Čaj o piatej – história, zvyklosti a nové trendy

 Čaj o piatej – história, zvyklosti a nové trendy

Čaj o piatej. Zvyk, ktorý sa nám tak nejako podvedome spája s noblesou čias minulých, eleganciou dám a vychutnávania si prítomného okamihu. V rozmanitých príbehoch prevažne z Anglicka je „Čaj o piatej” zaznamenaný v knihách, seriáloch i filmoch. Kde sa tento zvyk vzal a aké sú jeho pravidlá? Spýtali sme sa na to našej spolupracovníčky a expertky na etiketu, Lucie Sandrin Breznayovej alias Madam Etikety.

Lucia Sandrin Breznayová alias Madam Etiketa je absolventkou jednej z najlepších škôl etikety na svete “The English Manner” a prednáša na svetovo uznávanej vysokej škole hoteliérstva CMH PARIS, ktorej absolventi pracujú pre luxusné parížske hotely ako Ritz, George V či Hôtel Plaza Athénée. 

Kedy vznikol „Čaj o piatej”?

Odborníčka a naša spolupracovníčka Lucia Sandrin Breznayová začína úvodnými slovami, aby sme sa vedeli vcítiť do situácie panujúcej v dobe, kedy vznikol „Čaj o piatej”. Najprv si musíme ozrejmiť jeden fakt, a to ten, že v polovici 18. storočia sa večera „supper” podávala až okolo 20:00 – 20:30. Ďalšie jedlo sa nazývalo „luncheon” a vyplnila sa ním poludňajšia medzera medzi raňajkami a večerou.  Avšak tento druh obeda bol veľmi ľahký a ľudia často pociťovali v popoludňajších hodinách veľmi veľký hlad.”

Za všetkým hľadaj ženu

A ako to už býva, za všetkým hľadaj ženu. Aj za jedlom. Anna Maria Rusell bola siedma vojvodkyňa z Bedfordu a zároveň aj dvorná dáma kráľovnej Viktórie v rokoch 1837 až 1841. Okolo roku 1840 Anna „vynašla” zvyk, resp. tradíciu „Čaju o piatej”.

Čaj o piatej
Za všetkým hľadaj ženu. A za Čajom o piatej dokonca hladnú ženu.

„Jedného popoludnia počas pobytu bola Anna u piateho vojvodu z Rutlandu na zámku Belvoir. Ten budú iste poznať milovníci seriálu The Crown, pretože v seriáli znázorňoval hrad Windsor,” tvrdí Madam Etiketa s úsmevom.

„Vojvodkyňa bola taká hladná, že požiadala, aby jej služobníctvo donieslo čaj, chlieb, maslo a koláč. Na druhý deň si to objednala opäť a zistila, že je celkom príjemné dať si takto pár hodín pred večerou niečo malé, sýte, ale hlavne sladké. A pozvala aj svojich priateľov, aby sa k nej pridali. Veľmi rýchlo sa tento novovytvorený zvyk stal uznávaným v domácnostiach vyššej triedy, kde sa takéto stretnutia pri čaji uskutočňovali v salónoch ich sídiel (The Drawing Room), a dámy pri tom sedeli na nízkych pohodlných kreslách alebo pohovkách,” popisuje vznik zvyku odborníčka na etiketu.

„I usporiadanie dobrôt na etažéri má svoje pravidlá, ktoré sa nie vždy dodržujú,” tvrdí Madam Etiketa. Niektoré prevádzky si zvyk prispôsobia a etažérom chcú ukázať to najlepšie z ich kuchyne. Tak, ako je to aj v prípade Hotela Lomnica. Etažér je dielom šéfkuchára Patrika Pokrývku a Pastry Chef Karolíny Faltínovej.
Madam Etiketa

Madam Etiketa radí: #1 Etiketa podávania a pitia kávy

Čítať viac >

V krátkom čase, aj vďaka poklesu dane na dovoz čaju, si toto popoludňajšie potešenie začali vychutnávať aj stredné vrstvy, a tak vznikla čajovňa, ktorá pre klientov ponúkala výber zo sendvičov, koláčov a rôzne druhy čaju.

Čaj o piatej a jeho pravidlá

Ako už z predošlých článkov s Madam Etiketa vieme, šálka na čaj je vždy položená na podšálke. Keď sedíte pri nízkom stole, podšálku so šálkou si zoberiete do ruky. Keď sedíte pri jedálenskom stole, podšálku pri pití necháte na stole. Keď držíte šálku, nevystrkujete malíček. To je vám už asi jasné z predošlých postov. „Ale čo je asi menej známe je fakt, ako sa správne drží uško šálky,” poučí nás Madam Etiketa.  „Uško chytíte tak, že palec a ukazovák spojíte v hornej časti hneď pod uškom a opriete svoj prostredník o spodnú časť uška tak, aby niesol váhu šálky. Vyhnite sa hlavne tomu, aby ste prestrčili váš ukazovák cez uško šálky.”

Dobrý „afternoon tea” spoznáte aj podľa toho, aký čaj ponúkajú klientom, či sa jedná o sypaný čaj, alebo o čajové vrecúška. Vždy, keď je to možné, treba aj v domácom prostredí použiť radšej sypaný, čiže čajové lístky. Čajové vrecúška môžu bežne obsahovať aj zvyšky čajových rastlín alebo seno.

„Ukazuje sa, že Slováci sú kávičkársky národ, a preto sme aj ponuku Čaju o piatej v Hoteli Lomnica upravili tak, že teplý nápoj si hosť vyberá podľa svojej preferencie. Je teda na jeho rozhodnutí, či dá prednosť čaju alebo káve,” tvrdí Štefánia Nováková, marketing manager Hotela Lomnica, v ktorom „Čaj o piatej” podávajú od tejto jari. Vychutnať si ho môžete každý deň v kaviarni Mozart v časoch od 15:00 do 17:00.

Pozor na správne použitie obrúska

Tradičný „afternoon tea” by sa mal v hoteloch podávať na trojposchodovom stojane – etažéri. Po usadení  si na kolená položíme pripravený obrúsok. Ten by mal byť v ideálnej veľkosti 30×30 cm určenej presne na túto príležitosť, ktorý poznáme aj pod názvom “tea napkin”. „Nedávno som v slovenských novinách čítala nesprávny návod, ako tento obrúsok používať. Pozor – nikdy ho neskladáme na polovicu, ale, naopak, prestrieme si ho celý do lona,” rozvíja Madam Etiketa.

Obrúsok neskladáme na polovicu, ale, naopak, rozložíme si ho celý do lona”, prizvukuje Madam Etiketa. Na fotke si vychutnáva “Čaj o piatej” v The Goring Hotel, ktorý sa nachádza v Londýne.

 

V posledných rokoch sa rozmohlo podávať k čaju aj pohár „Champagne”. Tento zvyk nemá s tradičným poobedňajším čajom nič spoločné. Je to však novodobý trend, ktorý s nadšením nasledujú prémiové hotely po celom svete. Jedným z nich je aj Hotel Lomnica, ktorého ilustračné zábery sme použili na účely tohto článku.

 

Text: Simona Budinská

Foto: Dominika Noskovičová, archív Hotela Lomnica

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články