Slávnostné stolovanie podľa etikety

 Slávnostné stolovanie podľa etikety

Vianoce v nás evokujú veľa spomienok, v tých lepších prípadoch sú to tie príjemné. Vianočné spomienky sú často spájané s malými drobnosťami alebo okamihmi, či už ide o ozdoby, vône, rodinné tradície, ale aj krásne prestretý vianočný stôl s tým najdrahším porcelánom aký doma máme a krištáľovými pohármi. Ako by malo vyzerať slávnostné stolovanie podľa etikety?

Slávnostné stolovanie počas Vianoc podľa vás, avšak s pravidlami

Jednou z čŕt Vianoc je, že naše domácnosti sú nielen vyblýskané, ale aj nadmieru vyzdobené a “vyčačkané”. Veď napokon, nič sa nevyrovná vianočným gýčom, avšak iba v decembri. A všetci sa zhodneme aj na tom, že štedrá večera, akokoľvek lahodná, chutí najlepšie na krásne prestretom stole. Ale vieme vôbec správne prestrieť vianočný stôl? A čo otázka stolovania? Je to pre nás “brnkačka”, je nám to jedno, veď všetci pri tom stole nejak jedia, alebo si dávame pozor pri každom súste, či všetko robíme správne?

V posledných rokoch sa v našej slovenskej spoločnosti rozšírila premisa, že etiketa je “posh” a stolovanie, lepšie povedané etiketa stolovania, sa dotýka iba “nóbl” reštaurácií a obedov alebo večerí pre politikov alebo príslušníkov kráľovských rodín. Obavám sa, že tento názor nie je správny.

slávnostné stolovanie
Ako z knihy o Vianociach. O prekrásne inšpirácie na stolovanie nie je núdza. O takúto sa postarali napríklad študenti Hotelovej Akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.

Umenie dobrého stolovania by nemalo byť vyhradené iba pre drahé reštaurácie či formálne príležitosti. Malo by sa rozšíriť na každú spoločenskú udalosť (vrátane grilovačiek alebo kokteilových večierkov atď.). A malo by byť súčasťou nášho každodenného života. Dodržiavame dobré spôsoby pri stole aj preto, aby sme jednoducho prejavili úctu tým, s ktorými pri tom stole stolujeme. A Vianoce nie sú výnimkou, ani keď ide iba o vašu najbližšiu rodinu, ktorá už videla všetko, a nič ju neprekvapí…

A ako by malo správne stolovanie podľa etikety vyzerať? Veľmi jednoducho, avšak musíme si ho rozdeliť do dvoch rovín. Prvou rovinou je prestretie stola ako takého a tou druhou je samotné stolovanie, čiže to, ako jeme či pijeme.

Správne nastretý stôl

Vianočné recepty na 4. adventnú nedeľu: Richard Svrček zo Château Gbeľany

Čítať viac >

Ako má vyzerať správne nastretý stôl? Netreba zabúdať na to, že dobre prestretý stôl vždy vzbudzuje obdiv nielen hostí, ale aj vašej najbližšej rodiny. Vedieť správne prestrieť stôl je umenie samo o sebe. Dôležitý je každý detail, od umiestnenia pohárov až po orientáciu čepele noža.

Slávnostné stolovanie podľa etikety
Slávnostné stolovanie podľa etikety je veda, avšak dá sa naučiť. Stačí dodržať pár pravidiel pri nastieraní, ale aj pri stolovaní.

Postup na prestretie dokonalého stola:

1. Obrus by mal byť vyžehlený, obzvlášť ak ide o vianočný stôl. Pod obrus, hlavne na slávnostné príležitosti, je ideálne dať molton. Jedná sa o ochrannú a izolačnú tkaninu, často vyrobenú z mäkkého materiálu, ako je bavlna alebo plsť.

Molton slúži na viacero účelov zároveň:

a) Chráni stôl pred teplom a inými poškodeniami.

b) Tlmí zvuk znižovaním hluku z riadu a príborov.

c) Zvyšuje komfort, pretože dodáva stolovaniu mäkší a luxusnejší pocit.

d) Udržiava obrus na mieste tým, že zabraňuje jeho skĺznutiu.

V podstate ide o podložku pod obrus, ktorá prakticky aj esteticky zlepšuje zážitok zo stolovania.

2. Dekorácia stola by nemala byť rušivým prvkom nielen pre vaše chuťové poháriky, ale nemala by tiež brániť konverzácii alebo očnému kontaktu. To znamená, kvety by mali byť bez vône a nie príliš vysoké, a taktiež sviečky musia byť bez vône a nie príliš hrubé a vysoké.

