Vianočné recepty na 4. adventnú nedeľu: Richard Svrček zo Château Gbeľany

 Vianočné recepty na 4. adventnú nedeľu: Richard Svrček zo Château Gbeľany

Predvianočné obdobie sa v Château Gbeľany nesie v čarovnej atmosfére blížiacich sa sviatkov, ktoré pripomínajú decentná vianočná výzdoba, vianočná hudba a dobre naladený personál. Štedrý deň trávi kolektív Château Gbeľany v kruhu svojich najbližších, preto šéfkuchár Richard Svrček nepripravuje sviatočné menu hotelovým hosťom, ale svojej rodine. Ako nám prezradil, aj doma je kuchyňa jeho kráľovstvom a cez sviatky varí takmer výlučne on. Jeho obľúbenou časťou sviatkov je až 2. sviatok vianočný, kedy sa stretáva celá rodina na slávnostný sviatočný obed v podobe husaciny. A my sme nesmierne radi, že sa s nami podelil o svoj recept z husaciny na vianočný spôsob, ktorý bude pripravovať tento rok.

Château Gbeľany Vianoce
Šéfkuchár Château Gbeľany, Richard Svrček, sa podelil o sviatočný recept, ktorý pripravuje svojim najbližším. Ako vyzerá hus na vianočný spôsob v jeho podaní? Chutne, nápadite, tradične i netradične zároveň.

Hus na vianočný spôsob

(hus, tekvica, gaštany, morello)

Château Gbeľany vianočný recept
Spojenie husi, tekvice, gaštanov a morello je kombinácia, ktorá si miesto na sviatočnom stole rozhodne zaslúži. Ulahodí, očarí a pošteklí chuťové poháriky.

Hus:

Hus budeme piecť vcelku. Pred pečením ju namarinujeme aspoň na 24 hodín soľou a rascou a do jej vnútra vložíme jablko a citrónový tymian pre arómu. Hus po namarinovaní pečieme na 150 stupňov aspoň 4 hodiny.

Keď je hus upečená, odoberieme husacie stehná, mäsko oddelíme od kosti a pripravíme tzv. trhané mäso, ktoré použijeme neskôr ako plnku na pečené pirohy. Husacie prsia si vykrojíme, všetko zvyšné mäso z trupu taktiež oberieme a použijeme neskôr do plnky na pirohy. Zvyšné časti po vykostení husi použijeme na prírodnú omáčku. Kosti opečieme spolu s výpekom, ktorý nám ostal po upečení, pečieme dozlatista a potom precedíme cez jemné sito.

Gaštanová omáčka s madeira vínom:

  • 200 ml madeiry
  • 400 ml výpeku z husi
  • 80 g gaštanového pyré

V hrnci si zredukujeme 200 ml madeiry (pozn. red. – dezertné červené víno) na polovicu, potom pridáme výpek z husi (mali by sme mať aspoň 400 ml), pridáme 3 dl slepačieho vývaru a taktiež ho zredukujeme na jednu tretinu z množstva. Nakoniec pridáme 80 g gaštanového pyré.

Vianočné recepty na 3. adventnú nedeľu: Miroslav Zamiška z Grand Hotela Kempinski High Tatras

Čítať viac >

Château Gbeľany Vianoce hus

Château Gbeľany Richard Svrček príprava
Zažiarte a pripravte výnimočné sviatočné jedlo. Ak budete postupovať krok za krokom podľa postupu, ktorý pre vás pripravil Richard Svrček, výsledok bude určite dokonalý.

Pečené pirohy:

  • 250 g hladkej múky
  • 130 g mäkkého masla
  • 100 ml mlieka
  • štipka soli

Všetko spolu vypracujeme na tuhé cesto, zabalíme do fólie a necháme oddýchnuť v chladničke cca 4 hodiny. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm a vykrajujeme kruhy. Na vykrojené kruhy z cesta ukladáme plnku z trhaného mäsa husi, ktorú sme si vopred pripravili, pridáme trošku výpeku, aby mäso nebolo suché, a podľa potreby dochutíme. Môžeme pridať najemno nakrájanú petržlenovú vňať alebo trebuľku na osvieženie. Dochutenú plnku dáme na cesto na pirohy a lepíme ako klasické pirohy, potrieme žĺtkom, necháme oddýchnuť v chladničke cca 30 minút a napokon pečieme na 180 stupňocv 15 minút.

