Piešťanská Pinsa Romana – prekvapenie na Kúpeľnom ostrove
To, že mesto Piešťany je akýmsi samostatným štátom v štáte, vieme už dávno. Kúzelné kúpeľné mesto láka turistov z celého sveta a vy na prechádzke v centre mesta, či v parkoch, často začujete zmes rôznych jazykov. To, že kúpele sú mimoriadne obľúbené v rámci arabského sveta je známe, ale vedeli ste, že do Kúpeľov Piešťany chodí aj veľa Talianov? A práve kvôli nim vznikla novinka Pinsa Romana, ktorú sme objavili v hoteli Ensana Esplanade. Poďme sa na ňu pozrieť.
Ako v múzeu
Tie najkrajšie veci nám niekedy unikajú. V Ensana Esplanade sa veľkodušnosť staviteľa pretavila do honosných priestorov, ktoré by v dnešnej dobe boli rozdelené sadrokartónami a využité na maximum. My sa však vraciame do doby minulej, avšak pre mnohých stále tak trochu nedávnej. Obrovské lobby i kaviareň, spišský travertín a mramor. Sochy v exteriéroch. Jednoducho, atmosféra.
Miesto, kde máte až 1 400 štvorcových metrov na konferencie v podobe 10 miestností s denným svetlom. A hoci ide o kolos, miestami i trošku retro, hostí sa snažia počúvať a v záplave kúpeľných aktivít prinášať neustále novinky. Jednou z nich je Pinsa Romana.
Dlhá príprava, poctivá chuť – aj to je Pinsa Romana
Pinsa je v rámci talianskeho sveta dobre známym pojmom – má totiž bohatú históriu. Legenda vraví, že pochádza už z čias antického Ríma. Jej názov odkazuje na opis procesu tlačenia a rozťahovania cesta do následného plochého tvaru. Netradičný tvar nie je jedinou výnimočnosťou tohto jedla.
„Cesto pinsy je jednoduchšie stráviteľné, pretože proces fermentácie prebieha v niektorých prípadoch až 72 hodín. Vďaka dlhému procesu prípravy cesta sa napomáha k rozkladu lepku a cukrov, čo znižuje zaťaženie pre tráciaci systém,“ upozorňuje nás večne usmiaty Marián Janča, Executive Chef hotela. Ale nielen spokojne tráviace bruško gurmánov je zaujímavé. „Pozor však, nie je to najmenší snack,“ ukazuje šéfkuchár, keď prináša Pinsu. Jedlo má až 450 g, a teda, ako sme čoskoro zistili, ponúka zasýtenie nielen pre jedného.
Špeciálna zmes múk
Pinsa sa pýši vzdušným a ľahkým cestom s chrumkavou textúrou. Tú ma na svedomí vysoký obsah vody v ceste a v špeciálnej zmesi pšeničnej, sójovej a ryžovej múky. „Tí, ktorí majú špeciálne múky navnímané, vedia, že ryžová múka dodá vzdušnosť a nadýchanosť, sójová múka vďaka bielkovinám cesto pekne spevní a prepojí,“ vysvetľuje Marián Janča. Pinsa je teda ideálna pre tých, ktorí hľadajú alternatívu k bežnej pizzi, ale nechcú sa vzdať bohatých chutí Talianska. Zaujímavosťou je aj to, že Pinsa by sa mala piecť na panvici. V Ensane ju však pripravujú v pizza peci, čím jej dopriavajú závan prekrásnych aróm.
Na hotové, upečené cesto sa nakladú čerstvé suroviny, ako šunka, syr, rukola a všetko, čo človek miluje. Môžeme mať Pinsu Bianco, to znamená bez základu, alebo aj s paradajkovým základom – ako sme zvyknutí na pizzi.
Pinsa Romana – 5 druhov pre hostí
V Ensana Esplanade ponúkajú pre hostí zatiaľ 5 druhov Pinse, z ktorých si je, úprimne, len ťažko vybrať. Pinsa Carbonara ukrýva pancettu, mascarpone, parmezán a bazalku. Pinsa Prosciutto cotto San Giovanni patrí medzi najobľúbenejšie novinky. Šunka od kosti, kapary a syr. Táto kombinácia oslovila zatiaľ najviac ľudí. Ale páčila sa nám aj Pinsa Mediteriana, ktorá bola bohatá na všetky prímorské zeleniny ako baklažán, paprika, cukina a rajčiny. V kombinácii s bazalkovým pestom a mozarellou sme sa na chvíľu preniesli do slnečného Talianska.
Nuž, a pýtali sme sa na taliansku klientelu. Tí, samozrejme, Pinsu ako novinku nevnímali, ale od prvého dňa ju zaradili na svoj slovenský jedálniček. Teší ich najmä vo chvíľach oddychu po procedúrach.
Pozor, Pinsu si viete v rámci siete Ensana objednať aj do iného hotela. Aj vtedy, ak napríklad sedíte v prekrásnom hoteli Thermia Palace na pohári prosseca. Lenže Pinsu nenájdete len v Piešťanoch. Upečú vám ju aj v sesterských hoteloch siete, vo výnimočných kúpeľoch na severe Slovenska, v Smrdákoch.
Text: Simona Budinská
Foto: Ondrej Bobek