Nedeľné varenie: Takto nadpozemsky chutia plody zo „Zlatej záhrady“
Poznáte to, ste na návšteve u kamarátky, babičky, tety z Luhačovíc či u mamy na nedeľnom obede. A zrazu bum: na tanieri ste objavili dokonalé chute. Neváhate ani chvíľku a pýtate si recept, bez neho si už akosi neviete predstaviť život. Niečo podobné sme zažili aj my počas degustačnej večere v zážitkovej reštaurácii Golden Garden v x-bionic® sphere. Poprosili sme šéfkuchára Petra Gogaľa, či by sa s nami o svoje recepty nepodelil. Podelil, a tak môžete vyskúšať, ako nadpozemsky chutia plody zo „Zlatej záhrady“.
1. Poširovaný zubáč a žlte karí, karfiol s miso, karfiolovo kokosové pyré a chrumkavý cícer
Suroviny:
Poširovaný zubáč
Zubáč filet-1500g
Soľ morska-50g
Voda -1l
Žlte karí
Maslo-50g
Salotka-50g
Karí pasta -20g
Citrónová tráva-100g
Limitové listy-10g
Rybací vývar(zeleninový)-200g
Kokosové mlieko-300g
Soľ-podľa chuti
Trstinový cukor-podľa chuti
Rybia omáčka-10g
Karfiol pečený v miso paste
Karfiol-1 veľká hlava
Miso pasta-100g
Zázvor-50g
Sezamový olej-20g
Slnečnicový olej-20g
Karfiolovo kokosové pyré
Karfiol-500g
Kokosové mlieko-200g
Mlieko polotucne-200g
Maslo- 50g
Soľ- podľa potreby
Chrumkavý cícer
Cicer-50g
Voda-300g
Žltý karí prasok-5g
Chilli-2g
Soľ- podľa potreby
Postup:
Poširovany zubáč
Očisteného zubáča zbaveného kosti naložíme do slaného roztoku na pol hodinu. Po pol hodine rybu vyberieme a osušíme. Následne naporcujeme cca na 120g porcie a zabalíme do potravinárskej fólie .Takto upraveného zubáča upravujeme spôsobom sous-vide 12 minút na 55C následne z prudka opečieme na masle s bylinkami na farbu. Ak nemáme sous vide tak rybu môžeme pripraviť klasickým spôsobom s chrumkavou kozou na panvici.
Žlte karí
Na masle si speníme nasekanú šalotku pridáme žltú karí pastu zľahka zarestujeme pridáme nasekanú citrónovú trávu, limitové listy a zalejeme rybacím vývarom alebo zeleninovým pridáme kokosové mlieko a varíme až sa nám polovica tekutiny neodparí a omáčka zosilnie. Precedíme dochutíme trstinovým cukrom a rybacou omáčkou.
Karfiol pečený v miso paste
Očistený karfiol potrieme marinádou z miso pasty, zázvoru,, sezamového oleja a slnečnicového oleja. Takto pripravený karfiol dame do rozohriatej trúby na 200 C a pečieme cca 50 minút do mäkka.
Karfiolovo kokosové pyré
Očistený karfiol nakrájame na menšie časti a následne orestujeme do zlatista na masle a potom ho zalejeme mliekom, osolíme prikryjeme a asi pätnásť až dvadsať minút varíme na miernom plameni do mäkka. Scedíme a necháme odpariť prebytočnú tekutinu. Karfiol rozmixujeme v stojanovom mixéri alebo v thermomixeri prilievame výredukovane kokosové mlieko a mixujeme do hladka. Dochutíme soľou.
Chrumkavý cícer
Namočíme si cícer minimálne na šesť hodín a potom ho uvaríme v tej istej vode do mäkka. Scedíme a z každého ciceru stiahneme šupku. Ošúpaný cícer pokvapkáme olejom osolíme a v trúbe na 180 stupňoch pečieme do chrumkava. Z karí prášku, chilli a soli spravíme zmes v ktorom cícer hneď po upečení vyváľame. Takto upravený cícer nám vo vzduchotesnej nádobe vydrží ozaj dlho.
2. Kompresovany vodný melón s bazou bielou a jahody Zázvorové cookies, jogurtová zmrzlina a meringue s čiernym korením
Suroviny:
Kompresovany vodný melón s bazou bielou
Vodný melon-500g
Bazový sirup-100g
Jahodová polievka
Jahody cerstve-500g
Zázvor cerstvy-50g
Cukor krystal-100g
Zázvorové cookies
Maslo-125g
Hnedý cukor-125g
Ovsené vlocky-150g
Muka hladka-100g
Mletý zazvor-5g
Jogurtová zmrzlina
Mlieko-250g
Zltka-5ks
Jogurt grecky-250g
Cukor kryštál-100g
Citrónová štava-20g
Meringue s čiernym korením
Vaječné bielka-50g
Cukor kryštál-100g
Voda-25g
Čierne korenie-5g
Postup:
Kompresovany vodný melón s bazou čiernou
Očistený melón nakrájame na hrubšie platy a ak mame doma vákuovačku tak si melón zevakuujeme s bazovým sirupom a tak natiahneme sirup do melóna. Ak nemáme vákuovačku, jednoducho melón nakrájame na kocky a namarinujte cez noc v chladničke v bazovom sirupe.
Jahodová polievka
Očistene jahody rozmixujeme s cukrom a zázvorom a dáme dobre zachladiť
Zázvorové cookies
Roztopíme maslo pridáme cukor a miešame až kým sa nerozpusti pridáme vločky, múku, zázvor a rozmixujeme do hladka.
Zmes natrieme na silikónové formy a pečieme na 170 C cca 25 až 30 minút do zlatista.
Jogurtová zmrzlina
Mlieko, vaječne žĺtka a cukor spojíme a na miernom plameni zohrejeme na 85C zachladíme pridáme jogurt citrónovú stavu a vyšľaháme v zmrzlinovači.
Meringue s čiernym korením
Z vody a cukru si spravíme sirup ktorý za tepla prilievame do šľahajúcich sa bielok s druhou polovicou cukru. Šľaháme do vychladnutia. Pridáme čerstvo zomleté čierne korenie. A na silikónových formách pečieme 2hodiny na 90C.
Pozn. redaktora: uvedené množstvo surovín je na 5 porcií.
Autorom menu je Peter Gogaľ, šéfkuchár reštaurácie x-bionic® sphere Golden Garden
x-bionic® sphere nájdete aj na instagrame
Text: Peter Gogáľ, Tomáš Turek
Foto: Peter Gogáľ
Článok je vytvorený v spolupráci s reštauráciou Golden Garden v x-bionic® sphere.