3. Taniere

Ak máte vo vašom domácom “inventári” prezentačný alebo klubový tanier, vianočný stôl je preň ako stvorený. Umožní dodať tón pompéznosti a slávnosti na vašom vianočnom alebo novoročnom stole. Pri rodinnom vianočnom stolovaní môžete ďalej na klubový tanier položiť tanier na hlavné jedlo a potom tanier na predjedlo (ak ho budete servírovať) alebo polievku. Tanierik na pečivo je tradične umiestnený vľavo hore nad vidličkami.

4. Príbor

Lyžice, nože a vidličky sa používajú v poradí podľa použitia, z vonkajšej strany smerom dovnútra, a ukladajú sa na stôl z vnútornej strany smerom von. Príbor na dezert je uložený hore nad taniermi. Pamätajte, že čepele nožov by mali smerovať vždy vľavo, smerom k tanieru, nikdy nie doprava, od taniera.

5. Obrúsok

Pri slávnostnej vianočnej večeri používajte iba látkové obrúsky. Neklaďte obrúsok pod príbor alebo pod taniere, aby ste predišli hluku z nárazu príborov a tanierov, keď si hostia sadnú k stolu a budú si chcieť položiť obrúsok do lona. Namiesto toho položte obrúsok priamo na tanier alebo na ľavú stranu od taniera. Krúžky na obrúsky dodajú vášmu stolu sofistikovaný nádych, obzvlášť, keď sú v súlade s dekorom celého stola. Ak sa rozhodnete obrúsok previazať ešte stužkou do mašličky, dávajte si pozor na to, aby sa mašlička ľahko rozviazala. Situácia, keď by všetci hostia pri stole boli sklonení nad obrúskom a rozväzovali by zauzlenú mašličku, by bola jednoznačne dôvodom na super fotku do rodinného albumu.

6. Poháre

Umiestňujú sa ako posledné, aby sa na nich neusadzoval prach, alebo aby sa nerozbili. Poháre sú na pravej strane prestierania nad nožom a sú zoradené spredu dozadu podľa poradia, v akom sa budú používať.

Slávnostné stolovanie podľa etikety
Molton vám napomôže k tomu, aby bol obrus na svojom mieste a nesklzával sa. Obrúsok, správne položený príbor, malý tanierik na pečivko. To sú detaily, ktoré ohúria vašich hostí.

Slávnostné stolovanie a etiketa

A teraz si objasníme tu druhú rovinu etikety stolovania, čiže samotné stolovanie. Teda, ako treba pri stole sedieť a ako by sme mali správne držať príbor a poháre.

Ako sedíme pri jedálenskom stole?

Udržať si správne držanie tela pri jedálenskom stole môže byť ťažké, pretože po pár minútach máme tendenciu uvoľniť sa a dotknúť sa opierky stoličky. To však neznamená, že by sme mali počas celého stolovania sedieť úplne vzpriamene a stuhnuto, avšak mali by sme si udržať rovný chrbát hlavne počas samotného jedenia. Obzvlášť pre dámy platí, že by mali mať obe nohy na zemi a vyhnúť sa kríženiu nôh v oblasti kolien, pretože to spôsobí, že vaše telo sa bude nakláňať dozadu a ramená do strán. Tiež platí, že pri jedení by sa lakte nemali dotýkať jedálenského stola. Toto je najdôležitejšie pravidlo pri sedení pri jedálenskom stole. Môžete si o stôl oprieť zápästia, ale nie lakte.

V porovnaní s Francúzmi máme veľké nedostatky v základoch stolovania, ako je napríklad držanie príboru, ďalej fakt, že sa nahýname pri jedení nad tanier, tiež sa opierame o stôl pri jedení alebo pri pití zo šálky či iného pohára atď.

Ako správne držať príbor?

To najmarkantnejšie, a teda to, čo v podstate väčšina z nás neovláda, je správne držanie vidličky a noža. Pravidlá sú pritom jednoduché, stačí si ich iba osvojiť a trénovať, a ani sa nenazdáte, bude to pre vás prirodzené.

1. Vidlička s jej hrotmi a nôž smerujú VŽDY k tanieru (nikdy ich nedržíme smerom k plafónu, a to ani medzi sústami).

2. Ukazovákom pravej ruky tlačíme na rúčku noža a ukazovákom ľavej ruky na rúčku vidličky (hroty smerujú vždy k tanieru).

