň predstavovať, stále tu vzniká potenciál na jej objavenie. Po dlhšej zdravotnej prestávke majiteľky Barbory Martinusovej, sa vracia Rebarbora s novým dychom. A to ambicióznejšie než predtým. Ste zvedaví?
Za takmer desať rokov písania a bádania nielen po slovenských gastroprevádzkach, sme si len málokedy odniesli ten výnimočný hrejivý pocit, aký nastáva azda len pri prvej láske. A ten maličká Rebarbora už pred rokmi skutočne rozdávala. Je jasné, že za všetkým dobrým sa ukrývajú dobrí ľudia, a to konkrétne majiteľka a cukrárka Barbora Martinusová. Tú inšpiroval francúzsky štýl a charizma krajiny natoľko, že sa ju rozhodla pretaviť do svojich dezertov. Ako to však niekedy býva, že výzor dezertov predchádza chuť (alebo naopak), tak v tomto prípade to tak nebolo. A koláčiky, jeden ctižiadostivejší než druhý, sa drali cez vitrínu a mnohým pôžitkárom skutočne nedali spať.
Isté obdobie však mini cukráreň mala prestávku. Zdravie a rodina, to boli hlavné dôvody majiteľky, prečo sa tak odhodlala a napriek veľkému záujmu verejnosti, zatvorila dvere svojej výrobne. Dnes sa však vracia, s novými nápadmi, ktoré počas doby núteného oddychu skrátka čakali v jej kreatívnom šuflíku.
Raňajkové pečivo
Trnava rada raňajkuje. Naozaj, stačí keď sa po nej ráno prejdete a ani nemáte pocit, že je pracovný deň. Na terasách to žije a o víkende ani nevravíme. S predzvesťou studenšej jesene a možných prísnejších opatrení, Barbora zaradila do ponuky aj čerstvé pečivo, ktoré si môžete spolu s kávou od Mlsna cava vziať so sebou. Ono sa to tak celé hodí. Sychravá jeseň, ale v rukách vás poteší teplá káva a voňavé pečivo z lístkového cesta. Palmiers, obľúbené francúzske pečivo v tvare bravčového ucha alebo palmového srdca. Znie to trošku divoko, avšak vyzerá a chutí skvelo. No a jablkové taštičky. Plné masla, masla a masla. Takto sa nám to páči, takto to má byť.
Sezónne koláčiky
Apropo, jeseň. Tá na nás kýva aj z bájnej vitríny. Či je to už hriešne červené jabĺčko, plné čokoládového mousse s karamelizovanými višňami. Pretože čokoláda, to je vášeň tejto pani cukrárky. Fascinuje ju a rada sa hrá s jej rôznymi podobami. Alebo by ste radi skúsili koláčik s karamelizovanými slivkami. Hoci aj ten klasický s mrveničkou stojí za hriech, Barbora povýšila slivky na kráľovné. Mierne ich skaramelizovala, pridala praliné krém z vlašských orechov a celé to vsadila do chrumkavej tartaletky. Avšak ani jej obľúbené exotickejšie chute neostali v pozadí. Predstavte si karamelový bavorský krém zo zlatej čokolády Callebaut na chrumkavom keksíku. A v tom zakomponované opojné mango. A s lesklou glazúrou, samozrejme. V nugátovom dezerte nájdete prepojenie orechov, chrumkavej čokolády a parížskeho krému. Tiež tu objavíte obrátený koláč sestier Tatinových (Tarte Tatin), tentokrát v kombinácii hrušiek v karameli a pečeného mandľového krému. No, a absolútna klasika, to je kávový dezert Opera v bezgluténovej verzii.
Svadby
Niečo, čo nevznikne len tak. Každá cukrárka si hľadá svoj štýl a rada podsunie i niečo zo svojich chuťových preferencií. U Barbory to nie je inak. Samozrejme, že ak má niekto vyslovene požiadavku, alebo svoju predstavu, snaží sa mu ju do bodky splniť. Rada však poradí, zaexperimentuje. Najnovšie sa v dielni hrá s rôznymi štruktúrami maslového krému, s ktorými doslova maľuje na korpusy toriet. Máte radi Moneta? Tak iste sa v tomto štýle nájdete aj vy. Jednoduché a pritom náročné, avšak stále so šarmom. So štýlom Parížanky.
Rebarboru nájdete aj na instagrame.
Text: Simona Budinská
Foto: Ondrej Bobek
1 Comment
[…] Rebarboru čitateľom pripomenuli Kávičkári. […]