Château Gbeľany Vianoce

Château Gbeľany Belene Vianoce
Koncoročné stretnutia kolegov na vianočných večierkoch striedajú hoteloví hostia, ktorí si prídu vychutnať vianočnú pohodu a oddych. Vianočný čas však v prípade Château Gbeľany patrí rodine, a preto tie najkrajšie sviatky roka kolektív Château Gbeľany trávi v kruhu svojich najbližších a na krátky čas sa jeho brány uzavrú, aby vás opäť o pár dní, na Štefana, privítali s úsmevom na tvári.

Gaštanové knedlíky:

  • 200 g predvarených gaštanov
  • 60 g medu
  • 1 vajce
  • 1 čl korenia piatich chutí
  • 400 ml smotany na varenie
  • 100 g hladkej múky (alternatívne bezlepkovej múky)
  • štipka soli, biele mleté korenie

Gaštany prehrejeme v smotane, potom pridáme med, dochutíme koreninami, vmiešame múku a vypracujeme na cesto. Necháme odstáť 15 minút. Roztiahneme si potravinársku fóliu a pomocou cukrárskeho vrecka striekame cesto na dlhšie valčeky s priemerom približne 5 cm, ktoré zatočíme fóliou a varíme vo vodnom kúpeli 15-18 min. Knedlíčky necháme vychladnúť, nakrájame na plátky, ktoré jemne opečieme na masle a dochutíme javorovým sirupom.

Château Gbeľany Richard Svrček

Château Gbeľany hus gaštany tekvica
Ako vyzerá, keď sa povie, že jedlo ulahodí všetkým našim zmyslom? Presne takto. Vizuálne i chuťovo vyladené jedlo, ktoré obsahuje rôzne štruktúry i chute.

Príloha k husi – tekvicové pyré a pečené tekvicové kúsky:

1 stredne veľká tekvica – môžeme použiť maslovú alebo hokaido

Pripravíme si tekvicové pyré. Tekvicu zbavíme kôry, nakrájame na menšie kocky – časť z nej odložíme na pečenie. Kocky určené na pyré orestujeme na masle na miernom ohni, postupne pridávame smotanu a varíme do mäkka. Dochutíme podľa potreby soľou a korením piatich chutí a precedíme, aby sme sa zbavili nadbytočnej smotany. Vymixujeme do hladka a podľa potreby pridávame zvyšnú smotanu.

Časť tekvice, ktorú sme si odložili na pečenie, potrieme olivovým olejom, soľou, korením a tymianom
a pečieme do mäkka na 180 stupňoch.

Gél z morello višní:

  • 100 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru
  • 250 g morello pyré (môžeme použiť aj zavárané višne)
  • 6 g agar agar

Vodu zmiešame s cukrom, pridáme pyré (v prípade, že nemáme pyré, pridáme zavárané višne), pridáme agar a privedieme do bodu varu – aspoň 80 stupňov. Vymixujeme. Vylejeme na plech, necháme zachladiť, hmota zhustne a potom ju ešte raz vymixujeme do hladka. V prípade potreby pridáme ešte trošku vody alebo nálev zo zaváraných višní a vymixujeme dohladka. Gél nesmie byť príliš riedky.

Château Gbeľany Belene Vianoce
Či už si tento recept pripravíte doma, alebo si prídete vychutnať špičkové jedlá do reštaurácie Belene v Château Gbeľany, dôležité je, aby ste si jedlo užili v dobrej spoločnosti.

Vianočné recepty na 4. adventnú nedeľu si pre vás pripravil šéfkuchár Richard Svrček zo Château Gbeľany.

Château Gbeľany Richard Svrček

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Château Gbeľany nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Recept: Richard Svrček
Text: Château Gbeľany
Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články