3. Špička ukazováka je v oblasti pred „mostom”, teda na mieste, kde sa stretáva rúčka s čepeľou noža, alebo pri vidličke pred zaoblenou časťou na konci rukoväte.

4. Rúčka vidličky a noža smeruje vždy smerom do dlane, ktorá ich zakrýva.

5. Lakte musia zostať vždy pri tele.

ako správne držať príbor
Ako správne držať príbor? Doteraz to väčšina Slovákov robí nesprávne, žiaľ, aj tých, ktorí sa pohybujú v gastronomických kruhoch. Vidlička sa štandardne drží hrotom nadol, ale existuje pár výnimiek, kedy to je inak.

Môžeme držať vidličku hrotmi nahor?

Áno, môžeme, ale iba pri rizote alebo cestovinách. Vtedy chytíme vidličku do pravej ruky a držíme ju hrotmi smerom nahor. Akonáhle chytíme do ruky nôž a vidlička je v ľavej ruke, hroty vidličky smerujú k tanieru.

Ďalším klasickým problémom u nás je obrúsok, ktorý nie je na stole ako dekorácia. Účelom obrúska je ochrániť nás nielen pred zašpinením, ale slúži aj na utretie úst hlavne predtým, ako sa ideme napiť z pohára (odtlačky mastných pier na pohári nevyzerajú veľmi esteticky).

Ako správne držať poháre na víno?

Všetky poháre so stopkou, čiže tie na šampanské, biele a červené víno, by sa mali držať za stopku, a to z dvoch dôvodov:

1. Odtlačky prstov na kalichu pohára nie sú príjemné na pohľad.

2. Prstami zohrievame tekutinu v pohári a jej teplota sa líši od tej, na ktorú bola podávaná.

 

ako piť šampanské
Aj keď chceme našim hosťom dopriať, šampanské ale aj víno, nenalievame až po okraj.

A ako správne držať stopku na pohári?

Držte ju minimálne tromi prstami: palcom, ukazovákom a prostredníkom.

Ak dámy nosia rúž, mali by vždy piť z toho istého miesta. Tým sa vyhnú tomu, aby mali škvrny od rúžu po celom okraji.

Ak dámy nosia rúž, mali by vždy piť z toho istého miesta. Tým sa vyhnú tomu, aby mali škvrny od rúžu po celom okraji.

Šťastné a veselé Vianoce!

Milí kávičkári, ak ste pozorne čítali predošlé riadky, prestrieť vianočný stôl podľa etikety bude pre vás ľahké, a budete sa pri samotnom stolovaní cítiť nielen komfortne, ale umožní vám to aj viesť s vašimi hosťami pri stole uvoľnenú konverzáciu. Niektoré riadky boli iba zopakovaním vedomostí z minulých článkov, lebo ako sa vraví, opakovanie je matkou múdrosti.

Kávičkári, prajem vám krásne a pohodové Vianoce a dovidenia v roku 2025 pri ďalších zaujímavých témach z oblasti etikety.

 

Nenechajte si ujsť ďalšie zo série článkov s Madam Etiketou, v ktorých radila, ako sa popasovať s Black tie dress code, ako správne držať príbor, ale aj priblížila etiketu podávania a pitia kávy.

 

Luciu Sandrin Breznayovú nájdete na Instagrame ako @madametiketa.

Text: Lucia Sandrin Breznayová

Foto: Dominika Noskovičová, Ondrej Bobek a Lucia Sandrin Breznayová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Lucia Sandrin

https://www.instagram.com/madametiketa

Volám sa Lucia, žijem v Paríži a na Instagrame ma nájdete ako @madametiketa. O etiketu a protokol som sa začala zaujímať už v detstve. Keď som ako 13-ročná navštívila Buckinghamský palác v Londýne, krása a precíznosť britskej kráľovskej etikety a protokolu ma celkom uchvátili. Naučila som sa naspamäť celý rodokmeň anglických kráľov a kráľovien. Od toho bol už len krôčik k tomu, že som touto cestou pokračovala aj v štúdiu. Študovala som diplomaciu, medzinárodné vzťahy a právo v Banskej Bystrici. Až počas môjho štúdia Pre-MBA na University of California San Diego som mala príležitosť absolvovať 5-hodinovú prednášku o protokole a etikete, po ktorej som bola presvedčená o tom, že prednášajúci je skutočný odborník... A tak etiketa a protokol dodnes napĺňajú môj profesijný život.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články